新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 25503|回復: 114

[分享] Audio Note Sogon mkII crossover with Argento SMR

開始之前,首先要左此多謝Kevin借出對Sogon mkII俾小弟試聽  

介紹一下小弟現有器材及綫材先:  CD Transport    - AA Drive 1 mark1
                                         DAC                - Theta Generation 8(24/192 upgraded)
                                         Preamplifer      -  Jeff Rowland Corus
                                         Power Amplifer - Pass Labs XA60.5
                                         Speaker           - Focus Audio Master 2.5

Digital Cable - Vitus Audio Andromeda
                                        DAC to Pre    - Argento SMR XLR
                                        Pre to Power  - Cardas Golden Reference
                                        Speaker Cable - Cardas Clear Light Bi-Wire

Power Cord : CD Transport    - Transparent Reference Powerlink MM2
                                        DAC                - Transparent Powerlink XL
                                        Preamplifer      - Transparent Powerlink MM2X
                                        Power Amplifer - PS Audio Statment SC x 2

上述器材加綫材出嚟嘅聲音其實都好正路好舒服, 希望改善嘅地方有:空氣感弱,細緻度不足,感情不足等等!  當收到Sogon mkII之後,當然希望用佢嚟行頭,發揮出佢嘅特性同強項:感情,細緻,空氣感喺自已套器材身上啦 , 抽起Argento SMR後開聲, 聽咗半首歌時間,咦...........把人聲唔同咗喎,喉底聲,感情同空氣感好明顯係多咗一浸,但係滑溜度,淡定程度同埋浸低頻墊底就係Argento SMR好一點!  係AB比較之下先至發覺Sogon mkII浸低係差SMR少少咁囉,  其實價位差唔多嘅綫通常都係有一兩樣食糊招,唔係點吸引人買.

好戲在後頭,跟住盤算緊仲有冇空間提升呢?  叮一聲,不如試下用對Argento SMR換走對Cardas Golden Reference啦,即係全部interconnect 都係純銀,二話不說駁好綫開聲,真係嘩一聲出咗嚟兼眼都突埋 ,Diana Panton嘅表現登時3級跳,咩嘢貴氣呀,細緻呀,感情等等好聲要素全部蒲晒出嚟,原先嘅擔心 - 薄聲..........完全無出現到!

最神嘅係Diana把人聲多咗團空氣圍住咗,同埋將啲喉底聲啲磨擦質感出晒嚟,跟住再聽劉華首繼續, 個伴奏嘅鋼琴靚到好似有光芒咁,华仔把人聲都係同Diana一樣,多咗團空氣圍住咗,同埋將啲喉底聲啲磨擦質感出晒嚟,好有感情好高貴!  之前未諗過自己套器材可以有咁嘅performance架! 對Cardas Golden Reference食空氣感同感情都好深下,無辦法現實係殘酷嘅,兩對綫加埋成6皮幾(新綫價)就可以迫到你套器材嘅質數同實力出嚟! 好在對Sogon mkII仲可以陪我多一個星期,遲啲無咗佢都唔知仲有冇心機聽

仲有最後一樣嘢要同大家分享,就係front source同埋preamplifer切忌插啲粗碌大電流承載嘅power cord,因為試過條Powerlink MM2X插DAC,把聲當堂惡Q咗,行咗,所有嘢都前傾兼湧出嚟,用番XL即刻laid back返晒!   

最後多謝各位收看!

評分

查看全部評分

Sogon mkII我都用緊
回復

steven-kk 發表於 2013-1-22 11:32
Sogon mkII我都用緊

好正嘅綫! 如果師兄賣出聲,唔洗post出嚟,PM我得喇, 如果唔係5仔會同我搶!  Thanks!
回復

15/16 發表於 2013-1-22 11:35
好正嘅綫! 如果師兄賣出聲,唔洗post出嚟,PM我得喇, 如果唔係5仔會同我搶!  Thanks!  ...

咁正嘅線,暫時都唔會賣住,除非另結新歡,如果係就PM你
回復

steven-kk 發表於 2013-1-22 11:40

Thank you 呀! 等你PM!
回復

好正嘅綫! 如果師兄賣出聲,唔洗post出嚟,PM我得喇, 如果唔係5仔會同我搶!  Thanks!  ...

你睇番我過往既REPORT, 在這價位內, AUDIO NOTE SOGON MKII依然係我既至愛!
回復

steven-kk 發表於 2013-1-22 11:40

SOOTTO等緊你.

1M 二手價三萬幾!
回復

racewong 發表於 2013-1-22 11:44
你睇番我過往既REPORT, 在這價位內, AUDIO NOTE SOGON MKII依然係我既至愛!  ...

但係我覺得你對屏風極之須要Zero Gold喎! 係貴,但係浸低同空氣感無敵喎!
回復

racewong 發表於 2013-1-22 11:45
SOOTTO等緊你.

1M 二手價三萬幾!

1.5m要4皮幾,喺寄賣有1.5m同2m!  儲下錢回下氣先lu! 唔係賣躉都唔掂!
回復

racewong 發表於 2013-1-22 11:45
SOOTTO等緊你.

1M 二手價三萬幾!

版主:我知佢等緊我,但係我仲未夠資格接佢返屋企呀
回復

15/16兄

我邊有呢個本事丫
回復

5仔 發表於 2013-1-22 12:34
15/16兄

我邊有呢個本事丫

仲扮嘢!你係世紀騙友!
回復

15/16 發表於 2013-1-22 11:47
但係我覺得你對屏風極之須要Zero Gold喎! 係貴,但係浸低同空氣感無敵喎!  ...

你上次聽果對zero gold只係發揮左3-4成功力咋.

聽現任zero gold用家講, 煲透左既zero gold, 密度質感, 強到你唔信呀!
回復

steven-kk 發表於 2013-1-22 11:53
版主:我知佢等緊我,但係我仲未夠資格接佢返屋企呀

sootto又係強到爆!@ 我都好想擁有呀!
回復

racewong 發表於 2013-1-22 13:03
sootto又係強到爆!@ 我都好想擁有呀!

Sootto 直頭勁想試啦!  同Sogon mkII比唔知好幾多呢?
回復

15/16 發表於 2013-1-22 14:01
Sootto 直頭勁想試啦!  同Sogon mkII比唔知好幾多呢?

聽完Sootto,聽返sogon mkII, 會覺得d聲又乾又薄
回復

I am more than satisfied being of using Sogon MKll
回復

johnmo 發表於 2013-1-22 15:24
聽完Sootto,聽返sogon mkII, 會覺得d聲又乾又薄

咁師兄不如幫Sootto寫篇聽後感, 等我哋班Hiendy網友見識下, 宜家好吊癮下喎!
回復

15/16兄,
睇得愈多你d Post, 就愈來愈試Argento SMR.....可否PM小弟價錢.
回復

mpv 發表於 2013-1-22 23:29
15/16兄,
睇得愈多你d Post, 就愈來愈試Argento SMR.....可否PM小弟價錢.

C Hing,  你住边區同埋方唔方便家訪呀?  如果可以,咁我咪可以攞過嚟俾你試咗啱唔啱先至諗囉!
回復