新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Simcity

[品牌] conrad-johnson 同好會

feellike 發表於 2014-7-29 11:12
請問Classic60是用什麼胆的?

但普通版Classic 60是用4支EL34的
回復

fong527 發表於 2014-7-22 09:50
Steven兄,之前請教過你胆機的問題,我現在買了Copland CTA305+506前後級,暫時都好滿意D聲,希望可以再好D所 ...

試吓用Audionote銅線
回復

steven-kk 發表於 2014-7-29 11:15
但普通版Classic 60是用4支EL34的

咁KT120同EL34聲底邊個甜D?如聽人聲是否EL34會好D?
回復

feellike 發表於 2014-8-12 16:04
咁KT120同EL34聲底邊個甜D?如聽人聲是否EL34會好D?

兩者各有所長,論人聲EL34會比較甜D,但如聽一些輕快音樂,KT120會比較爽D及快D,所以都要視乎自己聽什麼類型音樂才決定

評分

查看全部評分

回復

steven-kk 發表於 2014-9-3 11:33
兩者各有所長,論人聲EL34會比較甜D,但如聽一些輕快音樂,KT120會比較爽D及快D,所以都要視乎自己聽什麼類型 ...

唔該哂Steven哥教路
回復

個人認為如主要聽人聲,用EL34會較甜同厚底,但須找一些舊裝胆才有味道,但價錢就...

評分

查看全部評分

回復

kelvin99 發表於 2014-9-25 10:49
個人認為如主要聽人聲,用EL34會較甜同厚底,但須找一些舊裝胆才有味道,但價錢就... ...

Kelvin兄,我都知舊裝EL34係好正,我之前亦都在朋友家中聽過佢的貓乸EL34真係甜到漏,但係價錢真係另人難以接受
回復

feellike 發表於 2014-10-14 10:42
Kelvin兄,我都知舊裝EL34係好正,我之前亦都在朋友家中聽過佢的貓乸EL34真係甜到漏,但係價錢真係另人難以 ...

玩胆機係咁架喇,另人又愛又恨,愛係佢嘅聲底石機做唔到,恨係佢D靚胆貴到攞命

評分

查看全部評分

回復

kelvin99 發表於 2014-10-20 15:38
玩胆機係咁架喇,另人又愛又恨,愛係佢嘅聲底石機做唔到,恨係佢D靚胆貴到攞命  ...

很贊同Kelvin哥的意見,如你一旦中咗胆毒就返唔到身,要成副身家比哂佢咁滯

評分

查看全部評分

回復

steven-kk 發表於 2014-11-11 10:56
很贊同Kelvin哥的意見,如你一旦中咗胆毒就返唔到身,要成副身家比哂佢咁滯  ...

所以我都唔敢玩胆,驚奶嘢
回復

kelvin99 發表於 2014-11-12 09:45
所以我都唔敢玩胆,驚奶嘢

Kelvin哥,用套Copland唔駛煩換胆,原裝跟機都好正
回復

有冇師兄用緊LP260m,可以分享吓嗎?
回復

fong527 發表於 2014-11-18 12:20
Kelvin哥,用套Copland唔駛煩換胆,原裝跟機都好正

我都知,但係用到咁上吓又會心思思想換胆
回復

想問各位Ching premier 16ls質素如何,因為都有十幾年机齡,仲有用6支6922会吾会冇咁穩定?
回復

snoopy 發表於 2015-2-25 21:24
想問各位Ching premier 16ls質素如何,因為都有十幾年机齡,仲有用6支6922会吾会冇咁穩定? ...

唔係用得胆多就會唔穩定架,况且前級用6支胆好正常啫,好多胆前都係差不多
回復

想請教下各位師兄有冇聽過或試過 CJ 既前級 配 PASSLABS 既後級 感覺如何 ?
這樣的配搭可行嗎 ? 唔該咁多位CJ 同好師兄!
回復

LamTszHoPo@FB 發表於 2015-3-13 22:32
想請教下各位師兄有冇聽過或試過 CJ 既前級 配 PASSLABS 既後級 感覺如何 ?
這樣的配搭可行嗎 ? 唔該咁多 ...

當然夾到啦,須然只可行RCA,但夾出來出奇地好聲,我自己親身在代理感受過,你都可以上代理試吓喎
回復

steven-kk 發表於 2015-3-16 10:39
當然夾到啦,須然只可行RCA,但夾出來出奇地好聲,我自己親身在代理感受過,你都可以上代理試吓喎 ...

thank you!  STEVEN 兄!因之前聽過有師兄說 夾ARC 但ARC 近來的旦機好像不太受好評 所以才考慮CJ 可不可行
但又真的好像浪費了全平行的設計
回復

LamTszHoPo@FB 發表於 2015-3-16 23:37
thank you!  STEVEN 兄!因之前聽過有師兄說 夾ARC 但ARC 近來的旦機好像不太受好評 所以才考慮CJ 可不可 ...

要聽真正有胆味嘅聲,一定揀CJ
回復

steven-kk 發表於 2015-3-26 12:48
要聽真正有胆味嘅聲,一定揀CJ

收到 ! 唔該你 STEVEN 師兄  !
STEVEN 師兄有冇用過舊款的CJ 前 後級 ?質素如何  ? 還是俾多些錢享受新型號的音色 好 ? 謝謝
回復