新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: atc_man

[喇叭] ATC 同好會

hksarac 發表於 2012-2-1 10:56
舊有ATC高音,與其他比較,確是沒有那麼光輝,那是因為要做好平衡度。

Agreed with you that old version's high freq. is not good as new version's. But, it is not as many buddies saying so "暗", even old version. Surely, it cannot be compared with Foxxl or Dynaxxx's high freq.
回復

小弟也剛加入了ATC 行列。
覺得高音吾算暗,只係啱啱夠,吾會太多。
回復

mr1010 發表於 2012-2-1 21:28

玩耐少少,高音就會再出D
回復

比力一定得 發表於 2012-2-1 23:59
玩耐少少,高音就會再出D

好,慢慢等佢高音出黎 ^^

但 ATC 的中頻表現,真係可以將其他全忘掉。

評分

查看全部評分

回復

mr1010 發表於 2012-2-3 09:38
好,慢慢等佢高音出黎 ^^

但 ATC 的中頻表現,真係可以將其他全忘掉。

可以點講呢,我覺得ATC嘅中頻唔係果D將中頻特顯出嚟,但中頻果種質感係非常唔錯。雖然自己唔係因為佢嘅中頻而選擇咗佢!
唔知大家又有冇同感呢,又或者其他Model有其他嘅特色?
回復

i love atc..haha
回復

比力一定得 發表於 2012-2-3 13:02
可以點講呢,我覺得ATC嘅中頻唔係果D將中頻特顯出嚟,但中頻果種質感係非常唔錯。雖然自己唔係因為佢嘅中 ...

咁真係吾覺佢會將中頻特顯出來;
在小弟井底見識中,暫未曾在其他喇叭聽到中頻可以有這麼多的訊息。
回復

比力一定得 發表於 2012-2-3 13:02
可以點講呢,我覺得ATC嘅中頻唔係果D將中頻特顯出嚟,但中頻果種質感係非常唔錯。雖然自己唔係因為佢嘅中 ...

我自己聽廣東70-90年代時代曲,覺得ATC出到我想聽的感覺,就是這樣就迷上佢
回復

hahayanyan 發表於 2012-2-3 13:21
i love atc..haha

我都開始 "凹乎" ATC 了.... ^^
回復

the best value..of $$ for those Active ATC..hahaa ..for a taste of very good quality  hIEND..haha..only a few of dynamic speaker can beat it..
回復

仲有ATC嘅Bass真係唔錯!
回復

想聽下各位對ATC個低音有咩comments? 會唔會boom?
回復

wslam 發表於 2012-2-13 20:53
想聽下各位對ATC個低音有咩comments? 會唔會boom?

Mine is ATC 20, and now "Not yet performing it fully", but it is ok to me, and never "boom". If need to perform it well, need to have bigger size room.
回復

mr1010 發表於 2012-2-1 21:28

轉左咩型號?

同事玩對ACT100十幾年,近排先話搞到佢7-8成功力
回復

cakvin925 發表於 2012-2-14 17:57
轉左咩型號?

咁大鑊! 有排玩喎!
回復

比力一定得 發表於 2012-2-14 23:26
咁大鑊! 有排玩喎!

好處唔洗換喇叭

評分

查看全部評分

回復

小弟想换喇叭,ATC 那款比较好呢,小弟地方不大但想换坐地喇叭!小弟大镬的係什么都听所以喇叭要比较全面!
回復

晴朗天 發表於 2010-11-5 17:37
1  用膽機,要好大watt 數
2  請問中置有2個,是否雙中置...
流緊鼻血...

I am using KT88 tube amp (DIY) which is around 24-25W, but if can be 40-50W..........then my ATC 20 must be performed more better.........
Surely, in this moment, using 24-25W is ok to me, because listening pop music..............
回復

cakvin925 發表於 2012-2-14 17:57
轉左咩型號?

SCM50SL AT
回復

mr1010 發表於 2012-2-16 09:54
SCM50SL AT

幾時可以家訪下對ATC
回復