新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: kentsang

[線材] JMR有機會令我食樹皮

火.. [複製鏈接]
呢d真係啱晒我
呢條線係2芯定4芯 ??
回復

有關結構, 就要等西門兄 OR 大雄兄講解一吓啦.
回復

之前曾經遇過一位師兄,佢提到佢用 JMR sc 玩 XLR, RCA 當訊號線,話效果理想,唔知呢度有無 c-hing 有詳細點的報告分享?

早幾日去紅磡地庫買鈀金藍精靈,順便心痕痕睇下條新款 jmr sc (灰線) 同我條 舊款黑線有咩唔同, 發覺外觀上除顏色不同,線皮比較緊貼線身, 剪口銀光閃閃,好似比我條黑線光亮,唔知會唔會銀成份高點? 聽店主話,新線比舊款頭尾都去盡點。舊款就人聲潤點。

攪到我十五十六,唔知換唔換好?
回復

仲有就係有無師兄玩 jmr sc 時玩埋佢個地線?
回復

仲有就係有無師兄玩 jmr sc 時玩埋佢個地線?
tckl 發表於 2010-11-9 14:18

唔明?
回復

回復 65# racewong

jmr 喇叭同喇叭線都有 地線位 (ground).

不過好少聽到有師兄提到用同唔用分別,我對 jmr sc 做線時師父已經剪條地,所以無得試效果。

因為我買 jmr sc 時的仲未用 jmr 喇叭。當時係用於 sf CA 用
回復

有無相片睇?
回復

新線比舊款頭尾都去盡點。舊款就人聲潤點。  <<

我可能會鐘意舊款喎...
回復

SKYKIDS, 好耐無見? 你用JMR前, 有無比較過其他既XLR?
racewong 發表於 2010-11-9 11:23

我地真係好耐冇見啦....我用黎做pre>active speaker.所以冇得比較,而且我幾鍾意佢.費事試其他xlr
回復

其實jmr sp 係 鍍銀定全銀 ? 多芯定單枝 ?
回復

以我所知, JMR係多芯鍍銀. 西門兄, 有錯請指正.
回復

我地真係好耐冇見啦....我用黎做pre>active speaker.所以冇得比較,而且我幾鍾意佢.費事試其他xlr ...
skykids 發表於 2010-11-10 09:09

我有留意你既POST, 得知你用緊老麥2300推ADAM ACTIVE SPEAKER. 見你玩得真開心..^^
回復

我係自己家訪度9UP過, 有錯唔好打勉面
http://www.hiendy.com/forum/view ... page%3D1&page=3
回復

shadam 兄, 唔該晒
原來係多芯鍍銀, 非常欣賞它shelding方面的設計
回復

係喎, 大雄兄, 文中見你話試條KHARMA XLR. 咩MODEL? 有無REPORT?
回復

係喎, 大雄兄, 文中見你話試條KHARMA XLR. 咩MODEL? 有無REPORT?
racewong 發表於 2010-11-10 14:48

好似 Reference系列,線身比較硬,放心無NBS咁硬,中頻好強帶小許濛,節奏有點慢,視乎個人口味,我就唔係咁喜歡!

線要夾器材,我講的唔可作準
回復

西門大師有無用埋 jmr sc 地線經驗呢?

我不知不覺用了舊版 jmr sc 四年囉,一來長度用,二來發現唔到佢有咩唔好。
不過身痕痕想試下新版點聲,又或者新版 double 會係點?
回復

今次真係中毒啦,Argento 頂級rca, 由c290v 去 m2000。聽到唔願走。
之前覚得mezzo既中頻唔夠暖厚,唔夠感情。今次佢既人聲表現,可atc,3/5仔爭一日之長短。
除改善左中頻外,中高既分析力,細節分隔度,低頻量感同質感,線條既表達等等,都有好明顯既提升!

今次真真正正感受到頂級線材既毒力。但一對rca = 一對mezzo,又好似過份左d!
回復

今次真係中毒啦,Argento 頂級rca, 由c290v 去 m2000。聽到唔願走。
之前覚得mezzo既中頻唔夠暖厚,唔夠感 ...
racewong 發表於 2010-11-10 22:05

在我有限經驗的感覺,其實線應算係一件器材咁玩,當然,基本器材要有返咁上下先可以再配線。
   但係唔妤太在意線的價格比例。
   線係錦上添花的配件,佢真係如血管一樣重要。
   聽過一位前輩講過,音響咁多年泥,係剩餘喇叭同接線的科技未追得上其他器材的發展。
回復

桌球ken兄, 係你朋友就無問題啦. 我要番既時侯會CALL你, 唔見左就入你數....哈哈!!!

supercow 兄, 我果條 ...
racewong 發表於 2010-11-5 14:38

多謝 race 兄借小弟試條 jmr...今日從高 Ken 兄手中取得...依家試緊...我諗呢鑊應該都奶硬...因為小弟新手...同 d 十幾蚊呎嘅差距實在太大喇...  
回復