新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: eggberg

[喇叭線] 大家信不信Transparent Reference XL 喇叭線只值百幾美金. . .

Ahfour 發表於 2012-8-29 00:47
其實.......想多口講句

一部i瘋賣四千幾銀(起),一早就有人計過,它的物料成本最多值千幾......

造一條線或一件新產品所經過的步驟是多麼繁複及困難;設計,揾物料,時間,試驗等;價錢分分鐘是製成品的10000%,設計師除要揾錢外,我相信他都有玩HIFI的心態希望能造到自己認為出息的產品才推出市場。(產品唔得鬼要)。
回復

一部i瘋賣四千幾銀(起),一早就有人計過,它的物料成本最多值千幾......
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

According to Apple Inc's income statements, profit from each iphone could be over US$300. Very high profit margin!
回復

記得二十多年前買條美金三百蚊coaxial線,(牌子係出名嘅三個英支字母),到十幾年前唔再聽CD,手痕剪開睇吓乜料,原來只係Belden75 ohm電視訊号線. 三舊水只係買個包皮. 從此我只信線材品質,對現今誇張包裝線材更看不起.  事實聽過好多郁吓過萬美金嘅所謂名牌線好多都只係搶耳霎眼嬌,只係好多時當事人迷失當中.
回復

既然材料只值幾百美金,有心人快點大量生產來做褔燒友
回復

That's why I do a lot more DIY stuff nowadays ...

But then DIY stuff has ZERO resell value.

回復

一句到尾,自由市場,你地有本事造到,市場又有人買,你都可以造,但係好多研究及行政推廣的成本并不能反映在材料上,唔使眼紅人地.這個世界的商品只有值唔值,而沒有平定貴.簡單D講,名畫的材料值幾多,但可以是天價.但我唔否定有D無良廠商會用廠線包裝一下,然後開天殺價.

評分

查看全部評分

回復

raymond20 發表於 2012-8-30 11:02
一句到尾,自由市場,你地有本事造到,市場又有人買,你都可以造,但係好多研究及行政推廣的成本并不能反映在材 ...

唔好埋沒一班R&D既專材

評分

查看全部評分

回復

只計物料成本唔計科研開發咁就唔公平
但是值唔值就買家自決啦
回復

其實好聲就得啦!
回復

其實有啲牌子既線能造出佢自己品牌獨有既味道,呢樣先係佢線廠既必殺技!

就算你有同等既物料在手,都無可能百分百造出廠線同一種聲!

所以買線,我希望可以從線既導體同味道作出發點!

不喜勿插,唔該。

評分

查看全部評分

回復

JanHau 發表於 2012-8-30 11:08
唔好埋沒一班R&D既專材

冇很有理
回復

如果用物料價值黎計某一個牌子值唔值,就唔洗玩Hi-Fi啦
回復

Hi-end向來都係當人水魚架啦...唔想做水魚, diy吧!
回復

其實講咗咁耐,有無人可以證明那些拆骨照片是真實的嗎?
或指出拆骨過程的時間、地點、人物等等,有人可以指出嗎?
真係好奇想知道
回復

無論Hi-end  or  Low-end  只要信自己耳朵就唔會做水魚
回復

大家信不信Transparent Reference XL 喇叭線只值百幾美金. . .

kelvinhin 發表於 2012-8-31 11:10
Hi-end向來都係當人水魚架啦...唔想做水魚, diy吧!

Ching,我唔明點解Hi-end就係當人水魚呢?Diy又唔係水魚呢,我見啲DlY嘅Ching,一味系啲Diy產品加上什麼補品呀,乜超級靚Cap呀,自制什麼名貴黑檀木喇叭呀,他們真的以為是黑檀!貴零件就等如靚聲?
Diyer自制到出產品亦大有人在,如Nelson Pass嘅Pass Lab就係表表者,由自家研發線路,變成宜家"Hi-end"嘅商品。
咁多位Ching們有無諗過自制嘅產品受到其他人欣賞呢,做到產品出到街被其他人買得到享用呢,在我認識的Diy者都有這想法。
所以"尊重人家智識產權"人家亦會尊重你。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

cowboy 發表於 2012-8-31 11:30
其實講咗咁耐,有無人可以證明那些拆骨照片是真實的嗎?
或指出拆骨過程的時間、地點、人物等等,有人可以 ...

其實無人出來回應照片真偽,大家係咪應該當流言來看呢
回復

em...

IMO, there is NOTHING wrong for them to put a filter network in their box.  It's created to work with certain applications, not everything.  (I believe back then in CES shows, it was Spectral + MIT + WATT).  With Spectral and WATT, a filtered cable could tame the sound a bit.  It all makes sense.  I doubt people will be happy to use these kind of cables with Jadis (no offense, just a matter of tuning).

Besides, would people feel better if they see a bunch of LED lights and a circuit board instead of a passive filter?

回復

people believe in their own golden ear rather than science, this is R & D work on phychoacoustic of cable, far sophisticated than electronic circuitry. No objective monetary value in the market, you ask a rocket price and always someone willing to pay and some others give justification.
回復

訊號線一般的橫切面(cross-sectional area)都是約1 square mm, 不論用銅或銀造,材料錢都是幾百HK$ per meter  (For a pair of XLR cables: 3-core of 1 sqmm x 1 meter long x 2 channels = 6 cubic cm only = 63 grams or 2.2 ounces of silver = under HK$500)

如果介意材料錢就不應買超過HK$1000-2000的線用啦!
回復