新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一無閒

[其他] 各器材的缺點

火.. [複製鏈接]
i so clean -- 好似女士用品廣告:  用咗個感覺就好似冇用一樣
rumor 發表於 2010-10-28 23:24

正,睇到笑左出黎
回復

i so clean -- 好似女士用品廣告:  用咗個感覺就好似冇用一樣
rumor 發表於 2010-10-28 23:24

咁又吾系件件都糸...有1件半件都有 D 感覺.

過最l衰係個件 jump 板 同釘 .. 我個fd 真糸送比我...我都冇要
回復

咁又係, 仲有d用咗有衰聲既感覺
回復

Audioquest全系列IC, 從低級的king cobra,columbia到高級的sky,wel signature, 一個嚴重吃緊老本的牌子, 技術10年沒進步, 和同價的其它線材比較,整體素質差, c/p奇低, 音色也不是特別
曾經希望最高級那條有"真料"到, 帶去和某歐洲品牌同價位線同場pk,撇開音色, 就素質表現,已經低人一班半, 而那個歐洲品牌c/p本身也不是高的,不過名氣大

Nordost frey - 素質還是ok的, 但音色好假, 弦樂不似弦樂, 少少收音機feel, 低一個model的heimdall都沒咁既問題
回復

新女又要學!
qq1122yq 發表於 2010-10-28 20:23

人學你又學......
回復

我又講下, oyaide 2.6 比人吹到天上有,地下無, 點知一味得個大力, 中高暗到黑房咁, 低頻肥過豬皮 ...
cyberken 發表於 2010-10-28 18:26

我用緊兩條, 又有兩個朋友各有一條, 唔覺條線中高暗同低頻過肥喎.......
回復

This brand suit here well

Monster

Monster
回復

我用緊兩條, 又有兩個朋友各有一條, 唔覺條線中高暗同低頻過肥喎.......
PP-HK 發表於 2010-10-29 09:59

可能夾機問題,我插入pioneer, 百事佬部yamaha, 金仔,都係勁暗...
回復

線材講求配搭, 單講聽感, 很容易誤殺忠良, 我想還應提及所講組合, 才好讓我們作出判斷.

評分

查看全部評分

回復

沒有優點,只有吹水的表現
rogers910 發表於 2010-10-28 21:20

我用緊... 又唔係太差... 可能我唔識聽啦...
回復

線材講求配搭, 單講聽感, 很容易誤殺忠良, 我想還應提及所講組合, 才好讓我們作出判斷. ...
7500martin 發表於 2010-10-29 11:00

師兄講得岩,我開個呢題目,都係想多o的討論,唔好一面倒讚,有聲音、有討論,先有進步

以上有o的線我未用過,唔識講,但我試線時,pc就會同跟機線比,最少都要試幾日,否則就好容易將變化當作好聲,任何線都有味道,好與唔好,真係要慢慢自己試

評分

查看全部評分

回復

可能夾機問題,我插入pioneer, 百事佬部yamaha, 金仔,都係勁暗...
cyberken 發表於 2010-10-29 10:49

我一條用係拖板, 一條直插PIONEER 72, 唔覺佢暗反而高音有DD標, 中頻微"突", 低頻有量但算收得快, 跟你的睇法剛相反。
回復

夾不夾機和線材本身的素質是兩樣嘢

素質唔得的, 妥協就較大, 好似高頻暗,尖,削, 低頻不夠實在, 聲音"嗱"埋一齊,等等, 是有問題的, 用上後點都撇不走...用另一樣嘢去"kam"住它的缺點, 好難玩的, 問題只會越來越多
回復

依家所有線同器材有一個好大既缺點

評分

查看全部評分

回復

夾不夾機和線材本身的素質是兩樣嘢

素質唔得的, 妥協就較大, 好似高頻暗,尖,削, 低頻不夠實在, 聲音"嗱"埋 ...
snooker147 發表於 2010-10-29 11:39

師兄講得好,我以前都係左夾右夾,最後都唔知夾左咩出黎,同根本唔知o的線係咪味

後來聽左有位前輩的一番話︰o的o野煮得咸左,可唔可以再加o的糖去中和返!

hifi係要玩線調味,但就真係睇下自己有無能力落好調味料啦

評分

查看全部評分

回復

回復 35# 一無閒

一無閒兄,又係度見到你:D

sim audio舊系列, i-5 int amp...高頻硬,骨感強烈,延伸也是有d, 但生冷零感情, 小弟覺得它的音樂感比日本器材仲 ,差幾條街
回復

我一條用係拖板, 一條直插PIONEER 72, 唔覺佢暗反而高音有DD標, 中頻微"突", 低頻有量但算收得快, 跟你 ...
PP-HK 發表於 2010-10-29 11:26

你套Stereo好似係Naim?
如果係咁可能大家口味唔一樣
回復

Acrolink 4023︰呢條線好多人都話係新手入門首選,我自己就覺得呢條o野聲如其名(呃鳩你),好多人話佢靜,其實就係咩都cut很曬,我初玩時,足足比佢呃左一年,後黎用條電腦黑雞取代,好彩呢條線的二手價都好好
一無閒 發表於 2010-10-28 18:22

我反而覺得呢條燥底
回復

我反而覺得呢條燥底
eosteven 發表於 2010-10-29 12:40

今天 Hiendy 入場率爆升
回復

我反而覺得呢條燥底
eosteven 發表於 2010-10-29 12:40

所以acrolink無改錯名,呃鳩拎
回復