新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: eggberg

[喇叭線] 大家信不信Transparent Reference XL 喇叭線只值百幾美金. . .

好正常啊
君不見有好多人係唔貴唔買
貴先係身份象徵(好似大陸佬咁)
賣平ge又話cheap嘢又話掉去垃圾堆填區
回復

如果單以成本計算,唔出奇!
但HiFi同時裝、手飾,其至救人用的特效藥一樣,撇除成本,仲有多年的開發、研究及設計成本,當然售價還要與表現掛勾,值得與否見人見志。
回復

Law記 發表於 2012-8-28 17:06
只要信, 不要問

一d神級線材又有幾多銅, 幾多銀吖, 值唔值十個廿個甚至更貴, 咪一樣大 ...

你冇到轉, 特燈架?
回復

HiFi equipment and cables 啲材料費全部都唔值錢o架o拉! 用家自己衡量啦!

For 3-core of 1 sqmm cross-sectional area Silver 1-metre long power cord, the total silver is about 31.5 grams (being 3 cores of 1 x 1000mm x density of 0.0105g/mm3).  And 31.5g = 1.1 oz which costs about HK$260 only (at US$30 per ounce of pure silver).  But such a silver power cord can easily be priced at HK$4,000 per meter for retail la...

大酒店賣可樂要成HK$50杯都有人飲啦

回復

什麼產品給hifi友用的都升價十倍!
回復

樓主無需追住MIT/transparent來打,大把線盒都無個但$$$仲貴幾個開,一樣有知音人。

酒店coffee shop夠永遠都鬼甘多人,D客吾系飲咖啡奶茶就系汽水加啦。有D仲開紅酒添。
回復

eggberg 發表於 2012-8-28 16:35
Transparent Reference XL 喇叭線

其實hifi野大部份都是這樣,尤其accessories, 如物墊,蘇頭,damper..........
回復

ncwah 發表於 2012-8-28 16:53
加鳥

謝謝

原文:-  http://www.instructables.com/id/ ... -XL-Speak/?ALLSTEPS
Transparent DIY.jpg

多謝收看!   請加分喇  

評分

查看全部評分

回復

總之十蚊入,七蚊走到,話之你系乜,試得!

hifi友一般都是非常精明消費人,不需擔心他給人騙
回復

Kharma線都好有內涵

hifi從來賣的是廠家的研究開發時間和審美觀

以料論聲多數得不償失

回復

藤原拓海 發表於 2012-8-28 17:55
你冇到轉, 特燈架?

冇搞錯到!大家都係靠信架咋,原材料幾多錢有幾多人會理!終極答案就係:it has nothing to do with material a cable (可以代入任何hifi components)uses, it is R&D and design that matters
回復

各師各法,大把人踩但又大把人買,等如名牌手袋十幾廿萬一個咪又係幾舊水材料,最緊要買得用得開心就得⋯
回復

大家信不信Transparent Reference XL 喇叭線只值百幾美金. . .

ROA 發表於 2012-8-28 17:35
如果單以成本計算,唔出奇!
但HiFi同時裝、手飾,其至救人用的特效藥一樣,撇除成本,仲有多年的開發、研 ...

MIT同Transparent啲線個盒之前好多前輩都拆開過,見過入面啲涵㗎啦,佢地就係用啲電容電阻線圈調教聲音特色,線材以前都係台灣OEM,現在可能係MlC做添。
雖然可以話就係咁簡單?係!大家都可以做得到,如果你敢拆開囇啲嘢。但人家廠家要花多少時間硏發,試聲,推廣?這些費用就佔產品成本一半了。所以End User怎可以只用原料來計算產品價值呢?
如NBS啲線就只在用線嘅編織及屏蔽來做到抵消雜膚效應,EMl等效用,咁佢地嘅編織特性設計又需唔需要成本價值呢?這研發及推廣成本命題大家發燒嘅End User有無想過深究過呢?

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

太好了! 可以用US$176.63 造HK$100K 嘅線,好過中mark6 三獎
回復

大家信不信Transparent Reference XL 喇叭線只值百幾美金. . .

nagramen 發表於 2012-8-28 19:48
太好了! 可以用US$176.63 造HK$100K 嘅線,好過中mark6 三獎

Ching,果啲唔係柴米油鹽,日常所需用品。
由廠到代理到銷售或再分銷,果啲運輸費用呀,廣告呀等等全部都係錢,果啲唔係做薄利多銷嘅產品,佢地叫Hi End產品,價錢唔Hi,大家又話唔夠班架啦,係咪!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

eggberg 發表於 2012-8-28 19:11
謝謝   

原文:-  http://www.instructables.com/id/How-to-make-a-Transparent-Audio ...

今日己經用晒D分啦,聽日加番
回復

我覺得這些好像是好景老番,A貨LV之類,這種強國風氣不應受到鼓勵。
回復

一萬綫,九千係牌子,好正常!
回復

eggberg 發表於 2012-8-28 01:04
The Schematic inside the Black Box

This is a low pass filter, which filters the treble.  
回復

其實.......想多口講句

一部i瘋賣四千幾銀(起),一早就有人計過,它的物料成本最多值千幾......

有時無謂計較,總之自己鍾意就得....
回復