新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19719|回復: 17

[擴音器] 汽車擴音機橋接問題

各位大大你好, 新仔係到SAY個HI先~~
本人對汽車音響一D都唔識, 而家都係爬下文跟各位大大學下野先,但本人有以下問題想跟各位大大學習學習。
1) 聽朋友講如果裝AMP係部車到可以玩橋接, 想問下橋接左之後D聲係咪會變好左同埋係咁冇左低音架?
2) 同埋如果我有個4CH 2ohm既AMP敢問橋接係咪變左2ch 4ohm?
3) 以及實際要如何橋接架?

評分

查看全部評分

晚上給你解答 .
回復

kelvinchow8 發表於 2013-3-27 14:21
晚上給你解答 .

謝謝版主大人解答...
回復

師兄你好 , 小弟所知唔多 , 盡力解答 .

1) 橋接左之後D聲係會變好左 , 因為可以用盡功放所有能力去推一隻喇叭 , 即是假如功放係50W X 2嘅話 , 即係你有100W X 1了 , 所以可以有更好嘅控制力 , 音質變得更有保証 . 而冇左低音唔係相對的 , 應該會更好 ~

2) 橋接的話 , 如果4ohm功放橋接嘅話 , 都係4ohm的 .

3) 實際橋接情況如下 . 一邊接+ , 一邊接 - , 通常功放有寫( MONO = BRIDGE ) ~

回復

kelvinchow8 發表於 2013-3-27 21:35
師兄你好 , 小弟所知唔多 , 盡力解答 .  

1) 橋接左之後D聲係會變好左 , 因為可以用盡功放所有能 ...

多謝版主解答, 小弟不才又對音響冇咩研究, 所以想多問一下, 因為我睇到隻AMP個SPEC係可以橋接但個AMP又冇你講咁既圖示, 可能朋友之前比O個個AMP比較舊款同CHEAP啦, 其實我都唔知駁唔駁不過我爬過文話AMP駁錯好易燒同HANG機, 所以我都可以先煲下佢睇下好唔好才考慮, 以免駁左先知個AMP唔掂.. 以版主大人意思係咪即係咁駁?

輸入RCA
車機RCA 前L -> AMP INPUT Ch1
車機RCA 後L -> AMP INPUT Ch2
車機RCA 前R -> AMP INPUT Ch3
車機RCA 後R -> AMP INPUT Ch4

輸出線
AMP Output CH1 + -> Speaker L + / Speaker L 分音盒 + -> Speaker L +
AMP Output CH2 - -> Speaker L - / Speaker L 分音盒 - -> Speaker L -
AMP Output CH3 + -> Speaker R + / Speaker R 分音盒 + -> Speaker R +
AMP Output CH4 - -> Speaker R - / Speaker R 分音盒 - -> Speaker R -

另個AMP個SPEC係講橋接後係80Wx2 @4ohm 咁係咪我可以找隻 80W以上及4/2ohm以下既speaker接就得? 問題多了, 請見諒.....

評分

查看全部評分

回復

iwarrior 發表於 2013-3-28 11:06
多謝版主解答, 小弟不才又對音響冇咩研究, 所以想多問一下, 因為我睇到隻AMP個SPEC係可以橋接但個AMP又冇 ...

師兄有無功放型號提供 , 等我了解一下有無得橋接 .
回復

iwarrior 發表於 2013-3-28 11:06
多謝版主解答, 小弟不才又對音響冇咩研究, 所以想多問一下, 因為我睇到隻AMP個SPEC係可以橋接但個AMP又冇 ...

通常我會ch1 / 2 接前左右 , ch3 / 4 接後左右 .
回復

朋友比左隻Roger AMP我, 我都唔知好唔好.....
http://www.rogershifi.com/ENG/spec-RSA-528.php

如果你咁講, 我咪即係要如下
輸入RCA
車機RCA 前L -> AMP INPUT Ch1
車機RCA 前R -> AMP INPUT Ch2
車機RCA 後L -> AMP INPUT Ch3
車機RCA 後R -> AMP INPUT Ch4

輸出線
AMP Output CH1 + -> Speaker L + / Speaker L 分音盒 + -> Speaker L +
AMP Output CH2 - -> Speaker L - / Speaker L 分音盒 - -> Speaker L -
AMP Output CH3 + -> Speaker R + / Speaker R 分音盒 + -> Speaker R +
AMP Output CH4 - -> Speaker R - / Speaker R 分音盒 - -> Speaker R -

如果輸入咁駁係咪會冇O左分左右頻道的聲音, 因我睇過網上講話有一個AMP分兩個CHANNEL, 用黎分正負音頻率咁雲雲..... 那麼如果係咁+-應該係入LL/RR.... 定還是OUTPUT的負純係地線黎...... @@! 投降了......

評分

查看全部評分

回復

iwarrior 發表於 2013-3-28 12:18
http://www.rogershifi.com/ENG/spec-RSA-528.php

師兄 , 你啱 , 我無留意到你用4ch橋接去推2隻喇叭 . 你方法是正確的 .

而你買汽車喇叭 , 大部份都定係4ohm . 你買返相近W數喇叭便可 .
回復

kelvinchow8 發表於 2013-3-28 13:15
師兄 , 你啱 , 我無留意到你用4ch橋接去推2隻喇叭 . 你方法是正確的 .

而你買汽車喇叭 , 大部份都定係4 ...

唔該哂版主大人, SORRY, 係我表達能力差另你誤會, 其實呢隻AMP個朋友比左我好耐了, 我都未有時間駁, 以你意見, 係咪如果我用D新型號機頭直駁SPEAKER好過橋接咁推好過??

另外想問問
1) 走線時是否由車中間走聲音, 而兩邊走SPEAKER會好D呢?
2) 咁如果我橋接後仲可唔可以用返餘下的插推埋車尾對SPEAKER? 定是要用多隻AMP先可以推??
3) 如果用多隻AMP推, 係咪用BI-AMP方法仲更好呢?

謝謝解答
回復

iwarrior 發表於 2013-3-28 12:18

你隻Roger AMP RSA-528 係5ch , 師兄宜家總共有幾多隻喇叭要推 ?
回復

kelvinchow8 發表於 2013-3-28 14:47
你隻Roger AMP RSA-528 係5ch , 師兄宜家總共有幾多隻喇叭要推 ?

最主要係前門兩隻, 我有個櫈底,後排兩隻唔推都得既... 有更係更好啦....
回復

iwarrior 發表於 2013-3-28 14:57
最主要係前門兩隻, 我有個櫈底,後排兩隻唔推都得既... 有更係更好啦....  ...

晚上再跟你相談 .
回復

iwarrior 發表於 2013-3-28 14:57
最主要係前門兩隻, 我有個櫈底,後排兩隻唔推都得既... 有更係更好啦....  ...

如果係甘 , 你可以試下甘玩 . ch 1~2 bridge推前左 , ch3~4 bridge推前右 , ch5推後喇叭出低音 .  
回復

iwarrior 發表於 2013-3-28 14:29
唔該哂版主大人, SORRY, 係我表達能力差另你誤會, 其實呢隻AMP個朋友比左我好耐了, 我都未有時間駁, 以你 ...

先答你開頭果段 : 用功放推還是用車機推 , 一般用功放推會較好 , 因為推動力問題 . 而音質 , 就要睇你車機靚聲還是功放靚聲了 , 仲有當然係喇叭火數問題啦 , 火數高一定用功放推好 .

1) 走線問題主因其實係汽車電線干擾 ! RCA因為低V ,所以好容易受電線干擾 , 所以最好走中間 . ( 因為車電線兩邊走 ) 而喇叭線相對無RCA甘容易干擾 , 都可以兩邊走 . 但你RCA走中間 , 喇叭線都一起走吧 . 只要RCA同喇叭線分開1~2cm就可以 . 甘就可以減小車上電線對音響嘅干擾 .

2) 正確 , 但需要你車上更多空間及線材去安裝 .

article-new_ehow_images_a04_kq_rh_install-car-audio-amplifier-subwoofer-800x800.jpg

回復

車AMP行橋接會大力,但唔一定會好聲!行橋接不如買部大力一點的2CH

評分

查看全部評分

回復

唔該哂兩位大大, 等我諗諗我再DIY一下先....
回復

我也想補充一下當功放在橋接後,在喇叭阻抗要求不能低於4ohms的,所以最佳先了解一下自己台功放的指標,燒毀後就太晚了!
回復