新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 41030|回復: 132

[後級] 完成不可能的任務 C3800 + A200 [多圖+少少試用報告]

話說A200番黎已經一個星期,再加上上係用手機拍的比較多,因為要短時間內走私嘛 ,所以今次補番多D用大機拍的圖同埋少少試用報告,再加埋APL-1的開箱。唔講太多住,睇下相先

全家幅,不過無804 Diamond同Entreq Tellus

前後合照

A200

無左支針啦

可以打開Cover

右手面的配置

左手面的配置,中間係Power製

可以選用Balanced / RCA入

100W @ 8 OHMS

當熄左燈後
(四機齊發功)

A200

C3800

跟手上週末去左入手兩條全新的APL-1

有說明書

小弟的config
Power Bar
Wattgate 381Ag (wall) --> Kharma KPC-R-20 w/M1F1 --> Oyaide MTB 6 (銠伯金)
Wattgate 381Ag (wall) --> Oyaide EFS 2.6 --> 寶樹牛
Wattgate 381 (wall) --> Accuphase APL-1 --> A200 x 2

Source
Esoteric X03SE (Kharma KPC-SR-1B w/004) --> Siltech G7 550i XLR --> Accuphase Pre-amp C3800
Esoteric X03SE (Kharma KPC-SR-1B w/004) --> Siltech G7 Coaxial HF --> Weiss DAC202
Weiss DAC202 (Siltech G7 Ruby Hill II w/FI50) --> Siltech G7 550i XLR --> Accuphase Pre-amp C3800

Pre-amp
Accuphase Pre-amp C3800 (Siltech G6 Ruby Hill w/FI50) --> ASLC-15 XLR --> Accuphase Mono Power-amp A200 (Class A)

Power-amp
Accuphase Mono Power-amp A200 (Class A) (Accuphase APL-1) --> Kharma KLC-GR-1B (2.5m) --> B&W 804D2 (G7 550i Jumper)

Headphone-amp
Accuphase Pre-amp C3800 (Siltech G6 Ruby Hill w/FI50) --> DIY Cable (Pure Silver) 1m --> ATH HA5000ANV (寶樹牛加原裝PC)

All the equipments has been connected to the Entreq Tellus

一星期的少少試用報告
由於只係玩左一個星期,其實我最初都係用住條雞雞線,感覺已經好過之前用普通前後級,感覺純正好多,再加上用左APL-1後又好唔同,之前就好似未食飽咁,感覺到佢無乜力,換左之後又係唔同晒,夠分析力之餘D野又飽滿好多,而且真係無乜音染,夾番金仔真係順滑D。

講番A200,由於Volume大多數最盡都係開到60~70左右,真係好想爆一爆佢 ,A200的控制力真係好強,佢拍住804D2就好似話比我聽佢有無窮力量 ,而且Class A的質感才是最感動我的地方 ,雖然AB係大Power,不過我仍然係喜歡Class A,試過放Esoteric的Swan Lake,當去到好大棚的時候,佢低音D un力真係驚人 ,我係用身體感受多過用耳朵感受,而放TDKR的OST時,再加上熄晒燈,完全令我投入左果重令人戰戰兢兢的氣氛 ,以價論聲,A200雖然係唔平 ,不過能夠用此等價錢享受到金仔四十週年的成果 ,而且質素各方面都係頂班,我只能說有買貴無買錯。

由於小弟D文筆有限,C3800 + A200的威力真係非筆墨所能形容 ,而且仲要係未進入狀態,日後再有新發現定當同大家分享,多謝大家收看。

評分

查看全部評分

Jack兄,好精彩!睇到眼都凸埋!!!!!!
回復

恭喜恭喜
回復

danny73 發表於 2012-11-7 18:31
Jack兄,好精彩!睇到眼都凸埋!!!!!!

剛才上圖有D問題,Danny兄,我D文筆有限,唔好見笑呀
回復

再次恭喜jack兄
回復

只可以用金碧輝煌黍形容 ....
回復

㳟喜c hing, 只開到6,7十,係咪大聲爆下煲下好D!
回復

夢寐以求的組合,恭喜!恭喜!
回復

恭喜恭喜
回復

真係勁金
回復

可其壯觀
回復

Oh...my dream gears
回復

ching 都好重口味啊!
金仔, Siltech, Kharma........全部都係好好味既野
回復

係時候升cd機啦
回復

timlee672 發表於 2012-11-7 23:21
係時候升cd機啦

tim兄 你好
回復

恭喜 Jack 兄, 記得升 K-01呀!等你再次開箱
回復

恭喜師兄! 很有心的分享!
回復

ke1 發表於 2012-11-7 19:26
再次恭喜jack兄

多謝ke1兄捧場
回復

bh72bh72 發表於 2012-11-7 19:34
㳟喜c hing, 只開到6,7十,係咪大聲爆下煲下好D!

家中有BB,想爆唔容易呢 ,如果唔係度我估我開四十幾啦
回復

szekt 發表於 2012-11-7 19:55
真係勁金

sze sir見笑啦
回復