新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: mpv

[品牌] Esoteric K系列同好會

music 發表於 2013-2-22 20:18
請問各位用K-03啲師兄,用什麼合併、前級和後級? 各師兄可否就自己啲組合,分享一下不同機夾Eso啲感覺呢。{ ...

我覺得二嫂都幾百撘 ........果種二嫂"除"係啱唔啱聽多過夾唔夾機. 而我就中咗二嫂果d弱音起伏精細,斯文工整啖定,精準細膩,加上K系列每個音符的晶瑩剔透...... 反之大多數人講既缺乏音樂感等問題可用電源線或機墊去增強及調味.....
回復

alou 發表於 2013-2-16 11:19
Ching, 請問 Trinity 可以長開嗎,會否有過熱問題?

代理覆咗Trinity可以長開..
回復

唔該 Ching
回復

我係二嫂用家 (X-03SE), 想暸解 K-03 既聲底是否同 X-03SE好接近?
K-03响音質上有什麼比X-03SE優勝?
回復

冇直接A/B比過...但朋友有X03se.....覺得K03分析力強d,音符精瑩d,SoundStage大d,密度高d,音樂感順滑d,功能多好多....可自行set Hz,選RCA或XLR, XLR加db,XLR 腳位選擇等等.....如果地方夠大,直上K01好d.....

評分

查看全部評分

回復

mpv 發表於 2013-3-23 10:58
冇直接A/B比過...但朋友有X03se.....覺得K03分析力強d,音符精瑩d,SoundStage大d,密度高d,音樂感順滑d,功能 ...

選RCA或XLR係乜意思? X-03SE 都有 RCA同 XLR選.
回復

MM622 發表於 2013-4-5 13:18
選RCA或XLR係乜意思? X-03SE 都有 RCA同 XLR選.

我朋友部X03se XLR and RCA同是出聲...但K03要選擇其中一個output...選擇XLR時,更選擇增強output +6db夾系統...
回復

支持支持
回復

推推先....
回復

新手想問Esoteric K03 同 k05 , 一定要加 clock ? 才有效果, thank
回復

life816 發表於 2013-7-24 12:52
新手想問Esoteric K03 同 k05 , 一定要加 clock ? 才有效果, thank

C兄...其實K系己比X系進步不少.....只是加鐘後音效更佳.  坦白說,如果未聽過加鐘,淨K系又冇問題...但聽過加鐘後又唔可以唔加....
回復

mpv 發表於 2013-7-24 22:34
C兄...其實K系己比X系進步不少.....只是加鐘後音效更佳.  坦白說,如果未聽過加鐘,淨K系又冇問題...但聽過 ...

加鐘配那個型號合適,同大約價位? thank
回復

mpv 發表於 2013-4-5 21:19
我朋友部X03se XLR and RCA同是出聲...但K03要選擇其中一個output...選擇XLR時,更選擇增強output +6db夾 ...

叫你朋友拔走是但一組,再聽下!
回復

Join in! Just start this hobby few months and just got my Esoteric cdp last week,仲小系run in階段! 但我部只係k-07兼係個新手,希望各位師兄多多包涵,多多指教! .

評分

查看全部評分

回復

st33 發表於 2013-8-21 15:36
Join in! Just start this hobby few months and just got my Esoteric cdp last week,仲小系run in階段!  ...

K07 is one of the best buy
回復

mpv 發表於 2013-8-25 00:20
K07 is one of the best buy

Ching,唔係賣花讚花香,I have tried quite a few cdp before I decided to get K07, of course mine is entry level which sure has some other better than it but at this price point I pretty sure it is one of the best to choose!

Ching, which one you are using?
回復

mpv 發表於 2013-4-5 21:19
我朋友部X03se XLR and RCA同是出聲...但K03要選擇其中一個output...選擇XLR時,更選擇增強output +6db夾 ...

師兄,係唔係選用XLK時最好用+6db,定係睇情况而定?
Eso機用時有什麼需要特別注意? 仲有想問下可以用shorting RCA cap on Eso機?
Thx.
回復

st33 發表於 2013-8-25 00:27
Ching,唔係賣花讚花香,I have tried quite a few cdp before I decided to get K07, of course mine is ...

我第一部CDP係劍橋540C...K07雖然是入門,但己是相當不錯既CDP   自己中開二嫂毒..那種弱音細緻...實在啱聽.
我覺得二百幾呎聆聽環境, K01優勝過K03少於15%,但價位貴足一倍,而K03與K05又多過25%的表現, 以價錢只多K05二萬幾, 所以最後選擇K03
回復

st33 發表於 2013-8-25 00:40
師兄,係唔係選用XLK時最好用+6db,定係睇情况而定?
Eso機用時有什麼需要特別注意? 仲有想問下可以用shor ...

要自己聽wor...我有d朋友加咗好聲,又d卻相反

Eso機好"穩", 相信只要不在"Load Disk"途中熄機便可....short cap???有冇相??
回復

mpv兄,我第一部係cyrus cdt, 當時係經過豐澤我老闆聽過ok就買左比佢聽,之後反而係我跌入呢個hifi深淵呀!!!

我換k07時只試四萬以下嘅機,其他再貴d都唔敢試! 其實我原本只係想買部luxman嘅膽cdp D-38u,不過唔係好多舖頭有得賣,試過都OK但要成兩萬兼好似話快停產,所以冇買到。
回復