新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: supercow

[分享] 圖片分享: 當FOCAL愛上CHORD....

racewong 發表於 2012-7-4 11:52
點解玩hifi要有把尺?!

janhau已答了我的答案!

?
即係有冇尺?
回復

htc777 發表於 2012-7-4 08:06
分類:喇叭文‧賴英智
 欣賞過了Focal第三代Utopia的旗艦Grande Utopia EM的演出,搭配全套英國Chord器 ...

梗係信賴英智啦,我只不過係一個譁衆取寵嘅小人物!

Chord 機以速度、分析力、無添加見稱,最夹英國喇叭尤其是B&W,我不大喜歡B 嘅樣,所以當年配對WB Chimera玩咗好幾年,Chord 同好會會長用Spendor ST 都玩得非常出色,反而你唔會見到有成員用Focal。

賴生可能俾當時嘅瞬變、雷霆萬均之勢深深吸引住,因確信以Chord 14000 推Utopia Grand 播Saint Saen Symphony No.3 一定可以做到懾人嘅音效。

評分

查看全部評分

回復

leoking 發表於 2012-7-4 12:11

Chord 機以速度、分析力、無添加見稱,最夹英國喇叭 ...

king sir 太謙了,
小弟常常聽到唔同意見,所以拿出来比大家探討一下,
绝無話邊個先係皇道, 相反king sir 玩hifi 之豪情,好多高手都不及!
回復

Blueberry 發表於 2012-6-29 17:31
唔好意思呀,King Sir! 我係指X大俠,大X呀 等等...

我無估錯, 師兄應該係講緊鄺大俠同大草. 呢兩位前輩我都去過佢屋企作客. 未識佢地前. 都覺得講就天下無敵. 乜都識咁. 但係當去完佢地屋企之後. 真係口服心服. 套機好聲不在話下. 最令我覺得佢地真正有料到係佢地既態度. 大草好明佢套機每件器材既好處壞處. 唔會麻目買左就會覺得係好野. 到組合時就會諗辦法令到缺點減少. 大俠佢用一套既簡單但又難實行既原則去玩機..就係平順. 做得到, 套機已有一定水準. 但係好多人玩玩下機會迷惘. 佢就不斷提醒自己要歸於真實. 呢兩位前輩都係經常花時間去聽現場音樂, 再返屋企調較自己套機. 我講最佩服佢地既態度既意思係... 佢地兩位都非常爛玩. 自從家訪完後都經常電話聯絡傾hifi經. 一時會同我講加左塊化震板, 叫我去試下., 一時又話今晚有隊好既交響樂團黎表演, 叫我一定要去聽下d好野.  佢地真係玩左幾十年對hifi同音樂既熱誠不變. 老實講..我自己都退燒返燒幾轉. 走左去玩相機, 去旅行, 好多師兄話玩左十幾年..但係當中10年8年都係擺響度. 但係佢地兩位真係仲燒緊. 呢個已經令我服到五體投地..
回復

King Sir 果然心胸廣闊,明事理,有擔當,好野!
回復

JanHau 發表於 2012-7-4 12:01
我下次帶把鐵尺去你度斬你

Come on baby jan, 我楂定把老牛等你
回復

leoking 發表於 2012-7-4 12:11

Chord 機以速度、分析力、無添加見稱,最夹英國喇叭 ...

KingSir 一定唔係譁衆取寵嘅小人物啦, 頂多係譁衆取寵嘅知名人仕
回復

每人玩法吾同,自己把尺又吾同,你隻耳仔又吾同我隻耳仔,分享啫!吾同聽感又乜出奇!
回復

racewong 發表於 2012-7-4 12:35
Come on baby jan, 我楂定把老牛等你

小心天道打實你
回復

其實玩Hifi係一件好開心的事,自己玩得開心已經足夠了。不應該有把尺你度我,我度你!

評分

查看全部評分

回復

kachow 發表於 2012-7-4 12:28
我無估錯, 師兄應該係講緊鄺大俠同大草. 呢兩位前輩我都去過佢屋企作客. 未識佢地前. 都覺得講就天下無敵 ...

真正有料到係佢地既“態度”
我認同各位C hing評論,多聽現場音樂,多交流音響系統心得,多去家訪互相學習取長補短。
和Garyto73說:其實玩Hifi係一件好開心的事。

評分

查看全部評分

回復

所為手中無尺心中有尺方為高手。
回復

我始終覺得KingSir最有熱誠
回復

htc777 發表於 2012-7-4 12:06
?
即係有冇尺?

將有形化無形,將有尺化無尺,一代宗師也
回復

WoSoLoo 發表於 2012-7-4 20:05
所為手中無尺心中有尺方為高手。

手,心完全冇尺,師兄又點睇呢?

回復

htc777 發表於 2012-7-4 21:11
手,心完全冇尺,師兄又點睇呢?

手,心完全冇尺...即係失哂方寸, 盲從附和, 唔死都冇用,
回復

WoSoLoo 發表於 2012-7-4 21:45
手,心完全冇尺...即係失哂方寸, 盲從附和, 唔死都冇用,

爆趣!
回復

WoSoLoo 發表於 2012-7-4 21:45

HIFI全各叫High Fidelity(高傳真), Hiend因該稱之為極高傳真. 所以方寸應該係好清楚.
回復

Blueberry 發表於 2012-7-5 12:28
HIFI全各叫High Fidelity(高傳真), Hiend因該稱之為極高傳真. 所以方寸應該係好清楚. ...

哩個都係好多hi end品牌追求嘅终極目標.
回復

不過好多師兄係追求失真! 可惜呀!
回復