新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Dee

[喇叭線] 我都吹下簫…之…Siltech 550L SC

tst123 發表於 2012-9-19 11:38
Good choice. I am using 550 too.

ching知道550同180既差別嘛?
回復

小弟未聴過180,只聴過330,550,770。以價論聲,三條中以550最抵買。
回復

tst123 發表於 2012-9-19 12:58
小弟未聴過180,只聴過330,550,770。以價論聲,三條中以550最抵買。

英雄所見略同
回復

比錢之前, 有無叫SALES比較一下180L VS 550L既分別?!
回復

Heard that Siltech doesn't match with Luxman. Does any C Hing has this experience?
回復

帶部Luxman 上別超一試便知,別超讓我試齊330,550,770試齊才下決定
回復

OMG, 50 lb + wor; only want to know did any C Hing hear this combination and the feel?
回復

swanlabor 發表於 2012-9-19 14:17
OMG, 50 lb + wor; only want to know did any C Hing hear this combination and the feel?

依度有好多師兄都用緊siltech IC / SC, 如果你唔介意, 咪吹雞睇o下有無師兄可以帶線去你屋企家 訪囉.

順便你又可以試線, 線主又可以知道佢條siltech夾其他機既表現. 雙贏!
回復

我都吹下簫

回復

bcychung 發表於 2012-9-19 14:35

鍾醫生, 你條簫係咩樣?!
回復

禾都好想吸吓蕭毒呵
回復

Ching, I think you should try this.

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=33082

For 550L, in normal circumstances, you should run-in for at least 6- 9 months to reproduce the sound to optimum performance
回復

回復

Dee 發表於 2012-9-19 11:37
系呀…非常肉赤

恭喜dee哥
回復

Dee 發表於 2012-9-19 11:15
E層遲D先唸,新嘢唔想咁快湯佢,加上

Dee 兄,恭喜!
回復

蕭踢呀
回復

恭喜Dee哥
回復

swanlabor 發表於 2012-9-19 13:32
Heard that Siltech doesn't match with Luxman. Does any C Hing has this experience?

我唔敢話Siltech是否百份百match with Luxman ,

配搭我其他線及個人口味550L比到我想要,

如果因550L系銀線而憂心音色又標又薄又硬可以理解,

外間一向流傳日本機聲音偏薄唔太適合配上銀線,

當初我都已這個觀念去配線,也曾試過配上銀線的確唔得,

後來在Hiendy睇到E道D師兄對銀線有別的睇法,

我就帶對用開銅SC去泊下Siltech,結果銀線唔一定薄聲,

日本機也唔一定聲薄,當然銀終歸銀我唸冇可能去到厚銅聲。

*個人意見手下留情
回復

fatboy88 發表於 2012-9-19 14:39
禾都好想吸吓蕭毒呵

fatboy兄想吸下簫毒,我可以帶比你試下,話曬大家住得咁近。

其實我都想去你道學下嘢
回復

Dee 發表於 2012-9-19 18:43
fatboy兄想吸下簫毒,我可以帶比你試下,話曬大家住得咁近。

咁十月來我度家訪會唔會帶過來毒下禾呢
回復