新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: atc_man

[喇叭] ATC 同好會

gykl3344 發表於 2019-6-8 06:45
Scm19v2 要煲幾耐?約用(煲)咗三十個鐘,好似無乜B a s s呢。

日日煲,一年半載,除非你每日10個鐘,煲100日都可以
回復

大家好!小弟想加入 atc大家庭,現考慮,50,或40,用大波蘿推,想請教下,那款合適D,音源用 dac, 張來會 upgrade 靚 dac, 或加玩黑膠, 聆聽環境大約二百呎,價錢大約差幾多?多謝指教!
回復

musicpig 發表於 2019-6-28 05:38
大家好!小弟想加入 atc大家庭,現考慮,50,或40,用大波蘿推,想請教下,那款合適D,音源用 dac, 張來會 up ...

有錢便上50,點解唔玩active??
回復

買咗40 ,喇叭線求其頂住先
回復

musicpig 發表於 2019-7-17 14:19
買咗40 ,喇叭線求其頂住先

C hing
恭喜 恭喜
聲音如何! 是否要離牆放! 兩邊離多遠!
回復

你好師兄,聲音未滿意,冇通透感,聲音冇響亮感,離牆尺半,兩邊大約7尺,而家找喇叭線
回復

musicpig 發表於 2019-9-4 13:34
你好師兄,聲音未滿意,冇通透感,聲音冇響亮感,離牆尺半,兩邊大約7尺,而家找喇叭線 ...

C hing,
多謝您的回覆!
睇前面的 C hings 講要每天 煲二、三小時。煲........!
我的廳和 c hing 大概 相約,想換喇叭, 其中想玩 ATC SCM 40 / HTS 7,11, 40 (喜歡它的 中音人聲)
回復

想問下各位師兄 ATC 100 無源,後級如果用膽後級 要用幾多瓦數 才能夠力推動(要好聽) ?
回復

Hi,
我在上次尖沙咀展覽會聽過我朋友做的胆後級推ATC100。很好聲。應該100瓦以上。
但可能貴過部ATC100.
胆前推有源比較正路。
simon
回復

100瓦以上,可能貴過部ATC
回復

我朋友用212膽後級推 感覺唔夠力
回復

聽春江花月夜 個層超低出唔到
回復

客廳150呎(未計兩旁走廊), 用SCM110 ASL PRO, 會否太大?
回復

聲音無問題,問題係睇落去都幾大舊
回復

Newbie here ~

回復

各位師兄,
回復

upgrade from 40a to 50a
回復

more picture of two speakers
atc 50a & 40a.jpg
回復

升級50a 的感想:

我是在HK第一個買ATC 40a的。用了5年多,全香港用得最耐是我。用了這麼多年唔敢upgrade 就是聼網上說,怕地方不夠大。
40a 已經很好,因為是有源,內置后級,它的高中低伸延很線性。播人聲小品各方面都好出色,而且你用1-2年後,它會愈來愈好,就像以前我用嘅LS3/5a.我換什麼都先考盧人聲,我覺得3/5a 是人聲優美,其他情況ATC更兼容其他音樂及AV音效。
換過50a 後是兩個世界。聴人聲更好之餘,播管弦樂更是一絕,低音不用說。間屋是一樣,只是11.8尺深。但聽音樂嘅深度長咗約30%,龐大規模感,空間感及穩定性是完全兩個世界。感受不到booming及單邊窗的左右不同聲。我估計前人用A T C有此情況是因為用有源及用不匹配的后級推。
我亦見到一些高手是把它推到日常不會聴到的高音量測試,然後說booming,當然在我家這樣做也是無問題。
用咗50a聴咗更多細節,尤其是低音。後悔點解唔一早買。ATC有很多不同年代的喇叭及不同年代的人在網上說很多東西,亦不知是否全是用家,真的要自己求証。把家的尺寸圖問吓島主,他不會點你的。他講清楚我放不到100a,除非兩個打橫放在窗旁。
另外用在Atmos 5.1.2 完全是提什。它和我中置及天花的B&aww 喇叭很夾。雖然講所有喇叭最好equal power. 但我所有喇叭本來就不是小喇叭,加多個左右聲道更大型喇叭是完全是好事。
謝謝
Simon

評分

查看全部評分

回復

各位C hing, 我想入對scm19, Amp 用 devialet expect 220 pro, 大家認為能足夠推動它發出好聲音嗎?
回復