新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14542|回復: 38

[數碼線] 有無師兄可推介下AES線

有興趣做功課睇下市場上有咩野超正的AES數碼線,考慮升級或者講轉下口味
本身條aes用於sotm 入mytek 192 dac
其實服役中的線算很平衡沒有大問題,但自已身痕想知道其實仲有無升級的空間,我用緊純銀ddl數碼AES線已改配最靚古河XLR頭…(頭同線咁貴)
老實呢條非常唔錯,各方面都比到好滿意的表現比我
但我知道天下之大,一山還有一山高
可能我要搵條旗艦級的好線先滿足
性價比就好難有個贏DDL,也唔需要理邊方面贏或比較
總之,師兄有無AES線推薦我去馬試下呢?
路在帖邊,感謝大家,我會再去依師兄推薦深入做功課
當然有天生放毒的師兄有正野帶來毒我或借來毒毒就好啦
小弟他日一定會有機會帶更毒的東西回報的
謝謝
想要中性,平衡,高分析力
如能有華麗中高音同空氣感好更好
想要中性,平衡,高分析力,,,,,,

試吓瑞士佬的vovox, 幾中性,自然及高分析力。
回復

"旗艦級"只係一個時期中代表最貴,間公司(佢覺得)出到最好的, 唔一定最好. 夾唔夾先決.
呢個世界邊有"滿足"? 你要求更好只係你為玩而玩, "為玩而玩"有兩種:一, 好似師兄咁, 買更貴的試. 二, 就係以現有的資源玩. 可能師兄已經玩盡"二"吧.
仲有, 一條條線本身"平衡"唔代表插落你套野度會"平衡", 知足常樂呀師兄
回復

因為你用緊既AES係DIY線, 所以好難比COMMENT你喎.

我都唔知你條DDL係咩聲底, 根據YAU生所講, DDL最TOP既MODEL都係為客人特製, 所以無一定音色可以參考.

不過如果金錢不是問題的話, 你要求既[中性,平衡,高分析力, 如能有華麗中高音同空氣感好更好]

我諗有好多大牌子既旗艦AES都可以做到.
回復

obee 發表於 2012-10-24 07:46
"旗艦級"只係一個時期中代表最貴,間公司(佢覺得)出到最好的, 唔一定最好. 夾唔夾先決.
呢個世界邊有"滿足"? ...

非常感激師兄的回覆,言中有情,情中有理,如果作為真朋友,我都會對我的老友作出如此真情的回覆
經過師兄理性的回覆,我也作理性的思考
這樣,改一改題目,請為sealteam4的音響系統選購一份聖誕禮物,預算不能超過20K
他最想改動的聖誕禮物就是AES線,旗艦其實就未必需要,因為一旗可能就好很貴,真不是小弟能應付
舉個例子Siltech的旗艦我真唔敢望一眼.........

各位師兄,不如從下面幾個選擇中分析一下有無師兄用過了解可以給點意見的呢?

1.)Wireworld Cable Platinum Starlight Digital AES
呢條好像好分析力,銀導體合我杯茶 中性作訊源

2.) JPS Labs        Aluminata Reference (AES/EBU)

3.) Crystal Cable's CrystalDigit Reference (AES/EBU)

4.) Stealth Audio        Varidig AES/EBU
     呢間廠介紹好像好吸引,好毒

5.) Nordost         Silver Shadow AES/EBU

6.) Audioquest Wild Digital AES
   前段數碼 訊源 全用 AQ Vodka Lan線 同 SBT以 AQ Diamond USB 接入sotm,所以都會考慮用唔用返    AQ 成套訊源全AQ,但Lan同USB就話選擇少,一上AES 同價位選擇我就唔知AQ 仲有無優勢

以上是我搵到又可能合符上限的AES (價格具體再格) 如有其他推薦或以上線材更多有關資訊請多多關照小弟
我唸我唔太想要銅作為主要導體的AES線 vovox就不考慮了,因為它是銅導體,我系統全部用上以銀為主的線材,中間放一條銅恐會不合聲音

回復

sealteam4 發表於 2012-10-24 11:07
非常感激師兄的回覆,言中有情,情中有理,如果作為真朋友,我都會對我的老友作出如此真情的回覆
經過師 ...

3.) Crystal Cable's CrystalDigit Reference (AES/EBU)

4.) Stealth Audio        Varidig AES/EBU

5.) Nordost         Silver Shadow AES/EBU
回復

racewong 發表於 2012-10-24 11:12

4.) Stealth Audio        Varidig AES/EBU

唔知nordost valhalla有無出AES呢?!
回復

sealteam4 發表於 2012-10-24 11:07
經過師 ...

師兄言重...
回復

經過師 ...

5.) Nordost         Silver Shadow AES/EBU
回復

條AES貴過部DAC同DDC,會唔會考慮用20K upgrade 部 DAC同DDC?
回復

唔會
因為預期內
一步步來
今日線貴過機唔緊要,以後有機會新機貴返過線
反正有排玩

唸清楚,一有錢就換機的話,首先都未用盡套機的潛能,器材未見底不宜胡亂換,否則只會變成不斷洗牌;平衡度更難掌握,除非升級後發現器材問題成為樽頸,見哂底就考慮升級,換左數號線訊源完成先知mytek dac夠唔夠玩
其實mytek加左鐘同原子鐘後要升級dac變到好難,等閒的dac都唔會比到升級動力
唔等閒的40k以上呢
我很知道自己路向,謝謝各位友情提醒
又一好友提示,謝謝
回復

.) Tara labs
回復

各位師兄,在小弟過去接觸及使用始終認為Zero是首選
回復

AES係專業錄音室用,幾百蚊攪掂。
回復

hkborn 發表於 2012-10-25 01:27
AES係專業錄音室用,幾百蚊攪掂。

師兄,我換左USB線,換左Lan線後,已打破左好多過去的觀念
過去以為數碼線唔駛要好靚的線,但試過分別後實在沒有辦法
現在連多隻香爐多隻鬼的觀念都打破埋,加下加下一D配件搞到個訊源好大秋,但絕對靚聲
所以絕對期待試以傳統方式(買大廠靚線)去看看有沒有新的超越
回復

sealteam4 發表於 2012-10-25 12:15
師兄,我換左USB線,換左Lan線後,已打破左好多過去的觀念
過去以為數碼線唔駛要好靚的線,但試過分別後 ...

或者你睇下呢條thread

a summary of 44 blind tests
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=43956
回復

看過,認真睇睇佢盲試的線材,確實無咩料到的
再說搵我阿爸同阿妹去盲聽,佢地都唔會分到分別,最多同你講邊個清d
這麼多年了,這些資料就如消委會的調查,影響唔到玩音響的人睇法
我並非一入門就買貴線,一步一步走來更深知由好的線材到更好可以帶來的分別
回復

sealteam4 發表於 2012-10-25 13:34
看過,認真睇睇佢盲試的線材,確實無咩料到的
再說搵我阿爸同阿妹去盲聽,佢地都唔會分到分別,最多同你講 ...

師兄好有sense.
傳聞 zero gold 既aes 好正,但我未聽過,不過價錢都好甘.
因為小弟套CDP/DAC 需要2條aes, 所以小弟一直都冇試 zero,因為一次要2 條仲甘

回復

Jameskyc 發表於 2012-10-25 13:53
師兄好有sense.  
傳聞 zero gold 既aes 好正,但我未聽過,不過價錢都好甘.
因為小弟 ...

但係威屎要行雙數碼先係最高境界喎.
回復

racewong 發表於 2012-10-25 13:59
但係威屎要行雙數碼先係最高境界喎.

所以用親都要2 條果下慘麻,double 價錢
回復