新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: mlfan2012

[分享] Mcintosh MC601 詳盡开箱過程分享part 1 之上文

師兄同之前蒼根有得 fight!
回復

等咗咁耐終於等到開箱!!恭喜,恭喜!! 唯一可惜係未能連號
回復

dt825 發表於 2012-12-22 18:49
Congratulation ! You're super Mcintosh's fan!
601 is really a good choice

多謝,早晨好,唔算咩嘢超級啦。我地都系601之友,比起其他牌子,呢對算抵玩。最終小弟會邁向 MC1.2kw 。目前只希望試渾曬所有老麥單聲道型號就會收手,師兄點睇對601呢?聖誕快樂!
回復

Congratulations! It's super nice setup

By the way, what PC do you use to feed MC601? A lot of users in the U.S. found Wireworld a good match with Mac.
回復

Wa! Mono Blocks!
回復

mlfan2012 發表於 2012-12-23 07:43
多謝,早晨好,唔算咩嘢超級啦。我地都系601之友,比起其他牌子,呢對算抵玩。最終小弟會邁向 MC1.2kw 。 ...

我冇機會比較吾同品牌或型號,只覺得601好好力水,能把midi嘅全頻推得貼服兼有不錯嘅音場和密度。
至於1.2kw應該更利害但基於體形太大所以601已是我終極之選了⋯

評分

查看全部評分

回復

dragonball911 發表於 2012-12-22 20:34
真的!當你接觸過這類震膜喇叭,如靜電,屏風類!
箱體喇叭已經不能滿足自己嘅聽感
正如當年一聽屏風,即 ...

龍兄之言着是有類同之感, 同道中人所言确實深信不疑啊.

真正嘅静電屏风板膜喇叭(non-hybrid) 除低频稍为乏力之外, '音色', '音场', '音象' 三音都比傳统箱型喇叭優勝, 假如後天補装分軆Sub Bass System 或優貭拾嗚化, 经儀器准确调频及时差相位等配合, 整軆嘅音频表现對某些要求高嘅用家试聽後确實有一聽难忘之感, 再回頭玩箱軆并唔易. 但切勿混淆, 舊型号嘅混合式静電HYBRID附带低频單元嘅喇叭表现却又比不上纯静電板塊嘅型号或一般箱軆喇叭. 碰上有师兄曾幾何时只玩过某牌子嘅 HYBRID型号, 就下结論直指某牌子嘅静電喇叭级数次壋低於其他牌子嘅纯静電板膜, 确系并唔全面及有误導性, 所以小弟希望補加幾句话, 绝對無意得罪. 全属讨論同分享.

評分

查看全部評分

回復

hiendy_2011 發表於 2012-12-23 09:01
Congratulations! It's super nice setup

By the way, what PC do you use to feed MC601? A lot ...

Thanks for the inputs, I am not a cable or wire frantic who would spend too much for cables. So far I am just using pair of old AQ custom made 2ft long power cords run from a dedicated 20A power bank exclusively for the pair and the 402. What bothers me is the length of the cables, None of my cables using now are longer than 1m, except for the Pure silver wire 1.5m cable runs from the turntable. I mainly use Nordost's and AQ which they really satify what I want. Regardless what to use, it is all my both ears to be trusted, not the brands.  
回復

mlfan2012 發表於 2012-12-23 19:49
Thanks for the inputs, I am not a cable or wire frantic who would spend too much for cables. So fa ...

My 452 is already perfect. Can't imagine how good 601s are
回復

史的墳 發表於 2012-12-22 21:31
師兄同之前蒼根有得 fight!

史的墳兄, 小弟同chongun兄都鐘情於麦记, 大家亦知道箇中玩麦嘅樂趣, 其實用咩嘢型号唔紧要, 個人口味至为重要,  相信蒼根兄比小弟更上一層, 用到C500+T-10盘座阵确實唔讲得笑.  盡管C500小弟多年前已用过, 但并唔合自己口位而换入而家一件过嘅C2300, 效果满意. 我们都系同好之人, 纯以ANALOG而言, 蒼根兄始终比小弟優勝. 多谢师兄评分,

顺祝" 聖诞新年快樂"!!
回復

好正呀!幾時有Part 1下文同Part 2 呀?
回復

mainji 發表於 2012-12-23 00:15
等咗咁耐終於等到開箱!!恭喜,恭喜!! 唯一可惜係未能連號

Mainji兄,好段時間唔見你,聖誕放幾日假?最近有無添加新玩具啦?

其實連唔到號都算了,否則再系咁等,分分鐘出年都沒到手。燒友玩機心切啊嘛。

同你先講聲 ”聖誕快樂”。
回復

mlfan2012 發表於 2012-12-23 19:20
龍兄之言着是有類同之感, 同道中人所言确實深信不疑啊.

真正嘅静電屏风板膜喇叭(non-hybrid) 除低频稍 ...

贊同! 我都中晒毒! 玩過屏風後都玩唔番轉頭了.
回復

racewong 發表於 2012-12-24 11:59
贊同! 我都中晒毒! 玩過屏風後都玩唔番轉頭了.

相信好多未真正坐定定喺自己間房又聽曬成隻碟嘅師兄可能會心疑我哋呢幾位靜電友言過其實,畢竟香港地小,整對高過自己嘅門板擺喺路中間始終阻住晒,加上低频不足,想试玩下嘅師兄只好退而求其次,就混合式,但配错機兼擺位唔正確,出嚟效果死硬,所以做成錯耳認定靜電唔掂。其實玩靜電機組間匹配要求高,人要有耐性,勤奮定時打理板膜,假以時日,就會明白我哋呢班屏風友所言不虛,聽過就唔返得轉頭。
回復

mlfan2012 發表於 2012-12-24 11:54
Mainji兄,好段時間唔見你,聖誕放幾日假?最近有無添加新玩具啦?

其實連唔到號都算了,否則再系咁等, ...

大家咁話啦,聖誕快樂呀
聖誕假我冇份呀,我年终無休,只有新年先有得放假咋
我呢期冇加任何野,只係聽吓歌仔多
回復

mlfan2012 發表於 2012-12-24 13:21
相信好多未真正坐定定喺自己間房又聽曬成隻碟嘅師兄可能會心疑我哋呢幾位靜電友言過其實,畢竟香港地小, ...

需然我未聽過屏風,但我覺得有咁多C兄着迷一定有其長處,低音要求每人唔同,我諗只係未達某D師兄要求啫! 只係個人意見

評分

查看全部評分

回復

mainji 發表於 2012-12-24 14:17
需然我未聽過屏風,但我覺得有咁多C兄着迷一定有其長處,低音要求每人唔同,我諗只係未達某D師兄要求啫! ...

同意的是。其實我哋屏風派並唔喺话箱體就咁易比打低,各有優勝之處,只不過喺個人口味取向不同,而自己唯著重於三音之優經比較過後而傾向於靜電式為已所慾。但要單純靜電板出到隆隆boom boom聲确實有點難,這一定未能達到喜歡強勁節奏曲目嘅燒友們要求。

評分

查看全部評分

回復

mlfan2012 發表於 2012-12-24 02:53
史的墳兄, 小弟同chongun兄都鐘情於麦记, 大家亦知道箇中玩麦嘅樂趣, 其實用咩嘢型号唔紧要, 個人口味至 ...

C-HING , 如果相找部膽味濃少少的前級, 2300 定 C500T較為合?
P.S. 後級是275
回復

mlfan2012 發表於 2012-12-24 14:49
同意的是。其實我哋屏風派並唔喺话箱體就咁易比打低,各有優勝之處,只不過喺個人口味取向不同,而自己唯 ...

曾經聽過一對冇箱體嘅喇叭,只要掌握得好,一樣出到好full 嘅低音
回復

bianbian 發表於 2012-12-24 14:59
C-HING , 如果相找部膽味濃少少的前級, 2300 定 C500T較為合?
P.S. 後級是275

Bian兄,如果要膽味濃厚,當然首選內置8隻膽嘅C500T。

附图是當时賣機拆檔前嘅留念照:

小弟之前喺以之配一對MC275v去推wp7,直到全線換走,留剩對孖寶CD轉盤同解碼到而家都唔想換,決定留過世。其實C500缐路設計為dual mono, fully balanced, 跟自己目前嘅CDP及非膽後級為絕配組合。改玩c2300主要喺c500膽多之餘又最弊無Tone control, 唔似2300喺咁E都可以搖控2段音頻補償下高低頻段,對於玩靜電喇叭,作用對本人嚟講可謂幾重要。經自家實地2前級配後級402及501PK一場後,唔覺有乜分別,唯獨是2300嘅2段調頻確實喺整體音頻方面去推塊板膜比500優秀,所以犧牲唔要所謂Dual Mono,改玩一件頭,而C1K太貴遲D先諗。。目前首選我會話C2300,但只純屬個人意見啦。

Merry Xmas and Happy New Year!
回復