新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ghostkam

[喇叭線] 喇叭線一問

ultramanzero 發表於 2012-9-16 22:26
點解條缐短咗只係得高音行得快,中底音郤唔會快?

要講就水蛇春甘長
因為高中低音行的速度唔同,我有朋友玩到續寸續寸剪短黎校聲
有人話7尺8寸好聲過8尺
回復

Is there a gauge rating for President X? It seems it is @ 16 Gauge? The ideal rating is 10 gauge for best sounding spkr wires (in your case 4 x 16 gauge = 10 gauge).

http://home.hiwaay.net/~rgs/awgcalculator.html

Why not chose spkr cables with 10 gauge rating to avoid the over prices?  
回復

樓主可以試試:http://item.taobao.com/item.htm? ... p;cm_id=&pm_id=

問過行家,應該是真貨。可以叫賣家批多一d線芯出來,不用玩biwire的跳線,直接穿過上下兩組喇叭接口。
回復

7500martin 發表於 2012-9-16 16:04
最近無聊買了一對土砲Dignity Audio 喇叭線黎玩,中性之餘又好聲,三千八大元! 無價講!和師兄畢直可能有 ...

想请教下你讲呢对土炮系咩声底?有几好?可以有咩举例参考?
小弟清贫(但又身痕)3800都可以选d吾错既牌子野!
回復

wushu 發表於 2012-9-19 22:59
想请教下你讲呢对土炮系咩声底?有几好?可以有咩举例参考?
小弟清贫(但又身痕)3800都可以选d吾错既牌 ...

非常中性,高中低分佈均衡,沒有某ㄧ個頻段凹入陷或凸出!亦沒有任何自身色彩。

有什麼可參考,真考起我,我的組合價錢是這對喇線一百倍有多,但一點也沒有失禮,還愈聽愈滿意!貴線我吾係冇,但平衡度和那些過份強烈色彩絕非我杯中茶!
回復

越聽越覺而家Setup人聲同中頻太出,令到高頻同低頻(特別係高頻)偏暗,用505U EQ雖然可改善問題,但用EQ搞始終覺得聽出黎唔太自然。加到5K Budget想主力改善高頻及收一收人聲又有什麼推介呢?
回復

Gutwire 同 Voodoo點睇?
定係大路TaraLab好?
回復

ghostkam 發表於 2012-9-23 22:39

我淨係知taraLab巧貴!聽過the one, 不錯! Voodoo電源線我就好鍾意,喇叭線未玩過!
回復

一係就用馬田大哥講果對diy sc啦.

連馬田都用, 我相信絕對高質.
回復

Tara Lab The One speaker cable 音場闊,高低去得盡,中頻較為單薄,低頻收得較乾淨,但高音十分通透!
如果聲音單薄器材會比較難夾!

評分

查看全部評分

回復

The One too expensive...
However about M1?
回復

ghostkam 發表於 2012-9-24 11:17
The One too expensive...
However about M1?

如果真係要TARALABS, 我只係鍾意THE ONE以上既MODEL...
回復

小弟昨天也跟買了Dignity speaker cable,有驚喜! 十分接近我喜歡的自然清晰,相當平衡。相信煲練下來會再有進步。 謝謝馬田兄介紹。
回復

OldHenry 發表於 2012-9-23 23:56
我淨係知taraLab巧貴!聽過the one, 不錯! Voodoo電源線我就好鍾意,喇叭線未玩過! ...

你玩The One更加冇低音!
回復

racewong 發表於 2012-9-24 12:35
如果真係要TARALABS, 我只係鍾意THE ONE以上既MODEL...

Taralab我只會考慮0.8以上型號! 以前Vector 1亦不錯! 不知道現在Taralab有冇改善低音量感不足問題?
回復

7500martin 發表於 2012-9-25 22:12
你玩The One更加冇低音!

我知呀!

所以無買
回復