新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 56811|回復: 66

[其他] 玉置浩二 酒紅色的心 哪個版本最靚聲

請問各位師兄,呢隻酒紅色的心實在有太多版本喇,如果可以時光倒流,同一時間出晒所有版本,究竟應該買哪個版本最靚聲呢?

我就不幸買咗台灣版返屋企,搞到我想買另一版本

呢個日本 書仔版吾錯。但斷左MK 炒到 398

評分

查看全部評分

回復

呢隻早幾個星期o係cd warehouse入
唔知甘多個版本入面排第幾
但錄音質素唔錯
據聞日版Fun House比Dreamusic好聲  
而市面亦唔會再有Fun House版
因為發行已由Fun House轉左做Dreamusic
但最最最多人搵既係SACD版
至於炒到咩價就真係冇咩興趣find out喇...

回復

cosworth01hk 發表於 2013-3-4 01:13
但錄音質素唔錯

我都想知,我得隻SACD咋!
回復

FUN HOUSE FHCF-2447
最早期版 (3059 Yen)
最靚聲的CD 版本

底面有 BMG LOGO 的 FUN HOUSE 應該係金碟, 我都有一隻, 當然係 FUN HOUSE FHCF-2447 最靚聲!
http://loongchih.pixnet.net/blog ... %E3%81%AE%E5%BF%83-(%E9%85%92%E7%B4%85%E8%89%B2%E7%9A%84%E5%BF%83)

回復

shadam 發表於 2013-3-4 02:21

你玩野 SACD 炒到二千

本來我都想講,比你講先
回復

shadam 發表於 2013-3-4 02:21

阿 shadam
你太有眼光,太富貴喇
如果有呢隻 SACD 好都唔使知邊隻最靚聲
回復

cosworth01hk 發表於 2013-3-4 01:13
但錄音質素唔錯

阿 cosworth01hk
你呢隻係咪應該叫做 " 2003年1月1日 Dreamusic 版"
可唔可以透露呢隻碟幾多錢呢?
唔該
回復

uncleseven 發表於 2013-3-4 09:29
FUN HOUSE FHCF-2447
最早期版 (3059 Yen)
最靚聲的CD 版本

非常感激 uncleseven 兄,詳細列明 CD編號,令我明白應買的版本
而且你分享的網址,有相,有碟,更清楚
回復

被多張相清楚 d
回復

uncleseven 發表於 2013-3-4 10:06
被多張相清楚 d

如果當時買呢隻日本頭版,就唔使煩啦
uncleseven 兄英明決擇
回復

uncleseven 發表於 2013-3-4 10:06
被多張相清楚 d

做得好详细赞一个
回復

我都想知,我得隻Funhouse SACD咋!x 2  
回復

Kinane 發表於 2013-3-4 09:38
阿 shadam
你太有眼光,太富貴喇
如果有呢隻 SACD 好都唔使知邊隻最靚聲

回復

smalltiger 發表於 2013-3-4 12:30
我都想知,我得隻Funhouse SACD咋!x 2

羡慕又妒忌
回復

thank師兄,果隻碟係當年HiFi書介紹下,一出即買,D歌好聽,錄音又靓,我得一隻,炒到幾貴都沒用
回復

其實Fun House CD版本還有新貨,大約750-800元。夠竟那個版本好聲其實好主觀,如果都係日本製CD版本應該20皮以内既系統分吾出,但自身感覺良好就好正常。香港係甘多年最無誠意做CD既經濟發達城市,公認製作水準與東莞貨其實無咩分別。無恥香港ifpi自己吾檢討下就一直瓜瓜叫咩盜版問題引致香港唱片銷量跌。臺灣版其實都吾錯,好過香港版本好多,不過,與日本版又真係有分別,最鬼奇怪係臺灣做既CD,個IFPI號碼好多都係神秘工廠,無咩資料。

這張碟出咗甘多年,我都係近來買咗1999年dreamusic個版本,300元左右。SACD應該無新貨,炒價就無意思,又吾係斗CD。將來一定會再出SACD,只係擔心他們會re-mastering,其實這張碟個錄音已經無敵,根本吾需要HQ或re-mastering。一般CD版和SACD版就好足夠。

評分

查看全部評分

回復

Kinane 發表於 2013-3-4 12:33
羡慕又妒忌

師兄,我發現我隻SACD竟然係1999 BMG Funhouse出,made in EU ,莫非SACD都有唔同板?敢我隻係第幾板

回復

smalltiger 發表於 2013-3-4 22:14
師兄,我發現我隻SACD竟然係1999 BMG Funhouse出,made in EU ,莫非SACD都有唔同板?敢我隻係第幾 ...

定啲嚟,唔使驚,總之你有隻 SACD版就惡晒喇
我懷疑你嗰隻係香港 BMG出,呢隻真係出咗好多種不同錄音制式,不同CD質料版本,例如 HQCD, K2HD, 又話有日本版SACD,唱片公司都見過幾間出,Funhouse, Dreamusic, BMG, SONY, 再版又多種,真係人都癲
回復

felixk 發表於 2013-3-3 22:54
呢個日本 書仔版吾錯。但斷左MK 炒到 398

阿 felixk
其實呢隻HQCD 係咪香港 Sony BMG出
回復