新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 31014|回復: 107

[分享] 重創的一擊 Esoteric P01+D01 & FE Pagode edition

火.. [複製鏈接]

呢舖真係重傷. 連續買入一d頂級器材.. 先黎相..

FE HD02 Pagode edition

呢隻架真係無論外型同功效都令我心服口服. 先講安裝過程. 呢樣野用過FE架既人都呻好難搞..

先倒轉成個箱. 慢慢羅起.

成隻架倒轉放出,跟住打側先安裝腳位. 有Cerabase就用Cerabase, 無就原裝腳都得.

跟住就係輪到最多人覺得危險同麻煩既時候, 就係上中間塊板. FE架用幾粒尖螺絲頂住塊板. 而間格又十分狹窄. 所以要度清楚個位先可以上. 而尖螺絲好容易整花柱既鐵邊..所以首先要用好多書墊高到絕對岩位先可以慢慢上緊d尖螺絲. 螺絲位附近貼厚膠布防止刮花. 每一隻架都用左我差唔多兩小時先上到而唔整花條柱.

呢隻FE架每層都有塊鐵片.. 令到放機既時間要更加小心. 因為擔心會好易刮花.

如果器材係黑色為主. 咁用黑色架又真係好好睇.

聽後報告
FE架釋放左好多機本身既潛在實力. 尤其泛音同通透度都比TAOC黎得廣同多. 聲音播出既時候比較鬆容. 令到音樂感更加自然舒服. 低音量大增. 不過正確d講. 應該係TAOC特別將低音收得實實淨淨. 變左一到FE既時候覺得低音無論量感同層次感都大大提高. 不過衍生出黎既負作用係我room acoustic同喇叭又要再擺過. 因為開始有d低音揮之不去. 但係正體黎講. 我覺得FE可以發揮到器材好高既潛能. 但係要令到隻架同器材同埋間屋既溶合難道又再提升..

Esoteric P01+D01
聽多幾日先有得報告

評分

查看全部評分

傳說中的二嫂四神合一..................
回復

我見到r33有人放緊P01+ D01 + Rb clock........$318,000
回復

大富人家呀

我可否跟你做個朋友:handshake
回復

O華O華O華O華O華O華O華O華.....好震撼
回復

8件頭器材去推SCALA......仲有ODIN XLR + ODIN JUMBER..勁呀.
回復

KACHOW, 你唔係用晒D老婆本丫嘛?!
回復

回復

KACHOW, 你唔係用晒D老婆本丫嘛?!
racewong 發表於 2010-12-7 13:56

Kachow 喺銀行做, 負責印銀紙, 錢對於 kachow 嚟講唔係問題....................
回復

Dear Kachow, you sell your XDS1?? How many% improvement after you change to Esoteric P01+D01 ? PS: is so dame beautiful, congrads!
回復

當我無join過hiendy
回復

回復

回復 11# cyberken

香港地真係多有錢人
回復

回復  cyberken

香港地真係多有錢人
stephen2k 發表於 2010-12-7 14:27

癲佬仲多

評分

查看全部評分

回復

堅到呢...
回復

有$人~~~~
回復

woo......woo......咁快出雙糧。。。。
回復

癲佬仲多
cyberken 發表於 2010-12-7 14:30

所以佢用ODIN囉.
回復

所以佢用ODIN囉.
racewong 發表於 2010-12-7 14:41

我決定同佢絕交:curse:
回復

唔好啦, 難得有朋友識得印銀紙, 點都要[痴]番D貴氣丫嘛.
回復