新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20164|回復: 24

[喇叭線] Speaker cable 之選擇

Dear CHing, any recommendation of speaker cable to my system (budget 10k):

Pre-amp : Classe c101
Power amp : Mcintosh 452
Speaker : Focal utopia micro be
要改善或進求什麼?
回復

定位及音樂感
回復

一萬蚊既喇叭線,我有幾條可以推介俾你。

第一條:siltech 330L,哩條線音場唔算特別大,但都算適中,各方面平均都算幾好,音色仲有siltech既特有華麗感,分析力系有既,雖未算最高級,適合聽古典同人聲。至於缺點,系力度方面稍微柔和一點,不過畢竟都系一條siltech,不能要佢聽rock了。

第二條:dynaudio ocos pro/ultra,哩條線系我自己心目中真系冇咩缺點,無論音場,場面感,寧靜度,速度,控制力,衝擊力,高中低平衡度,伸延力,質感密度,同埋傳導信息既能力都系no. 1既,聲音非常乾淨,系一條正宗有乜出乜既喇叭線。至於pro同ultra既分別,只在於能量感,如果空間唔系大的話,其實pro都已經夠用。相反如果空間夠的話,或者低頻偏少 的話,ultra都系一個好好既選擇。至於one,高音方面會特別飄,同埋聲底會比較薄,但同樣系一條好線,只系要夾聲啫,如果budget有限,都不失為一個好既選擇。至於缺點,系有既。就系佢唔會俾到D咩音色你,想改聲底,加音色既話,唔好捻佢啦!

第三條:系我最近系人地屋企聽過既audio note lexus MK 2,哩條線流暢度特別好,加左上去模擬感會有所提升,從無沙石、棱角既表現,系一個暖調、浪漫既聲音,本身如果數碼味重既機,用上去系非常有效既,或者喜歡音樂感強、浪漫柔情既音色,都系非常適合。至於缺點,同我以前聽sogon一樣,都系過於浪漫,太靚了,感覺上會遺失左CD所想傳達既信息。音場方面,大概同330L差唔多。咁整體上,哩條線都算唔錯既,最起碼會令你聽音樂既時候系一種享受,而唔會煩既。

至於定位方面,其實唔使太執著,有時結像釘得太死都唔系一件好事(如果你有聽開現場既話,相信你會明白我系咩意思)而且定位哩樣野同你既空間&擺位都好有關係,反正你屋企唔系show room,有時有D問題系好難去解決噶,能夠將音響同你既家居融合,才是正路。不要太執著了。

評分

查看全部評分

回復

大師請問dynaudio 那條 cable 可以在那裡買到?
我很想要一條平衡的speaker cable 但不能太貴.
謝謝.(我是用 Luxman 505u 配 Linn ds , Speaker 用 Sonus Faber Toy Tower)
回復

Calvinconnie 發表於 2012-11-6 00:01
大師請問dynaudio 那條 cable 可以在那裡買到?
我很想要一條平衡的speaker cable 但不能太貴.
謝謝.(我是 ...

師兄你好!我只是書僮一名,不能稱大師,一休便可

所有有dynaudio speaker賣的地方都可以買到

其實以上三條都算平衡嘰,只係有幾忠實啫。。。。

如果ocos pro應該大概六千零蚊,再平D二手lexus mk2四千零蚊,或者inakustik 1108,再平D又要平衡抵玩或者考慮inakustik ls502千零蚊到,但级數不能與前者相比
回復

一休大師 發表於 2012-11-5 23:22

第一條:siltech 330L,哩條線音場唔算特別大,但都算適中,各方 ...

一休大師兄,
我都搵緊喇叭線,借post問如果想要Ocos Ultra 加少少音樂感既SC,有冇介紹呢?

回復

mpv 發表於 2012-11-6 08:37
一休大師兄,
我都搵緊喇叭線,借post問如果想要Ocos Ultra 加少少音樂感既SC,有冇介紹呢?

其實如果想加少少音色的話只要將ocos個頭換做古河白金便可(原本係wbt),而找一條比較似ocos的線,我覺得只有canare 4s8,甘我想你不會用這條吧。。。皆因要找一條專業線聲底的高級喇叭線,其實真係好難。。。
還有一條都似的,亦带有少少音色,就是inakustik 1108,但呢條線中频會爭DD及大棚野時會有DD噪,但就平番一大半錢。
回復

第一條:siltech 330L,哩條線音場唔算特別大,但都算適中,各方 ...

10k 喇叭線我都真係無咩頭緒! 多謝一休分享!
回復

racewong 發表於 2012-11-6 10:31

Race大大!

係bo!我都未恭喜你榮升版主添,恭喜哂呀!
回復

一休大師 發表於 2012-11-6 10:43
Race大大!

係bo!我都未恭喜你榮升版主添,恭喜哂呀!

恭咩喜丫! 義工咋! 無錢收架!
回復

大師
我有一對Ocos SC , 已買了好幾年, 請問怎樣知道是pro或ultra? 因線身只印有Ocos speaker cable constant low impedance 字樣. 另請問線的構造是否少股數而粗身的無酸銅. 謝謝.
回復

racewong 發表於 2012-11-6 10:31

窮人喇叭線

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=43012
回復

ccttony 發表於 2012-11-3 16:27
定位及音樂感

按你的要求, 都可以考慮一下Acoustic Harmony G1
回復

leoking 發表於 2012-11-6 12:47
大師
我有一對Ocos SC , 已買了好幾年, 請問怎樣知道是pro或ultra? 因線身只印有Ocos speaker cable cons ...

Hello!king sir!ultra係三條,pro係兩條,而one係一條,而每條也是同一物料啊!

ultra

one
回復

一休大師 發表於 2012-11-6 13:16
Hello!king sir!ultra係三條,pro係兩條,而one係一條,而每條也是同一物料啊!

ultra

謝! 我條系one
回復

大師:可否明示那一間有dynaudio cable 買呢?(最好可以在旺角)
因我怕買了假貨,又怕自己唔識貨。謝謝
回復

Calvinconnie 發表於 2012-11-6 21:33
大師:可否明示那一間有dynaudio cable 買呢?(最好可以在旺角)
因我怕買了假貨,又怕自己唔識貨。謝謝
...

旺角,友誠七樓,國際影音
回復

感謝大師提點
回復

大師可否請問一下,如果在我的配置下dynaudio 或madison 那一條合適一點呢?
回復