新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: supercow

[分享] 圖片分享: 當FOCAL愛上CHORD....

leoking 發表於 2012-6-27 20:02
我初初都係咁諗,但showroom经歷三朝sale 屎哥哥,情况都係差不多, 唔可以怪人。
...

兩隻都係世界级牌子.又鬼咁高分析力,唔係易玩得好囉!
回復

7500martin 發表於 2012-6-27 18:44
你走佐之後,我再欏埋對Odin去賣先走!

我仲唔攞走先過你?l

本來晤想評論呢套嘩嘩声组合,驚人誤會我彈chord或者focal, or牆角两碌意大利佬diffuser就晤好啦,但睇到呢个post 時口岩啱聽紧海頓“既trumpet concerto, 不期然想到呢套嘢聽咪好犀利...
回復

htc777 發表於 2012-6-27 20:09
兩隻都係世界级牌子.又鬼咁高分析力,唔係易玩得好囉!

高分析力唔係問題, 好多喇叭` amp 都非常高分析力, 問題係chord 同 Focal 性格相剋; Chord 係遇強愈強` 遇弱愈弱, 將Focal speakers 嘅低音偏弱一點突顯出嚟, 再加上Be tweeter, 確實唔係易玩得好一首trumpet concerto 囉!  
回復

leoking 發表於 2012-6-27 23:07
高分析力唔係問題, 好多喇叭` amp 都非常高分析力, 問題係chord 同 Focal 性格相剋; Chord 係遇強愈強`  ...

你明我點解咁like JM.......R?特別係舊款JMR!
回復

7500martin 發表於 2012-6-27 23:22
你明我點解咁like JM.......R?特別係舊款JMR!

唔明bor! 我冇接觸過JMR, 不敢置評, 不過有人話你鍾意d声朦朦地呢句評語我仲言猶在耳。
回復

leoking 發表於 2012-6-27 23:32
唔明bor! 我冇接觸過JMR, 不敢置評, 不過有人話你鍾意d声朦朦地呢句評語我仲言猶在耳。  ...

所以我米好like你個場D聲!
回復

7500martin 發表於 2012-6-28 00:02
所以我米好like你個場D聲!

可能依家仲啱你! 呢期玩蛋, , 部912做前` 用埋佢个build in MC-4 升壓, jit d胆 汁出嚟攪吓氣氛。
回復

呢對Chord 14000我玩過,夾fm266 + Wilson maxx3,用黎睇戲就好,又爆得,但聽歌就好dry. 一套西裝可能好d, 未試過唔敢講。
回復

leoking 發表於 2012-6-28 00:11
可能依家仲啱你! 呢期玩蛋, , 部912做前` 用埋佢个build in MC-4 升壓, jit d胆 汁出嚟攪吓氣氛。 ...

我有部Wavestream蛋phono就夠! 太多蛋汁吾like,我驚膽固醇超標!
回復

個中置好熟口面, 唔記得乜名, 唔知W乜野咁, 駛唔駛8皮野一個?有$真好.
回復

ChoiChoi 發表於 2012-6-28 00:20
呢對Chord 14000我玩過,夾fm266 + Wilson maxx3,用黎睇戲就好,又爆得,但聽歌就好dry. 一套西裝可能好d,  ...

講起都好掛住曾陪伴我幾個寒暑嘅14000後級,相信佢依家已北上了。

我唔覺14000dry, 只嫌音樂味唔夠,尤其係成套西装過,所以後期配以儍佬信前級,到有Chord 8000 前级時,原希望可以夾番,点知都係唔掂,最後送走部14000。
回復

leoking 發表於 2012-6-28 16:20
講起都好掛住曾陪伴我幾個寒暑嘅14000後級,相信佢依家已北上了。

我唔覺14000dry, 只嫌音樂味唔夠,尤 ...

依度好似得你 & CHOI-SAN玩過14000咋...
回復

racewong 發表於 2012-6-28 17:00
依度好似得你 & CHOI-SAN玩過14000咋...

我係第二个從代理買14000, 之前聽講係一名有頭有面之仕,其後再有無人或買水货就不得而知,所以部机非常罕有。 如果我有地方放一定仲keep住.
回復

leoking 發表於 2012-6-28 17:15
我係第二个從代理買14000, 之前聽講係一名有頭有面之仕,其後再有無人或買水货就不得而知,所以部机非常 ...

另外果個可能就係choi-san喎!
回復

racewong 發表於 2012-6-28 17:25
另外果個可能就係choi-san喎!

我曾喺深水保見過,開價三十個,個friend 諗左幾曰,点知再去睇就俾人焯咗!
回復

leoking 發表於 2012-6-27 17:58
你应睇過如garyto 這般高手用 ARC推Grand utopia便知有料到.

Focal 低音偏弱、效率高,舆Chord這類机只 ...

聽師兄一席話,便知是有耳之人,資歷深厚,欽敬欽敬!
回復

markseven 發表於 2012-6-28 21:46
聽師兄一席話,便知是有耳之人,資歷深厚,欽敬欽敬!

KING SIR既資歷深厚到爆啦.
回復

racewong 發表於 2012-6-28 23:37
KING SIR既資歷深厚到爆啦.

眾所周知,實力不容置疑

評分

查看全部評分

回復

King sir 這等高手當世難求,如西門吹雪與葉孤城,令人惺惺相惜。
回復

markseven 發表於 2012-6-29 11:51
King sir 這等高手當世難求,如西門吹雪與葉孤城,令人惺惺相惜。

早年有臂壬甄,定位李,分音黄,余師傅而家有鄺大侠, 大草再加上king sir,音响界真係人材濟濟,钦敬钦敬!
回復