新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: obee

[CAS] 又平又正的 CAS (MPD on Linux) - 2013-05-02

darkfrank 發表於 2013-2-27 13:41
想問下有玩開linux既師兄, audiophile-linux音質相比如何?
優化程度大唔大?

呢個我都想知。但未有時間玩住。
回復

wakalaaa 發表於 2013-2-27 13:48
我而家部電腦用左兩個sotm sata filter,
一個psu 既x filter, 子勻sata線, nec chip usb 3.0card,
seasoni ...
買個cubox會好幾多?

一句到尾,"簡單"!
但好唔好聲D,呢個要師兄你試左再話我地知。我木耳,幫唔到手

因為cubox都要電腦控制,經lan線去電腦/nas攞歌。

係要用ipad remote control mpd的,同歌我放LAN,所以要network.
歌可方SSD (它有 eSata), 但我唔覺同NAS比有分別,快都唔係快左好多。SSD v.s. NAS 有無分別,呢個要師兄你試左再話我地知. 無法,我木耳,幫唔到手

ifi usb power夠力俾cubox嗎? 夠力的。
回復

obee 發表於 2013-2-27 10:55
3. 介紹安裝Linux同MPD
呢PART要先再細分如下:
3.1 Cubox 的 Linux Setup

功德無量,今晚返去再試下
回復

elo 發表於 2013-2-27 11:42
Thanks Obee C-hing!  My friend is asking me to set up a simple CAS/FAS for her and I am looking at P ...

希望幫到手,小弟都係摸住石頭過河。

評分

查看全部評分

回復

Obee兄,好多謝你嘅無私分享,希望呢個post可以幫到d想玩CAS但又唔止點開始玩嘅師兄!

想知道mpd可唔可以play 到DSD? 我用Synology DS212+.
回復

chrisclw 發表於 2013-2-27 15:46
Obee兄,好多謝你嘅無私分享,希望呢個post可以幫到d想玩CAS但又唔止點開始玩嘅師兄!

想知道mpd ...

support DSD (dff、dsf),但唔support sacd iso
回復

chhanthony 發表於 2013-2-27 15:48
support DSD (dff、dsf),但唔support sacd iso

咁都ok喎....
回復

chrisclw 發表於 2013-2-27 15:46

想知道mpd ...

客氣,我只係想有多個即食多小小嘅參考等多D人可以玩到MPD。因為其實網上有好多好多有關嘅參考資料,不過比較散。如果無玩過 Linux + MPD 的都唔易學。
回復

呢個CAS post非常詳盡 ! 得益不少 ! Great .

評分

查看全部評分

回復

chrisclw 發表於 2013-2-27 15:50
咁都ok喎....

有興趣可以上嚟玩下
回復

chhanthony 發表於 2013-2-27 16:11
有興趣可以上嚟玩下

好呀
回復

brkkh 發表於 2013-2-27 16:56
如果大家都行linux, 用linear牛, 請問cubox同voyage kit音質上有分別嗎?

正如上面講,CAS太多變數,就算同一部 VoyageMPD, 個 mpd.conf set 左唔同嘅 buffer size, 都可以唔同。

另外,硬件方面,單係linear牛都有幾種,又係另一樣野煩。有好多師兄都想買個好的linear牛俾音響用, 我都苦無solution!

我覺得VoyageMPD, Cubox, Pogoplug, 定係 Raspberry Pi 係同類野(電腦仔),所以如果有分別,都會好細。當然,有金耳朵的師兄會唔同意,咁就各自各精彩啦。做人定玩音響都唔係要人認同的。若為左要人認同而玩,咁做人都好辛苦下

評分

查看全部評分

回復

brkkh 發表於 2013-2-27 17:33
多謝分享!!!

師兄有冇用Lan-Fibre Convertor呢?

我有用緊。
好多野都有用,有心機,有時間,身痕便做。做出來,自己再AB TEST, 好過就咁問人"有無用"。因為你唔知道你問的人係點玩,同唔知道佢有無玩過。
回復

brkkh 發表於 2013-2-27 17:33
多謝分享!!!

師兄有冇用Lan-Fibre Convertor呢?

我用緊,我學皇上話齋,加/換咗嘢,無差到當upgrade咗了
回復

Liner 牛,淘寶有好多TeraDak 12V或5V型號。
又有KingRex PSU II 12V
最平嘅12V 係miTech 1205

我就Teradak 出嘅牛俾MacMini2009用,部MacMini set 做NFS server
KingRex PSU II 俾Voyage MPD用
miTech 俾 ASUC eePC 拖 external CDROM rip CD

評分

查看全部評分

回復

darkfrank 發表於 2013-2-27 13:41
想問下有玩開linux既師兄, audiophile-linux音質相比如何?
優化程度大唔大?

Didn't try audiophile-linux before, but something I notice from their website:
1) It is still running X, this graphical interface will consume quite some CPU cycles and hence introduce jitter;
2) It states a latency of 5ms-10ms, which is not bad, but a well optimized linux box can easily reach 3ms or below without xruns, so it's certainly not best in class
3) It still has a real-time kernel and other optimizations, so it should beat a common linux distribution (e.g. stock Ubuntu without any optimizations will give a latency of 10ms-20ms)

評分

查看全部評分

回復

如何找出Cubox/pogoplug 在你家中的 IP-address
有人問我點可以知自己個 Cubox / Pogoplug 在家中的IP-Address? 其實大家可以在你家中的 Wifi-Router (上網用的有HUB同WIFI的東東) 中找到.

如果真的不知道, 可以用個原始D嘅方便, 就係逐個IP 掃.

這個例子是給 Windows 用戶的, 如果是 Mac 或是其他, 看過呢個例子應該都會大概知點做.

Windows 上做 IP scanning 有好多FREEWARE個得到, 例如以下呢個:
http://www.softpedia.com/progDow ... ownload-146031.html

先download 左, 入面得一個"ping.exe", double-click 它:

個program 自己scan左你依家用緊嘅電腦嘅IP subnet, 只要按"Ping Range"便可.

之後會好快見到一個 list of IP-addresses. 下一步係番去 putty, 逐個 IP-address 試用 SSH login 去, 只要出到 login prompt, 你入的user name(root)同password (pogoplug 同 cubox 是不同), 果部就係 Cubox / Pogoplug 的 IP address.

另外, 本身Cubox/Pogoplug的IP 係設定用DHCP的(即是靠wifi router 分發IP-address), 呢個設定係可以改為使用固定IP-address的, 但我唔建議, 因為他日你想轉又會好煩.

長遠計, 都係睇番你自己個 wifi router 如何設定一個 MAC Address - IP Adddress (我的wifi router 叫呢個功能做"MAC 存取控制"), 它可以特定一個LAN Card 用一個特定的IP-address
回復

之前一直用緊日本仔上一個version,諗住update去最新,但攪極都攪唔到,噚晚跟住呢個post,step by step 一個鐘就攪掂。

Thx a lot Kenneth hing.
回復

chhanthony 發表於 2013-2-28 10:11
之前一直用緊日本仔上一個version,諗住update去最新,但攪極都攪唔到,噚晚跟住呢個post,step by step 一 ...

唔好客氣。叫番我個網名「O-Bee」兄啦,型D
回復

obee 發表於 2013-2-27 10:54
2. 介紹兩個小電腦仔 - Cubox & Pogoplug
上面講過, 我地要三樣野先通條路(File Source + Player + Control ...

師兄:Pogoplug 高登賣HK$100。有冇寫錯呀?假假哋嘟喺有gigalan的電腦!
回復