新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 18119|回復: 70

[官方測試報告] racewong report - Soulution 520 / 501

SOULUTION, 一個瑞士的高級音響牌子. 早於兩, 三年前, 第一次接觸SOULUTION, 係因為一個老友由二嫂轉SOULUTION. 記得當時佢對540既評論係, 音樂感與分析力的結晶.

之後就到香港的SOULUTION第一號粉絲KING SIR, 全套頂級7系SOULUTION推大屏風20.1. 詳情可以睇番 http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;highlight=LEOKING

自從KING SIR的家訪至今, 轉眼就過了年半, 再一次接觸SOULUTION, 就係HIENDY X 名望的SOULUTION 5系試聽會.

果日既試聽會, 由於CMS音響架既功效太大, 大家既注意力都放在CMS上. 忘記了主角SOULUTION的音色音效. 這也難怪, 當日一對SOULUTION 501放在SOLIDSTEEL MODEL B上既表現, 實在強差人意.

因為我自己都用緊SOLIDSTEEL, 其音效音質表現雖未能追近CMS / HRS / FE 等等既天價音響架, 但都叫做平平穩穩, 無偏聲問題, 我由三年前一直用到依家都未諗過換音響架. (實情當然係莫財啦)

所以完SHOW當日, 我已同代理商議, 將一整套SOULUTION 5系借給我在家測試. 睇o下SOLIDSTEEL係咪真係咁差?! SOULUTION 5系對音響架既要求係咪真係咁高?!

三個星期後, 終收到三盒SOULUTION, EEE....點解得三盒咁少?! 應該有四盒喎.

540一盒, 520一盒, 501 MONO兩盒...應該四盒先o岩o喎. o係我諗緊簽唔簽收既期間, 收到代理電話, 話部540 demo賣出了, 所以暫時無機可以借出...

咁都無辨法啦. 唯有用部ARC CD8夾SOULUTION, 試試啦.

未插機之前, 因為唔係一套西裝, 所以上網睇左ARC CD8 同 SOULUTION 540既OUTPUT GAIN係咪一樣先.

ARC CD8 XLR輸出3.7v, SOULUTION 540 XLR輸出4v.

心諗相差0.3v, 應該問題不大. 好, 立即駁機試聽.

唉! 你地話部ARC CD8係咪唔襯套SOULUTION呢?! 如果有埋部540一家團聚, 你話幾好呢?!

.................好緊張呀! 依套SOULUTION既價位係我套美國機既DOUBLE...究竟佢既表現會唔會都係贏成條街呢?

SOUTUTION 501放o係SOLIDSTEEL架上, 係咪真係咁衰聲呢?!

首先介紹下依套SOULUTION 入門前後級先, 520係一部過既前級,

全機外殼使用厚身剛性十足的航天級鋁材, 前面板只有一個大圓型按鈕, 另加三粒細圓型按鈕, 由上而下係MUTE, PROGRAMME, POWER, 至於大按鈕就用作音量控制.

至於SOULUTION 501 MONO,

機身設計比520更簡化, 中間只有一粒大圓型按鈕作開關之用. 當開著部後級後, 面板沒有任何顯示燈顯示. 這是我比較不喜歡的設計.

測試之線材配搭:

NORDOST XLR
CARDAS XLR
TRANSPARENT SC.
Acoustic Harmony PC
SHUNYATA PC

開著套機等佢run-in, 首先拎左D小品慢歌, 小提琴 / 鋼琴合奏等等既CD出黎慢慢試聽.

先聽小品慢歌, 音量開到38-42度.......e. 唔錯喎, 第一印像係背影好靜, 線條夠晒幼細. 質感夠強.
但唔知係咪聽開CLASS A既PASSLABS, 依家聽SOULUTION既中頻人聲略嫌清淡. 相信應該係我本身既線材 & 屏風特性問題.

之後再將音量開到48-50, 聽感上音量只係大左小小, 但密度質感再度提升.

當音量增加, 不但沒有壓迫感, 音場往後的屏風特性只會越來越明確, 全頻質感都得到提升. 如果同我自己套ARC+PASS比較, 一套SOULUTION西裝多了一份溶合感, 尤其係分析力與微動態, 很容易就能分別出來.

跟住就試試o下爆棚古典, JAZZ.

由於屏風既特性, 越大聲越過引. 所以我自己既習慣, 會將音量調到我自己可接受既音壓先會停手.

今次將音量調至60度, 聽大爆棚古典, 又再試試SOULUTION 5系與我自家既ARC+PASS有咩唔同.

ARC vs SOULUTION.JPG

總結 - SOULUTION名列瑞士頂級音響, 絕非浪得虛名. 如要我簡述SOULUTION的取向, 我只能用九個字黎形容 - [爽快, 通清, 自然, 質感強].

我當初由入門GOLDMUND轉玩AUDIO RESERACH的報告裡, 字裡行間已流露了對瑞士音響的依依不捨.
由上次報告既ORHPEUS, 到今次的SOULUTION 5系. 這感覺依然未變.

有前輩知道我會借套SOULUTION試推屏風, 佢已經叫我小心保管好本[支票薄], 一不小心, 好容易就會無左幾廿萬.   ,

仲記得當時我好有信心同前輩講, 我對屏風好大食, 一對501未必夠力推得掂. 試左先算啦. 點知由開聲到現在, 這套SOULUTION 5系已放在我家一個月有多了. 說真的, 如果唔夠力, 我已晨早還機比代理了. 501既推動力真係估佢唔到, 對住我依對大食怪屏風, 控制力比我對PASS CLASS A 100火既XA100.5還要強. 越大聲越過引. 爆佢幾個鐘都未腳軟.

今次既試機, 真係可以用[找死]黎形容, 到依家我個心仲15/16.....唉.

SOULUTION 520前級, 折實價 - $128,700
SOULUTION 501後級, 街價 - $258,700

評分

查看全部評分

瑞士聲鬥美國聲,
14比7.
技術性擊倒。
回復

曾有朋友批評Soulution d 声朦,到现在我仍搲哂頭?
回復

leoking 發表於 2013-5-13 14:31
曾有朋友批評Soulution d 声朦,到现在我仍搲哂頭?

Who said that????  Maybe they are using cables that are not match with the system.....   
回復

睇嚟你本支票簿又小一張喇
回復

買啦! 買啦!
回復

吾洗..........
回復

謝謝報告
自己加自己入精華
回復

藤原拓海 發表於 2013-5-13 14:45
謝謝報告
自己加自己入精華

容易search d丫嘛!
回復

k500a 發表於 2013-5-13 14:24
瑞士聲鬥美國聲,
14比7.
技術性擊倒。

咁又唔可以咁計喎, soulution一套西裝前後級, 已佔有絕對優勢.

等我試埋full set ARC先, 如果都唔滿意, 先再考慮大洗牌. 哈哈.
回復

racewong 發表於 2013-5-13 15:49
咁又唔可以咁計喎, soulution一套西裝前後級, 已佔有絕對優勢.

等我試埋full set ARC先, 如果都唔滿意, ...

價錢同金仔 3800 + 200 差不多, 咁又有冇得比呀
回復

想問一下, SOULUTION 對比 GOLDMUND 呢?
回復

套機咁正,真係引死人呀
回復

leoking 發表於 2013-5-13 14:31

咁奇怪?!

soulution都矇?!
回復

藤原拓海 發表於 2013-5-13 15:51
價錢同金仔 3800 + 200 差不多, 咁又有冇得比呀

未聽過3800 + a200喎..
回復

你此時此刻放Soulution出黎.. 真係毒死無命陪!

睇黎係音質上, 動態的確唔係美國機既取向, 其他方面都好得你心喎..
回復

t1174 發表於 2013-5-13 15:52
想問一下, SOULUTION 對比 GOLDMUND 呢?

我未試過用GOLDMUND推屏風, 所以NO COMMENT喎..

不過如果以我聽過既GOLDMUND, GOLDMUND靚D. SOULUTION就比較舒服.
回復

kachow 發表於 2013-5-13 16:14
你此時此刻放Soulution出黎.. 真係毒死無命陪!

睇黎係音質上, 動態的確唔係美國機既取 ...

今次我真係自己毒自己...
回復

racewong 發表於 2013-5-13 16:14
未聽過3800 + a200喎..

問小三借啦
回復

racewong 發表於 2013-5-13 15:49

等我試埋full set ARC先, 如果都唔滿意, ...

如果power amp 係ref. 210 戰绩一定会近好多.
回復