新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14018|回復: 25

[週五雄熱] *週六雄熱*@Asia Theatre - 花絮及分數公佈

是次參賽線材

是次試播之 Blu-ray 及前後級

由我高管及皇上炳雄為大家主持

皇上為大家講解試聽細節

期間客席主持百事佬與會員分享

亞州負責人 Lobo 為會員講解器材

會員試聽後作出評分

試聽會現場實況

最後大家一齊大合照

第一場電源線出場次序為 :

1.Wireworld Electra Power Cord
2. JPS In wall
3. Nanotec 305
4. AET Hin evolution
5. NBS Omega Extreme 4

第二場電源線出場次序為 :

1. Wireworld Electra Power Cord
2. JPS In wall
3. AET Hin evolution
4. Nanotec 305
5. NBS Omega Extreme 4

比分公佈

總平均:

1. Wireworld Electra Power Cord
分析力: 6.5
音色: 6.3
音牆: 6.2
色彩: 6.3
對比度: 6.3
雜訊控制: 6.6
整體評分: 6.2

2.  JPS In wall
分析力: 6.9
音色: 7.0
音牆: 6.6
色彩: 6.5
對比度: 6.7
雜訊控制: 6.7
整體評分: 6.5  

3. AET Hin evolution
分析力: 7.1
音色: 6.8
音牆: 6.8
色彩: 7.0
對比度: 6.9
雜訊控制: 6.9
整體評分: 6.9  

4. NBS Omega Extreme 4
分析力: 7.4
音色: 7.3
音牆: 7.1
色彩: 7.1
對比度: 7.1
雜訊控制: 7.2
整體評分: 7.2

5. Nanotec 305

分析力: 8.0
音色: 7.5
音牆: 7.0
色彩: 7.4
對比度: 7.3
雜訊控制: 7.8
整體評分: 7.8

多謝各位會員參與, 下次再會!
回復

我同普遍一樣都覺nanotec最好
都好似最平wo
買返條黎玩下都好
回復

eosteven 發表於 2013-1-15 01:46
我同普遍一樣都覺nanotec最好
都好似最平wo
買返條黎玩下都好

我條nanotec用係105出60吋Plasma畫面真係超正!
我朋友140“投投用左nanotec305都話d畫面超正
回復

幾條線材原來都不相伯仲 !
回復

各師兄都講過比試各條線既特性,我既意見亦大致上差不多.

今次比試, 我參加弟一塲. 比試既電源線, 自己有既係Aet Hin Evo, JPS, NBS(另一model).所以會比較容易知佢地係声同畫表現既特性. 而亦好好彩估中依三條線.

唯一末聽過睇過既係 Wireworld 同 nanotec 305. 我本來對Wireworld抱有好大祺望, 因為Wireworld近期大熱, 想聽下係咪我杯茶. 点知真係有点失望. 表現一点不像 Wireworld 出既hdmi, usb本身爽快清晰既特性. 當日表現係渾濁不清, 声林散慢, 普通黑雞線都不如. 條線係我好友借出. (老友請不要介意我甘評條線. )唯一解譯係條線未run in. 我知老友出手入貨快, 但就無時間玩.我估條Wireworld插住正式run in 吾夠兩日.希望Wireworld 其它models電源線會有較好表現.

而另一條未聽過睇過既係 nanotec 305. 當日比試, 弟一條 Wireworld 己不濟, 弟二條 JPS插頭関source亦係表現未如理想. 一到試弟三條nanotec 305, 明顯地己比前面兩條有好大分別. 先吾講声效表現, nanotec 305畫面表現真係吾錯, 畫面光得尼吾爆, 對比度亦恰到好處, 無 AET 甘大對比度到有的黑位死實. nanotec 305雜訊係最少, 形成畫面好干淨. 声效表現同aet一樣,走一貫分柝力, 快声底, 但就比aet 稍為修飾的, 無aet 甘乾. 稍為暖声的.

當日我比nanotec 305最高分, Aet第二, 兩條線我都甘鐘意.

線材係不同器材配搭都會有不同表現.當日既線放係弟二套組合, 比試結果可能又不同. 當然有一套好似亞洲影院甘高解像力既 Krell S1200, S1500, JBL array speakers 組合, 我地hiendy會員先可以坐係甘舒適既環境, 慢慢比試同比分啦.重有就係要有一班儍既hiendy 版管攪比試會我地先有得玩啦! 你要我自己係屋企甘抆抆插插甘多條線, 人都癲.

最後多謝亞洲影院 LOBO 哥同各版管攪既比試會.

評分

查看全部評分

回復

條跟機線好正
“Gutwire"
回復

curtis9797 發表於 2013-1-15 11:01
條跟機線好正
“Gutwire"

又起潭
回復

ryanenen 發表於 2013-1-15 10:54

今次比試, 我參加弟一塲. 比試既電源線, 自己有既 ...

同你感覺差唔多
Wireworld真係次次比試都超失望
JPS轉Nanotec個下提升真係好大
回復

curtis9797 發表於 2013-1-15 11:01
條跟機線好正
“Gutwire"

Gutwire雖然d聲好出,夠爆,不過我覺得都係有d緊, 唔夠鬆
回復

eosteven 發表於 2013-1-15 11:46
Gutwire雖然d聲好出,夠爆,不過我覺得都係有d緊, 唔夠鬆

比av用......ok good
回復

6呎 nanotec 305 +004頭尾唔知要幾$?
回復

eosteven 發表於 2013-1-15 11:39
同你感覺差唔多
Wireworld真係次次比試都超失望
JPS轉Nanotec個下提升真係好大 ...

Wireworld真係失望, 但無理由甘差.
Wireworld係弟一條出場,  係未同其它電源線對比下, 己經覺得吾多店, 吾明.
係咪Wireworld吾多夾 oppo 105?
回復

ryanenen 發表於 2013-1-15 10:54

今次比試, 我參加弟一塲. 比試既電源線, 自己有既 ...

好明顯真係WW Electra + 金銀頭 唔合bluray player 用....下次有機會比併下係前級到會點? 雖然1月1號買, 到6號先開始插落部12用...睇過一套movie及出過TV sound一星期左右出賽...但都係表現差

所以大家用係bluray player,  WW 就要諗Silver Electra + OCC silver plug la
回復

eosteven 發表於 2013-1-15 11:46

Gutwire 好力, 但有的燥.
回復

micma 發表於 2013-1-15 12:17
好明顯真係WW Electra + 金銀頭 唔合bluray player 用....下次有機會比併下係前級到會點? 雖然1月1號買,  ...

真係要試真d插咩位岩声. WW silver 就好貴呢. 以你口味, Aet hin evo (老白金頭) 岩d.
回復

kleehkg 發表於 2013-1-15 01:20
第一場電源線出場次序為 :

1.Wireworld Electra Power Cord

which brand n which model of plug on these cable will affect the result .there 's nothing about cable's original sound unless they are using the exact same plug
回復

claero 發表於 2013-1-15 12:51
which brand n which model of plug on these cable will affect the result .there 's nothing about ca ...

Anyway ,The world does not absolutely fair
回復

micma 發表於 2013-1-15 12:08
6呎 nanotec 305 +004頭尾唔知要幾$?

Around $2500
回復

回復