新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: atc_man

[喇叭] ATC 同好會

zoltm 發表於 2011-12-9 01:52
同好們,ATC SCM50ASL 想配個通透,有味色彩豐富ge膽前,有什麼推介?

謝謝! ...

EAR912合适
回復

zoltm 發表於 2011-12-9 01:52
同好們,ATC SCM50ASL 想配個通透,有味色彩豐富ge膽前,有什麼推介?

謝謝! ...

請問師兄用咩CDP架?
回復

各位 ATC c hing, 今日問過代理,SCM50SL AT 索價 $148k , 價錢是不是貴了很多?
記得在09年,其他網站的網友買 Scm100 週年版好像也是這上下價位,可惜現找不到該文引證,係小弟記錯價錢嗎?
回復

Stryer 發表於 2011-12-8 22:35
I am using ATC 20 with Super Tweeter.

加咗超高係咪感覺好唔同?因為煲咗咁耐D高音好似出咗好多!
回復

比力一定得 發表於 2012-1-12 13:24
加咗超高係咪感覺好唔同?因為煲咗咁耐D高音好似出咗好多!

加左超高,在聽感上,分析、空間、質感都強很多!
我煲左半年,現在入態,聽三角鈴的泛音長、凝聚及慢散。其實我只是用普通的金X超高音,自己覺得超值及加埋ATC的中頻,聽到唔想返工!(其實ATC的高音本身,我覺得不暗;重要是否能推出與否。當然不能和FOCXX比啦)
回復

Stryer 發表於 2012-1-13 00:53
我煲左半年,現在入態,聽三角鈴的泛音長、 ...

非常吸引!
回復

比力一定得 發表於 2012-1-13 18:28
非常吸引!

我都係去一些老前輩家訪后中毒,之後一步一步build up自己套系統。當然,現在還"見唔到車尾燈"!但而滿足了

評分

查看全部評分

回復

ljj1111 發表於 2011-12-30 10:36
EAR912合适

請問那處有EAR的preamp試?
回復

mr1010 發表於 2012-1-3 22:08
各位 ATC c hing, 今日問過代理,SCM50SL AT 索價 $148k , 價錢是不是貴了很多?
記得在09年,其他網站的網 ...

Mr1010師兄,我也問過代理,ATC scm 50 active130k, 而100週年active24xk, 而且祇有代理才有得訂。
回復

wslam 發表於 2012-1-1 23:19
請問師兄用咩CDP架?

wslam師兄,我見你用兩部前級都是膽前(Mcintosh C2200/Octave HP500 MK2),可否分享下它們與你對50 active的表現,我剛訂了100 active,現正找preamp(都是屬意膽前),尤其是Octave HP500 MK2。雖然朋友介紹給我用audio note,但M6沒balance,M8又不在射程內。真頭痛
回復

mr1010 發表於 2012-1-3 22:08
記得在09年,其他網站的網 ...

是的 ATC100 以往是那個價位的. 50好像是90K 左右.
回復

danny0747 發表於 2012-1-21 21:50
wslam師兄,我見你用兩部前級都是膽前(Mcintosh C2200/Octave HP500 MK2),可否分享下它們與你對50 activ ...

有無考慮AUDIO RESEARCH REF 5??
回復

racewong 發表於 2012-1-21 23:09
有無考慮AUDIO RESEARCH REF 5??

Racewong師兄,都曾考慮過audio research reference 5,行好似7Xk~8xk,不知行還有沒有特價?
回復

DrugsAudio 發表於 2012-1-21 21:59
是的 ATC100 以往是那個價位的. 50好像是90K 左右.

「50好像是90K 左右」;這個應該是水貨價。
回復

danny0747 發表於 2012-1-21 23:52
「50好像是90K 左右」;這個應該是水貨價。

2009 系差不多的這個價. ATC 大件野好少水貨.
回復

danny0747 發表於 2012-1-21 21:50
wslam師兄,我見你用兩部前級都是膽前(Mcintosh C2200/Octave HP500 MK2),可否分享下它們與你對50 activ ...

Danny 兄,呢兩部都係好前級。Octave HP500MKII 偏向高分析力,爽快得來質感好強,人聲感情豐富,表面好似清淡,但其實幾厚聲(或許應該用"透明"來形容).   老嘜C2200 原本性格屬於厚,濛聲底,經調校後分析力超高,音埸大,速度快,高,中,低都好平均。定位,結像,人聲樂器分隔度(3D音埸)一流。
兩部機比較Octave 較適合聽人聲小品。而老嘜就全面些,聽交響樂大鵬野好正。另外一樣野老嘜值得加分就係樣靚仔啲,面板有display pannel,較大細聲時可清楚見到。

評分

查看全部評分

回復

danny0747 發表於 2012-1-21 23:50
Racewong師兄,都曾考慮過audio research reference 5,行好似7Xk~8xk,不知行還有沒有特價? ...

無晒啦, souns faber好似第一部ref 5個特價, 第一天已賣出了.
回復

Simcity 發表於 2010-11-1 01:26

ATC對牛眼中頻好正呀!
回復

Stryer 發表於 2012-1-13 00:53
我煲左半年,現在入態,聽三角鈴的泛音長、 ...

舊有ATC高音,與其他比較,確是沒有那麼光輝,那是因為要做好平衡度。
回復

膽推ATC高中非常正,但低沒有了石的punch。
如用純A類推,可能好好多。
回復