新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: anthony.cky

[分享] DIY 地盒

哦,原來係呢樣野!可以喺廣東道近玉器市場搵到以斤計價嘅碎石
回復

所有的供水系統都有一個負電壓接在鐵水管上﹐正極接很深的地﹐系用來防止鐵水管
鏽蝕﹔而且系低壓大電流的交流脈沖﹐所以接水線干擾比較大﹔最好系獨立地線﹐洗
手間的大鐵管應該系獨立的﹐請人用電焊接條地線專門給音響OK.

靠感應接地還不如用個幾十P到幾百P的1000V電容接地效果好.
回復

有冇其他ching試左? 得唔得呀?
回復

anthony.cky 發表於 2012-6-30 19:27
有某牌子嘅舊拖板用咗[晶石]填滿, 新版本就用[備長碳加礦砂]...

有可能[備長碳加礦砂]比[晶石]效果更好{ ...

晶石係要控制份量的,用得太多會有反效果,只要使用得宜就會有十分好的效果! 我都係用白水晶+礦沙+備長炭得出了意想不到的好效果,還有一樣物質都好重要,就係=水,估唔到呢,但水本身導電,所以我仍未諗到怎樣去運用它。另外一點,cky兄要再做功夫的是屏蔽,不然這些物質會給電磁波影響而導至noise及不穩定,大家一起研究,勿介意我多口!
回復

cckong 發表於 2012-7-1 02:05
晶石係要控制份量的,用得太多會有反效果,只要使用得宜就會有十分好的效果! 我都係用白水晶+礦沙+備長炭 ...

師兄你講得好啱

所用嘅物料絕不能導電
回復

cvincent 發表於 2012-7-1 01:55

"所有的供水系統都有一個負電壓接在鐵水管上﹐正極接很深的地﹐系用來防止鐵水管
鏽蝕﹔而且系低壓大電流的交流脈沖﹐所以接水線干擾比較大﹔最好系獨立地線﹐洗
手間的大鐵管應該系獨立的﹐請人用電焊接條地線專門給音響OK."

<- 喱個方法除左冇幫助之外仲係極之錯誤又極之危險嘰方法, 千祈唔好咁做, 其實"接大地"只係為左防雷俾一條最短嘰路線落地面, 一般情況下, 家居器材漏電時電流量因流經水線流去漏電斷路制先至會 DETECT 到並跳制作保護, 但如果係先透過獨立地再落地面然後再走入返去原本大地走過黎嘰地線, 走左一個大圏多左個地阻, 好可能因地阻引致漏電電流不足以被 DETECT 嘰問題漏電時會好危險會失去保護, 如果係住村屋, 附近地方被雷打到時會更大鑊, 但即使同時再接返去水線亦會增加 current loop 嘰風險 pickup成個迴路入面嘰 noise 入系統.. 害人不淺~!!!

評分

查看全部評分

回復

天下第一刀 發表於 2012-7-1 01:35
所有的供水系統都有一個負電壓接在鐵水管上﹐正極接很深的地﹐系用來防止鐵水管
鏽蝕﹔而且系低壓大電流的 ...

師兄原諒我多口問一句...你係咪做BS嫁???
以我所知...果條地並唔係用嚟防止大型鐵喉生鏽...
導電接地同磁場感應接地亦係兩種唔同嘅學問...我溫下書大家再研究下
回復

長長影子 發表於 2012-7-1 02:09
"所有的供水系統都有一個負電壓接在鐵水管上﹐正極接很深的地﹐系用來防止鐵水管
鏽蝕﹔而且系低壓大電流 ...

完全正確
回復

cckong 發表於 2012-7-1 02:05
晶石係要控制份量的,用得太多會有反效果,只要使用得宜就會有十分好的效果! 我都係用白水晶+礦沙+備長炭 ...

我都考慮緊final嘅地盒會完全被屏閉包圍
師兄你都係唔好向水方面諗喇
回復

cvincent 發表於 2012-7-1 01:55

我會將目前成品帶俾朋友試下...聽聽效果
回復

anthony.cky 發表於 2012-7-1 02:07
師兄你講得好啱

所用嘅物料絕不能導電

係呀!所以我諗咗咁耐都找不到解決方法,但水真係十分重要,我亦有理據支持,如有興趣才講,但現在剛好長長影子兄提及的電器石可能跟水有異曲同工之處,所以我嚟緊亦很想去試。而之前透過水其實我諗到一樣東西去代替的,就是車用的負離子釋放器,不過要用電......
回復

長長影子 發表於 2012-7-1 02:09
鏽蝕﹔而且系低壓大電流 ...

如圖﹐如果某個牛輸入及輸出之間漏電﹐當漏電大于或等于8MA時﹐漏電開關跳開﹐
使整個系統關電﹐非常安全﹗
選擇在前級或後級某一點接地﹐系整個系統只有一點獨立接地。如此就不會出現Ground
Roop引起交流聲。
回復

anthony.cky 發表於 2012-7-1 02:17
師兄原諒我多口問一句...你係咪做BS嫁???
以我所知...果條地並唔係用嚟防止大型鐵喉生鏽...
導 ...

BS的中文或英文如何書寫﹖
水管的負電壓系供水公司接在街道的鐵水管上的﹐跟供電公司或供電系統無關﹐而供電公司將
街道變壓器三相四線制中一條中線接地系避雷用的。
回復

如果有多D相睇就好喇
回復

天下第一刀 發表於 2012-7-1 10:18
水管的負電壓系供水公司接在街道的鐵水管上的﹐跟供電公司或供電系統無關﹐而 ...

BS為Building Services...即為樓宇設備...我是行內的...近一年研究不少有關大型水管遇上海水如何防鏽...所以我比較肯定接地與防雷有關...並非防鏽...防鏽有其他方法...

評分

查看全部評分

回復

其實刀兄没有講錯!
現在水務局也用這個方法防止诲底水管生鏽及海中的微生物附於水管,因為金屬表面氧化時是會對水產生微電压的,而加的電压是與它極性剛剛相反的
他們將水管駁直流的-,而海水駁直流电的+。
不過市區的水管是應該不會有這種做法,因為主水管入大厦後是一定要連接大厦的總接地端的!
回復

天下第一刀 發表於 2012-7-1 10:18
水管的負電壓系供水公司接在街道的鐵水管上的﹐跟供電公司或供電系統無關﹐而 ...

BS=Building Service
回復

Marksix 發表於 2012-7-1 15:57
如果有多D相睇就好喇

今次唔好意思...下次改良會準備多d相分享分享
回復

Gary33 發表於 2012-7-1 16:20
其實刀兄没有講錯!
現在水務局也用這個方法防止诲底水管生鏽及海中的微生物附於水管,因為金屬表面氧化時 ...

直流電嘅講法係啱嘅
不過接觸方法唔係叫接地, 亦都唔會喺交流電上運用

大家純粹討論...各位師兄小弟我無意得罪
回復

anthony.cky 發表於 2012-7-1 16:31
直流電嘅講法係啱嘅
不過接觸方法唔係叫接地, 亦都唔會喺交流電上運用

"不過接觸方法唔係叫接地">>>>>絶對正確!
回復