新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4899|回復: 10

[數碼線] AV show唯一收獲買Lan線

今天AV show,睇的多消費就真無咩,未有甚麼東西想買又買得起
於是轉了半日,係AQ散貨場買左兩條Lan線小小地終極一下我的NAS 訊源

買左兩條一條NAS出,一條入SBT

呢個就是我的訊源 ,正如很多師兄的玩法 SBT加sotm

換左暫時聽見高低兩極延伸好左,高音叮左,低音沉左
不過AQ一向我都麻麻,買得起的試過都一般,非一般聲效的線材系列我又買唔起
AQ夠進取,咩線都出一餐,高級的lan線出廠的牌子唔多,有都幾千銀就無謂
呢條平平地可以一試,是好過暫時用緊的淘寶cat 7 lan 線

評分

查看全部評分

Ching,買咗幾$?thx!
回復

420一條短 佢lan系列分四個級別,我想搵系列中的第三級別,有銀成份10%但展場無得賣 價格就每級別以1.5倍數增 ,其實我認為420一條lan已經好很貴 如果旗艦4000幾一條lan唔知會點呢
呢條第二個級別,無咩銀得銅心
有機會換條純銀lan就正,等緊
回復

You play SOtM + SBT? How about Transporter?
回復

Transporter 我本來想買
但原來SOtM + SBT更有趣
回復

恭喜樓主又進昇一級, 想請教樓主, 小弟也對 SOtM 有興趣, 如果不用 SBT, 可否USB直去Synology NAS, 用回 DS Audio App 去選歌, SOtM 同軸去 Amp, 如果OK, 再加了 SBT 有什麼不同呢? Lan 的聱音比 USB 好嗎 (當大家也是用上一定的優質線的話)? 可分享一下SBT更有趣的是什麼? 小弟是新入門的, 希望你指教.
回復

SBT作為一個媒體播放器,你當佢CD機,其usb輸出是有獨到之處,非一般其他機可比
理解上一部SBT直接dac就夠
但sotm的usb轉數碼線輸出也有其獨特之優勢,會比USB直入dac更好聲(無法理解,實戰得出結果!)我是以sotm usb入 AES出接dac
試過後才得到兩部機缺一不可的用法,我都唔係太熟,我被人毒跟師兄們玩,希望有其他用緊呢套野前輩師兄多d分享

當中線材的優劣也成為聲音關鍵,如用一般線直接買個SBT直出即可
回復

sealteam4 發表於 2012-8-12 14:07
SBT作為一個媒體播放器,你當佢CD機,其usb輸出是有獨到之處,非一般其他機可比
...

三言兩語講出重點.
回復

sealteam4 發表於 2012-8-12 14:07
...

多謝師兄分享

我而家係sbt 用同軸去dac.
回復

多謝樓主指教, 看來這部 SBT 省不了, 但還有一點困擾, 就是這個 SBT 經 Lan 上播放 NAS 的 WAVE  File, 可輸出 24Bit 192K 嗎? 因我 NAS 上全是自己 Rip 的 WAVE 檔.
回復

我都買左e條比Transporter用,但末買比電腦過hub果面
furutech lan.jpg
回復