新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 22415|回復: 80

[請教] 器材/線材報告風格

我發覺自己寫既報告越黎越迷失, 想問問咁多位大哥既意見...

你地鍾意睇咩[格式]既REPORT.

請多發表....謝謝.
單選投票, 共有 138 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限

評分

查看全部評分

之前嘅比拼會咪幾好,容易啲想像唔同牌子嘅表現和特性比較。
回復

dt825 發表於 2013-2-26 14:44
之前嘅比拼會咪幾好,容易啲想像唔同牌子嘅表現和特性比較。

最好好似我之前份ARC REPORT咁, 有埋COMPARISON TABLE就VERY GOOD丫嘛! 哈哈.
回復

racewong 發表於 2013-2-26 15:04
最好好似我之前份ARC REPORT咁, 有埋COMPARISON TABLE就VERY GOOD丫嘛! 哈哈.

繼續努力,有比較圖表就更加正啦
回復

race 兄

建議你不需要太理會這調查結果,自己喜歡就可以了,你功力一日千里,不要勉強自己來迎合潮流,建立自己風格更是開拓韁野,自成一家的開始。

評分

查看全部評分

回復

chowhwk 發表於 2013-2-26 15:15
race 兄

建議你不需要太理會這調查結果,自己喜歡就可以了,你功力一日千里,不要勉強自己來迎合潮流,建 ...

明白了, 周兄!

不過在網上世界, 出REPORT沒有稿費, 大家都志在分享, 如網友們都不支持的話, 好難再有推動力去繼續寫REPORT.

所以網友們的留意, 加分, 鼓勵等等, 都是值得重視的.

評分

查看全部評分

回復

槍王兄~~太過劃一的格式給予人睇得多可能會有悶的感覺而且時間久了會給人一種有寫手的感覺, 如果隨心的根據自己的心情或感覺寫出來, 會給予我們更親切的感覺, 而且亦不需每次要強迫自己有種根格式而寫的做功課感覺
回復

1 + 2 + 3 得嗎?
回復

kevin2007 發表於 2013-2-26 15:34
槍王兄~~太過劃一的格式給予人睇得多可能會有悶的感覺而且時間久了會給人一種有寫手的感覺, 如果隨心的根據 ...

好一句[隨心].

我既心情經常保持在[懶散]的狀態. 所以如果隨心, 會更[行貨]喎. 哈哈.
回復

t1174 發表於 2013-2-26 15:36
1 + 2 + 3 得嗎?

唔可以呀! 我地依d業餘玩家, 邊有咁多時間寫report呀...

所以只能簡一項. 哈哈.
回復

chowhwk 發表於 2013-2-26 15:15
race 兄

建議你不需要太理會這調查結果,自己喜歡就可以了,你功力一日千里,不要勉強自己來迎合潮流,建 ...

非常同意chowhwk兄的意見!
回復

只要如實報告,任何風格,格式都會受他人歡迎,我支持你板主
回復

Dee 發表於 2013-2-26 16:24
只要如實報告,任何風格,格式都會受他人歡迎,我支持你板主

謝謝咁多位兄弟!!!
回復

2+3
回復

report一直以來都寫得不錯, 自由發揮就OK, 太過克版就無左槍王既風格~~

繼續支持~~ :)
回復

[隨心]., 繼續支持~~ :)   x N
回復

先講質數,再講音色取向
回復

網上不網上,基本上沒有分別!只要是用心去分享就可以了!
唔通槍王你想寫個的•••••每件器材或缐材都系天下無敵?用一世都唔使換機個的超繕稿?
回復

分數制總結, 不論價位, 每次一律相同準則.
回復

路人茂 發表於 2013-2-26 17:59
網上不網上,基本上沒有分別!只要是用心去分享就可以了!
唔通槍王你想寫個的•••••每件器材或缐材都 ...

其實我最近睇好多REVIEW, 包括台灣, 外國等等既網站, 發覺大部份既寫手都係講軟件多過講器材/線材.

睇晒成篇文章都唔知果件器材既性格係咩? 強項係咩?

所以先出個咁既POST, 一方面個統計, 一方面比香港其他寫手知道, 依家既市場係需要D咩!
回復