新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cvincent

[喇叭] VERITY AUDIO 同好會

細tec 發表於 2012-6-29 21:47
kyu888兄,

我都只係試左幾對線. 套amp同喇叭線都唱了百多小時, 每日好似都在變化當中, d聲而家應該可 ...

好!等你通知
回復

ncwah 發表於 2012-6-29 20:46
以前試過對唔記得係咪GR,感覺好濃,好似化左濃庄的靚女,不太喜歡.唔知ES是否一樣同幾銀 呢 ...

Enigma Signature 我有 wor, 不過係  RCA,  1.5M 同  1M 都有, 要唔要帶過來你試?  

回復

ncwah 發表於 2012-6-29 20:46
以前試過對唔記得係咪GR,感覺好濃,好似化左濃庄的靚女,不太喜歡.唔知ES是否一樣同幾銀 呢 ...

幾時組團過海探 細 tec 同何生?
回復

Jameskyc 發表於 2012-6-29 22:03
Enigma Signature 我有 wor, 不過係  RCA,  1.5M 同  1M 都有, 要唔要帶過來你試?  

{:5_ ...

我想試條1.5m得唔得呀?
回復

Jameskyc 發表於 2012-6-29 22:05
幾時組團過海探   細 tec 同何生?

到時叫埋細佬得嗎?
回復

kyu888 發表於 2012-6-29 22:10
我想試條1.5m得唔得呀?

RCA 你岩?  沒問題, call 我立刻 送過來
回復

Jameskyc 發表於 2012-6-29 22:26
RCA 你岩?  沒問題, call 我立刻 送過來

係RCA先岩我用,再聯絡James兄你借啦!謝謝
回復

kyu888 發表於 2012-6-29 22:45
係RCA先岩我用,再聯絡James兄你借啦!謝謝

OK
回復

Jameskyc 發表於 2012-6-29 22:55
OK

其實James你有冇Odin 1.5m RCA呀?
回復

kyu888 發表於 2012-6-29 23:01
其實James你有冇Odin 1.5m RCA呀?

無! 奧顛真系玩唔起啊!
回復

初来步到 Verity Audio 同好会,同各位打个招呼。

烧左几十年,而家用紧 Western Electric 106 & 124 + Verity Audio Parsifal Ovation + Elac  4Pi  
回復

Jameskyc 發表於 2012-6-30 08:26
無! 奧顛真系玩唔起啊!

James你都玩唔起,我地D平民百姓米得過睇字囉!
回復

与 cvincent 兄差不多,几十年断断续续停烧过四次,两年前又再开始玩西电(古冒+古董)+ VA,又一次一发不可收拾。

Parsifal Ovation

Parsifal Ovation
回復

Jameskyc 發表於 2012-6-29 22:03

{:5_ ...

好呀,有得試,先多謝占士兄,遲D等我裝咗窗簾再找你
回復

Jameskyc 發表於 2012-6-29 22:05
幾時組團過海探   細 tec 同何生?

正,過大海揾何生幫手買玩具都好播,組團記得叫埋我
回復

HiFi9996 hing, 你對Ovation好似加左超高啊!
回復

cvincent 兄,是的,個 Elac 4Pi II 以前買落,我見颜色又夾就一齊聽。我放 -4db / 15KHz 以上,薄薄的多了空氣感,顶層高音潆绕不散 。。

幾年来一直都只是用西電缐 (interconnect / speaker cables),平平個種,最近心丝丝想试下其他缐,不知有没有師兄用过 Aural Symphonics AS-One XXV (25 周年),或 Ocellia Silver Reference Interconnect 呢 ?
回復

睇哩加個高超高好好玩啊!
至於IC, 請問現在聲底如何?同想要有怎麼聲底呢?
回復

是的是的,上面個D “sip sip” 聲,下面個浸 “wo wo” 聲系最难搅,不过又系最过引嘅

本来好 enjoy 西電嘅 Interconnect / speaker cables (最锺意D西電味,人聲好、中频出色),但最近想聽多少少泛音 / 弱音(呢D系我套古董嘢嘅弱项),不知道師兄们有什麽意見,但重要的是希望不會減少原来的西電味。
回復

咁系唔系想有返d分析力的線呀? 可以試下用銀線IC放CD去前級/AMP......
回復