新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 一無閒

[其他] 各器材的缺點

火.. [複製鏈接]
敢問係咪唔係深度呢?即2d立体,唔夠3d?
一無閒 發表於 2010-10-30 23:49

說實在, 202 都吾系好差. 但同同門DAC2 比肯定差不到2皮野. 聲音都系202 好D, Details D, 但谷中頻好出, 越聽越出. 有D悶. 深度一般, 吾系好LAY BACK. C/P唻算DAC2 就合理D. 我覺得202 好吾過DAC2 10-15%.
回復

好好ga參考!
感謝感謝!
重諗過入W4S tim
再諗下先!
回復

我一條用係拖板, 一條直插PIONEER 72, 唔覺佢暗反而高音有DD標, 中頻微"突", 低頻有量但算收得快, 跟你 ...
PP-HK 發表於 2010-10-29 11:26

我用响拖板,感覺中性,可能用咗屈機頭尾。
回復

好好ga參考!
感謝感謝!
重諗過入W4S tim
再諗下先!
alviswck 發表於 2010-10-31 00:00

有錢, 買鹿喇....過冬有排進補丫.
回復

謝謝印度廚皇的回覆

我想知AET HCR EVO, HIN EVO, SCR EVO, SIN EVO
插邊個位最好{:5_99:}
回復

AET 都系SOURCE 強D, 起碼SCR 以上先好去AMP.
回復

ORAL B真係.......,個個話好,其實就唔係咁好

之後重要個個散水,但奇怪無人話佢唔好,死味 ...
一無閒 發表於 2010-10-30 11:52

啲人買了覺得唔好,要出貨,咁邊有人敢話唔好呀。
回復

每次換左線,都應該重新擺位,咁先真正試到條線得唔得

同埋我覺得換上o的頻闊好的線,boom真係唔出奇,有 ...
一無閒 發表於 2010-10-29 16:59

咁係咪出唔到某頻段,就以為好平衡行,其實聽小了嘢自己都唔知。
回復

所以hifi真係要交學費,比左錢,下次就會醒o的,我都比acrolink呃左成年
一無閒 發表於 2010-10-29 17:07

呃了甚麼?
回復

Oyaide Tsunami : 力水勁到冇朋友goldmund都變1000W krell機
但系蒙到
bsuper 發表於 2010-10-29 14:19

非常同意,仲好硬聲,但又冇乜人敢講,你係我見第一個。
回復

其實大家買線材時,有沒有拿回家試聽,當然不是所有店鋪有試聽提供,但是冇得試,又怎知那一個型號最適合,口講有時都斷估

評分

查看全部評分

回復

其實大家買線材時,有沒有拿回家試聽,當然不是所有店鋪有試聽提供,但是冇得試,又怎知那一個型號最適合, ...
7500martin 發表於 2010-10-31 18:17

除非同間SHOP成日買東西OR 買啲好貴線材, 買幾千元線材好難拿回家試聽.
在這裡識多啲前輩(毒友)找換試下, 每套機吾同而且每個人感受吾同,
好像上次去網友家中玩下,佢好想試條TARA LAB SUB仔線而我是用緊用在SUNFIRE上效果好好(是我想要東西), 最後BRING去佢隻JL112試出來效果不是佢想要東西可以放棄.
回復

除非同間SHOP成日買東西OR 買啲好貴線材, 買幾千元線材好難拿回家試聽.
在這裡識多啲前輩(毒友) ...
Hintel 發表於 2010-10-31 19:39

這亦正是本地發燒友面對的問題!! 現在小弟亦只會向相熟的幾間店鋪和代理買東西, 不是不想試其他新牌子, 只是不想用錢再培養感情, 單方面付出, 真係幾傷 (我指荷包!!):'(

評分

查看全部評分

回復

咁係咪出唔到某頻段,就以為好平衡行,其實聽小了嘢自己都唔知。
ckw3031 發表於 2010-10-31 17:12

回復

非常同意,仲好硬聲,但又冇乜人敢講,你係我見第一個。
ckw3031 發表於 2010-10-31 17:22

難得有師兄認同~
回復

acrolink4030~豬油羔pc一條
simaudio i5.3rs~接近3皮野既價錢,無氣無力,一對書架仔spk都攪唔掂.嚴重over price
回復

Simaudio真的麻麻地。
回復

Simaudio真的麻麻地。
ckw3031 發表於 2010-11-1 02:28

:Q ..sim的音色和中高銜接真是麻麻, 好難想像會比日系機更少感情=.=
回復

SIM 出唻既野又點會好呢?? 個名都比左條路我地行......
回復

有錢, 買鹿喇....過冬有排進補丫.
印度廚皇 發表於 2010-10-31 07:34

咁聽落鹿仔好似幾正
回復