新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: anthony.cky

[分享] DIY 地盒

我都整左一個喎!
不過係木盒冇加IEC座入水線,因為咁會引左成間屋既EMI同干擾入去呀!
回復

skhgc 發表於 2012-7-1 17:30
我都整左一個喎!
不過係木盒冇加IEC座入水線,因為咁會引左成間屋既EMI同干擾入去呀! ...

你嘅意見好值得參考
我試過比較有插水線同無插...聽唔出有分別...
我考慮過會繼續保留水線...不過改為屏閉用而唔係用嚟放noise走...
回復

anthony.cky 發表於 2012-7-1 17:59
你嘅意見好值得參考
我試過比較有插水線同無插...聽唔出有分別...
我考慮過會繼續保留水線... ...

混合物料我用左石墨磚,電氣石,石英沙,日本鋼沙,備長炭.
接線位用左1mm純銀線接CMC銅喇叭座,
盒入面就用25X3銅帶做分佈石墨做中心,用1.5mm7N單晶銅線接連,
另加錫水片做分支抓到幾他位,等接觸面擴大!

評分

查看全部評分

回復

skhgc 發表於 2012-7-1 18:10
盒入面就用25 ...

睇落好專業 , 唔知效果掂唔掂呢?
回復

Marksix 發表於 2012-7-1 18:57
睇落好專業 , 唔知效果掂唔掂呢?

多謝師兄加分!
對電流聲干擾改善最明顯,音色尚要調教,未算係好好聲!
回復

Gary33 發表於 2012-7-1 16:20
其實刀兄没有講錯!
現在水務局也用這個方法防止诲底水管生鏽及海中的微生物附於水管,因為金屬表面氧化時 ...

現代的樓房系用鋼筋做骨架﹐而且要求全部電焊焊接成屏蔽網地底中間接地﹐樓頂中
間接避雷針﹔美國最近的樓房系全部鋼板做的﹐每個磚中間有兩個孔﹐在兩個孔插
入直徑6MM左右的鋼筋﹐在建築過程中不斷電焊焊接成屏蔽網﹐三層樓房基本不
用避雷針﹔
因此請人想辦法焊接一條出來作音響地線系非常好的辦法......

關於用水管作地線﹐本人在美國做實驗的結果系有很大的干擾。
而且美式插座上的地線好象有電的一樣感覺手麻的﹐應該系獨立地線生鏽引起的.
房子的供電系統接水管作地線系違法的!!!。。。。。。
供水公司修理時水管時出現觸電事故的刑事責任誰負﹖
我幾乎每個行業都了解一些﹐but BS沒做過
回復

盒入面就用25 ...

skhgc兄你好,你的作品也十分好 ,似乎愈來愈多志同道合的人了,但我有兩點唔明
1. 為何你做2個接線座,一入一出嗎?
2. 圖中他錶顯示低阻抗,表示2個插座是相連的嗎? 還是那些電氣石有導電成份以致互通?
Thank you!
回復

cckong 發表於 2012-7-1 20:54
skhgc兄你好,你的作品也十分好 ,似乎愈來愈多志同道合的人了,但我有兩點唔明
1.  ...

多謝師兄加分!
兩個插座係因應需要,一個座唔夠插,所以用兩個座加大木盒,
電氣石係唔通電既,祇係銅帶同石墨互通!
回復

盒入面就用25 ...

師兄手工好好
回復

米赫洛域 發表於 2012-7-1 21:17
師兄手工好好

多謝米赫兄加分!
回復

skhgc 發表於 2012-7-1 21:20
多謝米赫兄加分!

IC, thank you very much!
回復

盒入面就用25 ...

師兄手功同用料都一流

不過有兩個疑問...
1. 為何用鋼砂? 鋼砂是導電的...
2. 兩個接點為何要通電? 通電的用料有明顯效果是正常的...

我本身嘅構思係用料不能導電...因為我認為導電只會平均咗每一個接點嘅干擾...而唔係直接吸收干擾...
真正嘅地盒我無測試過...每一個接點用他錶他係咪會通嫁???
回復

天下第一刀 發表於 2012-7-1 20:16
現代的樓房系用鋼筋做骨架﹐而且要求全部電焊焊接成屏蔽網地底中間接地﹐樓頂中
間接避雷針﹔美國最近的 ...

唔係接駁水管做地線...係用方法令水管唔好生鏽...

當有大量接地駁埋一齊...有少量電流都算係正常...同地線生鏽應該無關...
如果好似師兄你所講咁獨立做接地俾音響用...應該近似clean earth system...
所做嘅接地線/銅bar用晒頂級防鏽物料...而且同大廈原本防雷接地完全隔離...
依個係數據中心嘅基本設定...做IT, BS, ELECT同FS嘅行內一定會知...
回復

anthony.cky 發表於 2012-7-1 23:23
師兄手功同用料都一流

不過有兩個疑問...

如果通左咪即係兩個插座成為一個咁解,
咁我可以改返個喇叭插座獨立接大地咪得law!
回復

天下第一刀 發表於 2012-7-1 20:16
間接避雷針﹔美國最近的 ...

"如圖﹐如果某個牛輸入及輸出之間漏電﹐當漏電大于或等于8MA時﹐漏電開關跳開﹐
使整個系統關電﹐非常安全﹗
選擇在前級或後級某一點接地﹐系整個系統只有一點獨立接地。如此就不會出現Ground
Roop引起交流聲。" <- 死路一條, 冇線走入去漏電斷路制, 仲有經一大個地阻, 唔好妄想咁會安全...

"現代的樓房系用鋼筋做骨架﹐而且要求全部電焊焊接成屏蔽網地底中間接地﹐樓頂中
間接避雷針﹔美國最近的樓房系全部鋼板做的﹐每個磚中間有兩個孔﹐在兩個孔插
入直徑6MM左右的鋼筋﹐在建築過程中不斷電焊焊接成屏蔽網﹐三層樓房基本不
用避雷針﹔
因此請人想辦法焊接一條出來作音響地線系非常好的辦法......" < -非也, 你間屋俾閃電打到時你D機就隨時會收皮...

"關於用水管作地線﹐本人在美國做實驗的結果系有很大的干擾。" <- 我早就講左

"而且美式插座上的地線好象有電的一樣感覺手麻的﹐應該系獨立地線生鏽引起的." <- 係變壓器入內嘰 parasitic capacitance 同埋電線火線與地線之間構成嘰parasitic transformer引起...

"房子的供電系統接水管作地線系違法的!!!。。。。。。
供水公司修理時水管時出現觸電事故的刑事責任誰負﹖
我幾乎每個行業都了解一些﹐but BS沒做過" <- 平時亂講果D我都算喇當睇唔到, 宜家講到大電會死人嘰, 一定要出黎澄清, 如果網友冇能力判斷跟住做, 電親喱個責任邊個負得起?

評分

查看全部評分

回復

淨係一個地盒已經見到各c hing都不同的做法和理據,小弟真係獲益良多,至於邊個先至係正路,似乎再講落去都無答案,唔通要搞場DIY地盒比拼會?
回復

題外話一則,

話說工作上遇倒一件裝置會令220V巿電harmonic放大...亦即係會倍增EMI(干擾)...一般我地會加添一個叫harmonic filter嚟過濾巿電干擾電波...以免再被放大...如果應用喺音響方面效果應該比濾波拖板更好...個filter多數用嚟處理大約80A嘅電源...

之後有日公司交咗一個由北京嚟嘅客俾我...要我帶佢site visiting...介紹相關系統...一講到依件harmonic filter...依位北京客就話:[香港的供電素質這麼不行, 有那麼多干擾麼? 中國的現代發電廠...電源離開電廠前已經處理好呢...不需要再浪費資金加工...]
回復

skhgc 發表於 2012-7-1 23:54
如果通左咪即係兩個插座成為一個咁解,
咁我可以改返個喇叭插座獨立接大地咪得law! ...

其實兩邊通嘅話...當接上兩部機...兩部機嘅noise會得到一個平均再少d...
(再少d係因為部份俾物料吸咗)
多noise果部會減少咗...少noise果部會多咗...
似乎唔係兩個頭變成一個頭咁用咁簡單...
個人睇法...
研究下唔好介意...
回復

cckong 發表於 2012-7-2 00:04
淨係一個地盒已經見到各c hing都不同的做法和理據,小弟真係獲益良多,至於邊個先至係正路,似乎再講落去都 ...

差d要計埋微積分先可以完成個地盒
回復

anthony.cky 發表於 2012-7-2 00:14
其實兩邊通嘅話...當接上兩部機...兩部機嘅noise會得到一個平均再少d...
(再少d係因為部份俾物料吸咗)
多 ...

可以改返佢做獨立一個既,唔困難喎!
唔試吓邊算係DIY體驗呀!多謝你建議就真!
回復