新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: obee

[CAS] 又平又正的 CAS (MPD on Linux) - 2013-05-02

chhanthony 發表於 2013-3-1 14:46
無Mytek份

我用Mytek 都只係用到USB1.1
無論#唔#個幾行野都有時有click聲
我後來用AudioGD Master7 就完全冇事
我個friend 行Linux MCOP USB 入 M7 連 2L 嘅24 bit 352.8
kHz wave 都播到,DSD冇試過,因為覺得PCM1704UK 應該解唔到DSD。
依家Mytek都好小開機。
回復

obee 兄,唔知道兩部機仔,又或者個 MDP 可否 support 到我部 Audinst DAC 呢?
回復

Peter6L6GC 發表於 2013-3-1 15:22
我用Mytek 都只係用到USB1.1
無論#唔#個幾行野都有時有click聲
我後來用AudioGD Master7 就完全冇事

之前用過Mytek時有望過下,因為當時用Windows/Squeezebox
家下用Linux 個部DAC又轉咗Benchmark

唔知work 唔work

Linux USB2 driver for the Mytek Stereo192-DSD DAC
http://www.computeraudiophile.co ... o192-dsd-dac-14186/
回復

chhanthony 發表於 2013-3-1 15:38
之前用過Mytek時有望過下,因為當時用Windows/Squeezebox
家下用Linux 個部DAC又轉咗Benchmark

等我得閒試下先,唔該師兄。

評分

查看全部評分

回復

My Voyage MPD

Alix 2D2

Alix 2D2

評分

查看全部評分

回復

邪同學Derek 發表於 2013-3-1 16:34

入面咁靚仔嘅
回復

obee 發表於 2013-2-27 17:26
正如上面講,CAS太多變數,就算同一部 VoyageMPD, 個 mpd.conf set 左唔同嘅 buffer size, 都可以唔 ...

如果要經 LAN 讀音樂檔,唔好用 Raspberry Pi。
佢 LAN 同 USB 係同一 data bus,bandwidth 唔夠用,唔使試了(其實因為我已試了 )。
回復

iPad mPAD 的介紹
控制 MPD, 可透過PC, MAC, Linux, 而我用的是 iPad 上的一個 paid app. 它可以出 album cover, 中(繁/簡)日文.

評分

查看全部評分

回復

回復

邪同學Derek 發表於 2013-3-1 16:34

師兄這電腦行CAS實在不錯,請問在那裹可以買到?
回復

Peter6L6GC 發表於 2013-3-1 23:48
補兩幅

琴晚已經攪咗。。。多謝哂~
回復

cwtim01 發表於 2013-3-2 08:19
師兄這電腦行CAS實在不錯,請問在那裹可以買到?

我係直接去PC Engines買...
http://www.pcengines.ch/order1.php?c=4
回復

邪同學Derek 發表於 2013-3-2 11:56
我係直接去PC Engines買...
http://www.pcengines.ch/order1.php?c=4

Or you can buy from Voyage website.

http://store.voyage.hk
回復

我的voyage mpd

回復

elo 發表於 2013-3-2 12:13
Or you can buy from Voyage website.

http://store.voyage.hk

各位師兄小心:
上次我親身去香港仔 Rich?? Audio 俾左HK$1,200.00 等值 US$153.00 部野冇 wi fi card 不特只,個software 仲係version 仲係舊版 0.8。果位孫小姐話同我處理,成兩個月有多,影都冇,我都估你係因為已經開左單難做,回唔番差價俾我,小數目我都算啦,唔俾番張wifi card我,我都怪自己冇check貨,都由得佢啦,反正我都駁Lan線, 但係起碼都幫人換番張有version 0.9rc2 版本嘅CF card 俾人吖,唔換係都要覆人架,等我要麻煩朋友幫手upgrade 0.9rc2,咁樣做生意
回復

Peter6L6GC 發表於 2013-3-2 14:04
各位師兄小心:
上次我親身去香港仔 Rich?? Audio 俾左HK$1,200.00 等值 US$153.00 部野冇 wi fi card 不 ...

Rich?? Audio is only a distributor of Voyage start kit.  Punky, the creator of Voyage Linux / MPD, is very helpful.  He will reply your mails very quickly.

回復

我又嚟

回復

Peter6L6GC 發表於 2013-3-2 14:04
各位師兄小心:
上次我親身去香港仔 Rich?? Audio 俾左HK$1,200.00 等值 US$153.00 部野冇 wi fi card 不 ...

Peter 兄想投訴D乜野?
我地係幫手推廣voyage mpd,等有興趣嘅人可以親耳聽聽。
$1200 係basic version 嘅價錢,好多人都買過。要wifi嘅我地會建議同Punky訂。
唔買都歡迎,Obee hing同好多人都借過番屋企玩左一排。
玩Linux係要自己去搵資料,update 版本要自己做!
回復

hkborn 發表於 2013-3-2 15:15
我地係幫手推廣voyage mpd,等有興趣嘅人可以親耳聽聽。
$1200 係basic version  ...

師兄,我唔認識你!
你都唔認識你!
我唔係投訴你!
你代表HK Linux 社羣?
我冇攻撃Linux 社群。
我買嘅時候已經有0.9rc2
你代表Rich?? Audio ???
Rich ?? Audio 個孫小姐講嘅同你唔
佢講過係俾左舊机我。
你認識孫小姐嘅就麻煩你叫佢覆番人客。

回復

hkborn 發表於 2013-3-2 15:15
$1200 係basic version  ...

係「你都唔認識我」先啱。
回復