新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: atc_man

[喇叭] ATC 同好會

又玩返ATC
回復

跟本就部署好要玩ATC
之前的拾仔太细了,唔夠喉!
回復

各位Ching大大。
想問一下ATC SCM19v2 離前牆7尺,左右分隔7尺,聽位離喇叭十尺,會唔會有問題?會唔會影響低音冇晒?因現用屏風,打算放屏風傍邊.

等咁耐都冇人答,唯有買對自己試
回復

gykl3344 發表於 2018-10-11 05:40
各位Ching大大。
想問一下ATC SCM19v2 離前牆7尺,左右分隔7尺,聽位離喇叭十尺,會唔會有問題?會唔會影響 ...

师兄,ATC,要用时间来煲,才能真正证明它的价值!

别急着,离开后墙,只少也要3尺,左右开始,试听,

由时间多开,多听,位置一直向前微移动,到自己满意为止!

我的SCN40.用了二年多时间才能开声,最后离后墙,6尺,左右,

才能满意!
回復

是的, 必須要有點耐性, 我的20好幾個月後的今天,低音才跑出來!  
回復

小弟對19仔無申請批文,走私入屋,要老細唔係屋企先可以搬出來聽,都唔知要煲到幾時
回復

gykl3344 發表於 2018-11-28 10:09
小弟對19仔無申請批文,走私入屋,要老細唔係屋企先可以搬出來聽,都唔知要煲到幾時 ...

日日用電視煲3個鐘,煲一年
回復

各位師兄, 我用了ATC SCM40 幾個月, Lyngdorf Bi-amp 推. 但始終人聲立體度同空氣感都係爭啲. 冇果種好似個歌手把聲浮咗出嚟咁. 係唔係ATC真係要煲好耐?
回復

Hi Naimfan,
我是用Active 40A, 是HK第一對 active, Serial #  001 and 002.
它是一開始巳经是高清, 愈用低音愈好,愈有空氣感。愈有ATC韻味.
此喇叭要常開推軟低音膠邊。如果你每天開2小時,3-4月巳有成績

Simon
回復

再次入會,現用scm10
回復

剛剛搬到天水圍,地方細了,又玩返Atc scm10
回復

Hi immywan,

Welcome to ATC family again.
I love ATC very much.
I connected PS auidio DirectstreamDAC, Accuphase Pre Amp and the sound is very sweet.
If some one use Directstream, make sure you update software to "Snowground" version. It make sound more real and sweet.  I cannot say more by word, pls try and feel it.  
Simon
回復

naimfan 發表於 2019-2-28 11:47
各位師兄, 我用了ATC SCM40 幾個月, Lyngdorf Bi-amp 推. 但始終人聲立體度同空氣感都係爭啲. 冇果種好似 ...

你可能要換返 AB類 Amp推,無200Wx2大電流機推,想好聲都難,當初你應買active
回復

timmywan 發表於 2019-5-10 17:39
剛剛搬到天水圍,地方細了,又玩返Atc scm10

10仔仲難推過20
回復

其實10仔比20好玩,離箱感也比20好
因為單元比20細所以要更大力推才有低音
單元細所以速度也效快有節奏
回復

timmywan 發表於 2019-6-1 22:59
其實10仔比20好玩,離箱感也比20好
因為單元比20細所以要更大力推才有低音
單元細所以速度也效快有節奏 ...

但正因為細,場面及包圍感都不足
回復

AS881 發表於 2019-6-3 17:58
但正因為細,場面及包圍感都不足

甘就要地方配合,我得8尺x9尺空間
所以完全唔覺包圍感不足
回復

各位C兄好....小弟新入門......

成套ATC 玩AV...

回復

Scm19v2 要煲幾耐?約用(煲)咗三十個鐘,好似無乜B a s s呢。
回復

gykl3344 發表於 2019-6-8 06:45
Scm19v2 要煲幾耐?約用(煲)咗三十個鐘,好似無乜B a s s呢。

30個鐘距離收成正果還有很大段路!
回復