新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cvincent

[喇叭] VERITY AUDIO 同好會

gxdracity 發表於 2015-8-3 12:50
会长,Fidelio encore的底音用的是什么喇叭?谢谢

VA冇乜資料提供,睇落似 scan speak, 但不太清楚功率和型號

回復

谢谢。喇叭自己取不下来,想换也换不了,正头痛中~~~~
回復

gxdracity 發表於 2015-8-4 09:34
谢谢。喇叭自己取不下来,想换也换不了,正头痛中~~~~

希望條片可以幫助得到師兄你啦~

https://m.youtube.com/watch?v=TeG-ARcM2zw
回復

小弟正在物色喇叭, 射程範圍內有二手 verity audio 嘅 Finn 同 fidelio , 分別係唔同二手店見到,價錢一樣係3到尾,想問有冇師兄可以指點下究竟邊一對好d?
回復

返來了,終於返來了

評分

查看全部評分

回復

la1209 發表於 2018-4-17 21:15
返來了,終於返來了

Hi la1209兄, Welcome back to VA group. 仲要係 Parsifal Anniversary. 係咪好正呢!
回復

cvincent 發表於 2018-4-17 21:33
Hi la1209兄, Welcome back to VA group. 仲要係 Parsifal Anniversary. 係咪好正呢!  ...

雲信兄,係呀,尋尋覓覓,最終都係佢

評分

查看全部評分

回復

la1209 發表於 2018-4-18 08:23
雲信兄,係呀,尋尋覓覓,最終都係佢

尋尋覓覓 都是用返VA
証明VA 真係好嘢
回復

真係巧正
回復

小弟都剛剛入左會,VA Leonore
現在試緊 kondo sps-2.7 喇叭線
宜家夾緊喇叭線,大家有乜提議

想人聲vocal 厚小小
及出到喉嚨底
整體缐條想粗小小
現在用銀缐
分析力,音牆系無敵
不過想拉一拉個中頻出小小及厚小小
回復

Sorbbb 發表於 2020-8-2 00:30
小弟都剛剛入左會,VA Leonore
現在試緊 kondo sps-2.7 喇叭線
宜家夾緊喇叭線,大家有乜提議

Hi Sorbbb,
Welcome joining VA 同好會

從網上搜尋 VA用家之照片或有關資料
不同品牌的喇叭線 都有人使用,如
Taralabs
Purist Audio Design (PAD)
Tellurium
Nordost
Siltech

如果想突出 中頻 / Vocal 和 尾音
可試下 Taralabs, PAD(舊有型號版本), Siltech, Cardas 都會有這些特質
回復

用了年半的Otello
回復

bmonkey兄
welcome joining VA club
在FB 已見你時常分享 對Otello
加上 你的聆聽環境 簡直「無敵」, 一個字「正」呀!
回復

cvincent 發表於 2020-10-9 08:01
bmonkey兄
welcome joining VA club  
在FB 已見你時常分享 對Otello  

係啊之前本身係打橫 ,後屘轉咗打直之後先知爭好遠
回復

Very enjoyable Speaker - Finn
回復

New VA member here
回復

各位 VA Fans Ching 如果對 VA喇叭問題不妨取出來大家研究一下呀。
回復

pp5970 發表於 2021-11-4 00:10
各位 VA Fans Ching 如果對 VA喇叭問題不妨取出來大家研究一下呀。

What kind of amp is good for Finn?
回復

Ching 我其實是希望各位 VA 用家喇叭出問題時大家研究一下。
至於你的問題我覺得膽石兩者都適合的因為 Finn不難推的,擺位上可能性 toe in 一點不要用針腳用軟墊應該會有不錯的效果
回復