新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[品牌] ARC - Audio Research Corporation Fans Club

大屋搬細屋,堅要換細喇叭同細組合...
回復

mingson 發表於 2018-8-4 01:24
大屋搬細屋,堅要換細喇叭同細組合...

細組合又要靚仔靚聲, 我只諗到Nagra
回復

mingson 發表於 2018-8-3 21:27
想買ARC Ref 5SE同 Ref Phono 2SE.
如果想配石後級,有咩好選擇?

我之前用 Electrocompaniet AW-180 Monoblock 配 ARC Ref 6, 而家用 Pass Labs X-360.8 配 ARC Ref 6.  兩部後級聲底都好夾 ARC Ref 前级, AW-180 聲底幼细D滑D, 而 Pass Labs X-380.8 推力好d, 動態強勁d, 低頻控制得好D.  

之前有位高人曾經講過前後級夾唔夾其實可以用佢地impedance (阻抗) 數值比率去做参考, 計算如下:

ARC Ref 6 output impedance = 600 ohm
EC AW-180 input impedance = 110k ohm.
110k / 600 = 183 =此數字最少以100較合適, 越大越好

但大數值並不代表一定好聲d
而低於100 可能阻抗數值不太夾, 有機會影响音質.
所以大部份同牌子的前後級其阻抗數值比率都很高.
如果真係不能親耳聽過你心目中前 +後級出來的效果, 你可以用以上的方法來做參考.
回復

整條陰原线玩下。
回復

MM622 發表於 2018-8-22 09:01
我之前用 Electrocompaniet AW-180 Monoblock 配 ARC Ref 6, 而家用 Pass Labs X-360.8 配 ARC Ref 6.   ...

Arc前級夾好多後級都好好聲。

這可能就是這數字上的關鍵
回復

Tequila 發表於 2018-10-4 16:52
整條陰原线玩下。

咩品牌?
回復

Purist Audio Design
回復

IMG_20181227_133427.jpg IMG_20181227_133712.jpg IMG_20181227_133832.jpg
回復

Audio Research Ref 6 出了SE版, 有冇人知道同 Ref 6 有何分別?

https://audioresearch.com/product/ref-6se/

回復

MM622 發表於 2019-12-24 15:02
Audio Research Ref 6 出了SE版, 有冇人知道同 Ref 6 有何分別?

https://audioresearch.com/product/ref-6 ...

我沒機會聽, 不過以過往REF 5與REF 5SE的分別, 都是在音色與微動態提升最為明顯.

有得選擇的話, 有新買新是常識吧.
回復

GSi 75 用家報到,有冇Ching都用緊?
回復

calvinsz 發表於 2020-1-16 07:59
GSi 75 用家報到,有冇Ching都用緊?

合併機?
回復

近排想換前級,現在後級係Octave RE320,6SE我都有興趣,唔知要多少錢?
回復

st33 發表於 2020-2-19 14:39
近排想換前級,現在後級係Octave RE320,6SE我都有興趣,唔知要多少錢?

十萬頭啦
回復

st33 發表於 2020-2-19 14:39

https://www.hiendy.com/hififorum ... &extra=page%3D1
回復

版主,各位師兄,本人想購入前級一台,心目中有 Ref 5 SE 及 Mcintosh C2600,不論功能,只論音質,請問那一台較佳。現時使用 Elac 有源座地喇叭,將來會購入 Raidho X2。有勞版主及各位師兄指點。
回復

LuxmanFans 發表於 2020-8-24 12:05
你係依個版問依個問題???

鐘意ARC的同好, 當然會叫你買ARC啦

剛好有師兄出讓 Ref 6 ,與 Ref 5se 差價萬多元,還未試機,請問各師兄是否入得過。
回復

請問ARC Ref 6 ef 6 或 Moon P8 如何,應選那部。
回復

fukwingst 發表於 2020-8-24 17:48
剛好有師兄出讓 Ref 6 ,與 Ref 5se 差價萬多元,還未試機,請問各師兄是否入得過。 ...

有新買新啦

如果BUDGET許可, 買6SE一定無錯
回復

racewong 發表於 2020-8-25 12:31
有新買新啦

如果BUDGET許可, 買6SE一定無錯

ARC Ref 6 買下的機會很大,但還有一部 Moon P8 也很有興趣。以前我用ARC SP 10 + ARC Classic 150, SACD 用 金嗓子 800 及801 分體,喇叭 Dynaudio C4。現在環境變細了,只能用Elac 座地有源,用Cambridge Edge NQ 作前級及Streamer播NAS File,唱盤用 JR Transrotor Zet 3 + 光悅 Rosewood + Moon 唱放。慢慢升級,先買前級,將NQ 當Dac 用,稍後會再買後級及 Raidho X2 喇叭。
回復