新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12238|回復: 51

[影音組合] SING1357的新居影音組合

最近發現左呢個咁熱鬧咁多野睇既forum,自己都想參與下,第一個post就同大家分享下我用緊D咩器材啦....

今年四月搬新屋,之前一直都係用一部初級PIONEER AV AMP,喇叭都係朋友比。

O係搬屋既時候我買左新的喇叭(B&W 685)和電視(SONY NX-800 40"),希望可以更加享受生活,跟住再睇多同聽多咗,漸漸開始再UPGRADE我的器材.....

以下是我AV系統UPGRADE既歷程:

1. 加後級, 二手ADCOM GF7400
2. 換Subwoofer, 買了SUNFIRE HRS-10
3. 換AV AMP,買了PIONEER LX-82
4. 換BDP,買了OPPO 83
5. 換喇叭線,買了Inakustik 1002
6. 換RCA線,向朋友收購二手銀線
7. 換前中置喇叭,買了二手M&K LCR750
8. 換HDMI和SUBWOOFER線,買了二手VDH ULTIMATE 和AQ SUB3

以上的轉變都令我更清楚自己要求同追求什麼

以下係我最新器材既LIST,希望同大家分享一下:

TV: Sony NX-800 40"
BDP: Oppo83
AMP: Pioneer LX-82 & Adom GF7400
Front Speakers: M&K LCR 750
Center Speaker: M&K LCR 750
Back Speakers:Wharfedale Diamond 10cc
Subwoofer: Sunfire HRS-10

多多指教。希望將來有機會有師兄可以光臨舍下比下意見,又或者去師兄度見識下。

最新後置

最新SUB仔

最新Power Amp

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

你間屋好靚呀!!我都用nakustik 暫時都幾滿意~有啲肉地
回復

大家交流吓.....
回復

Quality of life~
回復

大家交流吓X2
回復

大家交流吓X 3
回復

師兄住係邊區?
回復

回復 2# agnes_b

多謝Ching。我都幾鍾意inakustik既聲低,1002中性偏厚。師兄用緊邊隻model?
回復

多謝各位師兄,小弟住o係何文田近愛民邨。因為有假放黎緊都比較得閒,所以有機會都想交流下。
回復

回復  agnes_b

多謝Ching。我都幾鍾意inakustik既聲低,1002中性偏厚。師兄用緊邊隻model? ...
sing1357 發表於 2010-10-31 20:59

1002我都有用~~而家放咗喺前置~
中置而家用1108...人聲更上一層樓..(但而家就多咗條1002... 放咗喺度無用)
回復

回復 10# agnes_b

其實我有少少懷疑1002中頻有少少"lup",唔知師兄覺唔覺... 可能1108改善左呢樣野?
回復

歡迎師兄大駕光臨,器材同裝修都非常有品味,
有機會一定要到府上拜訪一下,
但我有預感,你對後置應該命不久矣...
回復

回復  agnes_b

其實我有少少懷疑1002中頻有少少"lup",唔知師兄覺唔覺... 可能1108改善左呢樣野?{:5 ...
sing1357 發表於 2010-10-31 21:23

無錯~我就係有少少覺,所以咪試下1108.又真係好些少
回復

好靚的家居裝修
回復

回復 12# pepsiman

百事兄真知我心意,我之後其中一個TARGET就係換後置....不過唔知幾時得.....
回復

回復 13# agnes_b

原來師兄都覺,用銠白金蕉更加覺,所以我用緊銅蕉....遲D有機會都試下1108先...不過要遲D,因為最近缺糧
回復

我用wbt-610蕉..都還可以
回復

師兄對襯色要求好高...白色 Sunfire ~~
回復

但中置用呢D綿LONG,會唔會影響音質呢
回復

回復 19# hooh

我冇同既木架比較過,所以唔知會對音質有幾大影響。用佢既原因最主要係高度同角fit,遲d有機會都想做下實驗
回復