新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[喇叭] MAGNEPAN 屏風同好會

嚦嚦 發表於 2019-11-21 20:51
Bi-amp同電分玩法差好遠,bi-amp簡單好多。

電分係比D老前輩玩到無野玩, 才會玩自己呢
回復

racewong 發表於 2019-11-22 11:01
電分係比D老前輩玩到無野玩, 才會玩自己呢

其實都係, 玩咗幾廿年乜都玩哂唯有向難度挑戰玩電分
回復

嚦嚦 發表於 2019-11-22 12:41
其實都係, 玩咗幾廿年乜都玩哂唯有向難度挑戰玩電分

我都好耐無聽過玩電分既組合了.
回復

我玩电分差不多三十年,以前是ALTEC820号角玩的电分。
回復

最近入手了一对ET平板,声音比3.7好太多了也已经改成了电分。 99etlft.1.jpg
回復

aiyuekuangren 發表於 2019-11-24 11:07
最近入手了一对ET平板,声音比3.7好太多了也已经改成了电分。

香港未見過喎
回復

想問吓各位大大,  0.7i 屏風 適合用銅 Fuse Bar 定純銀 Fuse Bar..
回復

Eric2004 發表於 2019-12-22 17:51
想問吓各位大大,  0.7i 屏風 適合用銅 Fuse Bar 定純銀 Fuse Bar..

用Zero fuse啦
回復

網上聽人講話 Hynex NCore NC400 推屏風好正
回復

DanMag 發表於 2019-12-26 15:22
網上聽人講話 Hynex NCore NC400 推屏風好正

我未試過呀
回復

My room size is around 170 ft.
. 7 or 1.7 is better?

It's rectanglar shape.

回復

ballball002 發表於 2020-2-24 23:49
My room size is around 170 ft.
. 7 or 1.7 is better?

1.7i啦,

屏風有大買大.
回復

就咁玩了3年
由.7上1.7i
SL1200G+Nagaoka MP300, Denon 103R, Gold Ring 2200
老爺但仲好有感情的Dual cs505-2 + AT95E
Oppa Sonica + Tidal.
唯一换左聽歌張chair。之前的IKEA椅太低,改用gaming chair, 容易較位置,好聽好多呀。
對ATC19擺咗上樓上用老爺金仔407推。

回復

gykl3344 發表於 2020-12-26 03:17
就咁玩了3年

由.7上1.7i

好正既環境呀
回復

叫做比上不足比下有餘啦。
依家離牆8尺。
回復

gykl3344 發表於 2020-12-26 21:40
依家離牆8尺。

離牆8尺已經好正啦
回復

gykl3344 發表於 2020-12-26 21:40
依家離牆8尺。

有空在兩聲道出個POST分享下, 幫手推廣下屏風啦.
回復

我都報到
回復

今日拉到離後牆75寸,側牆8.5寸
回復

My 1.7i placement

My 1.7i placement

上面係小弟今日的擺位。

左右牆相格10尺。之前對panel離後牆8尺。聽位離屏風原先都係8尺。左右相格7尺。bass同音場都叫做有,但最大問題是人聲定位週圍走。搞左好耐都唔得。最後想咗好耐點樣可以低音遠過高音。於是劃個圖。跟Magnepan website的方法試下。聽位距離加到9尺,左右分開9尺的六成,大約66寸,toe in 角度就要紙上劃,咁樣focal point 就剛剛在108寸即9尺之前。如上圖。
效果立杆見影(係小弟個場)。
仲有一樣嘢唔好睇少。就係張櫈或梳化。太低,headrest太闊的換咗佢。買張有轆的,可較高低的打機櫈最好,較到耳同屏風中間位置高度,不過唔好買headrest太闊果D,因會headrest在你耳邊吸太多音,D聲實晒。有轆方便試不同位置。

仲有,其實離後牆3至5尺就夠,只不過小弟個場在至六尺的位置有一個凹咗入去尺半的位,所以夾硬推到離後牆8尺的位置為求左右對稱。個凹位買快直屏風頂一頂佢,等疫情過後拆Q咗呢道牆改番成征。

以上僅為小弟心得大家分享一吓而已。

評分

查看全部評分

回復