新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[喇叭] MAGNEPAN 屏風同好會

請問有無ching知道用L u x m a n L509x推1.7i如何?
回復

gykl3344 發表於 2019-6-25 16:29
請問有無ching知道用L u x m a n L509x推1.7i如何?

我未試過, 不過我估計應該無問題.
回復

racewong 發表於 2019-6-25 16:49
我未試過, 不過我估計應該無問題.

未知道此機對低阻抗負載的適應能力如何?
回復

其實Maggie阻抗並不會好似以前啲true ribbon Apogee屏風跌到得1 ohm咁恐怖。
只係靈敏度真係幾低,得80dB多啲,需要較大電流嘅後級先推得生動。
我用Berning OTL膽機都OK, Luxman L509X應該冇問題。
回復

小弟的小學雞場

CAS: MAC Mini + Audirvana
DAC: Micromega MyDAC
Preamp: Schiit Freya+ stock tubes
Poweramp: Bryston 4B ST
Speaker: Magnepan 1.7i
Subwoofer: REL T7i
回復

DanMag 發表於 2019-7-26 07:28
小弟的小學雞場

地氈?
回復

racewong 發表於 2019-7-26 10:49
地氈?

是的,小弟在加拿大
回復

DanMag 發表於 2019-7-26 07:28
小弟的小學雞場

音效如何?
回復

音效如何?

滿意。我由Bryston BP16轉Shiit Freya+, 定位好咗,小鼓聲非常特出。網上有很多知料視頻關於Freya, 售$899US.
回復

DanMag 發表於 2019-7-26 22:45
滿意。我由Bryston BP16轉Shiit Freya+, 定位好咗,小鼓聲非常特出。網上有很多知料視頻關於Freya, 售$899 ...

不能用地氈呀, 屏風既T腳浮起, 超低頻會好差.

一係就用MYERSTAND 加釘, 直插地氈.
回復

嚦嚦 發表於 2019-6-15 20:08
美國標價咁平, 香港代理可能唔入, 連運費都 蝕理。

回復

啱啱去觀塘一位低調高手的工作室,聴了傳奇的Apogee Duetta Signature。 他這一對己由外國專家翻新及換上新絲帶,狀態接近全新一樣非常漂亮。 雖然推動的前後級並非什麼名貴大廠出品,但效果真是不錯,Apogee的強項很容易聽出來,速度及通透度肯定是頂級,微動態也極強。
遲少少會問佢借對細Apogee Stage回家玩吓,看看和Maggie 1.7i如何比較。
回復

嚦嚦 發表於 2019-8-17 15:02
啱啱去觀塘一位低調高手的工作室,聴了傳奇的Apogee Duetta Signature。 他這一對己由外國專家翻新及換上新 ...

我都未聽過Apogee
回復

等我set好叫你嚟聴,通透過Maggie。
不過對後級要求仲高,可能要用石機推。
回復

嚦嚦 發表於 2019-8-17 22:04
等我set好叫你嚟聴,通透過Maggie。
不過對後級要求仲高,可能要用石機推。 ...

你屋企咪有部Blouder啦
回復

racewong 發表於 2019-8-17 22:16
你屋企咪有部Blouder啦

部Boulder已經還番俾人,可以用Plinius SA Ref推。
回復

嚦嚦 發表於 2019-8-17 23:57
部Boulder已經還番俾人,可以用Plinius SA Ref推。

部sa ref. 都夠晒力啦
回復

DanMag 發表於 2019-7-26 22:45
滿意。我由Bryston BP16轉Shiit Freya+, 定位好咗,小鼓聲非常特出。網上有很多知料視頻關於Freya, 售$899 ...

Ching, 用甚麼mode聽?
回復

Ching, 用甚麼mode聽?

用 tube mode。
回復

琴晚聽 天空之城 君をのせて, 真係好聲。可能小弟未聽過啲更好嘢,所以已經好滿意。
我是用 Mac Mini, Audirvana, MicroMega MyDac, Schiit Fryea+, Bryston 4ST, Magnepan 1.7i, Rel 7i
回復