新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4361|回復: 9

[分享] Stage III MINOTAUR vs eCHOLE OBSESSION S

這兩個品牌的線材有個共通點, 就是都採用合金材料去造線, Stage III是銀+鈀, eCHOLE是金+銀+鈀。
在此先多謝decade_joe兄及eCHOLE代理借線給小弟試玩。

由於原用開的JORMA(Gryphon Mirage)及BMI(Weiss Jason)都賣走了, 當兩條線到手後, 第一時間將Stage III MINOTAUR接前級, eCHOLE接轉盤, 開聲, 又幾好喎。再聽聽黑膠, 感覺上比Jorma更細緻,分析力強,背景稍靜, 但沒有Jorma高貴的音色。

隨後接上eCHOLE到前級, 這時聲音鈍時起了較大的變化, 三頻明顯增強了, 中低的水份更為突顯,音樂味極濃,分析力就稍稍不及MINOTAUR的精細。 後來得知原來這條eCHOLE是全新的, 煲順之後會去到什麼景地呢? 好期待。                                            

兩條線唱了幾晚, 之後就到朋友家作客, 朋友的組合如下:
Gryphon Mikado Signature (CD PLAYER)
Gryphon Mirage (PRE AMP)
Gryphon Antileon Signature Mono (POWER AMP)
Kharma Exquisite Classique (SPEAKER)

兩條線的試聽主要放在cd機上,Stage III MINOTAUR分析力強,密度高, 背景靜, 音場稍窄,感覺是一條好中性, 無添加味精的線。 eCHOLE OBSESSION S與Stage III的不同是加了金這種材料, 出來的效果好不同, eCHOLE的聲音厚暖潤澤,但沒有暗矇的感覺,音樂感強, 全頻平均。

評分

查看全部評分

期待煲熟後更上一層樓的報告。
回復

唔知條echole幾綫呢
回復

petkei 發表於 2013-3-9 20:38
唔知條echole幾綫呢

好似廿兩k.
回復

真係幾高C/P值呀
回復

兩條差唔多價位, 好正既比試report!!
回復

照咁睇, echole既IC & PC性格都好相似喎!
回復

兩條差唔多價位, 好正既比試 report ! x2
回復

唔知寧靜度及速度邊條好啲呢?
回復

Linnlinn 發表於 2013-3-13 00:16
唔知寧靜度及速度邊條好啲呢?

寧靜度及速度,Stage III, 要有返啲味就eCHOLE.
回復