新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14946|回復: 45

[官方測試報告] racewong report - Zendo by Mundorf Power Cord

自從做左HIENDY餅主後, 測試既線材越黎越貴, 幾乎每個REPORT都有網友投訴寫o下D便宜D線材/器材報告得唔得呀?!

哈哈,  今次依條真係好抵玩, 又有質數, 所以出番個REPORT分享一下.

自從兩年前留意到ZENDO依個牌子後, 此XLR陪左我大約有1年時間. 最後因為換了細屏風1.7後, 想增加低頻量感, 購入CARDAS CLEAR, 而放售了ZENDO.

直到最近入手了PASSLABS XA100.5, 加上對MAGNEPAN 3.7開始開聲, D低頻依家多到有小小BOOM添. 咁既情況, 當然係要幫佢減減肥啦.

所以就令我再次諗起ZENDO這個牌子. 講真, 幾千蚊既線材, 如果要做到全頻高質, 這根本是沒可能的事. 多多少少總有點偏聲, 如果配搭得好, 要贏萬元級線材絕非天方夜譚.

如果想睇番之前有關ZENDO XLR REPORT, 可到
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... amp;highlight=ZENDO

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... amp;highlight=ZENDO

今次測試既ZENDO, 係一條外表好鬼幼身既POWER CORD, 黑布線身, 內部用了6 X 1mm金銀線 + 一芯純銅絞合而成.

因為線身外觀無咩特別, 所以用番代理果幅相好似仲靚D.

由於到手的ZENDO係古河FI-25 既15A頭, 所以我只能插在CD8上測試.

測試曲目有人聲, 鋼琴獨奏, 古典.

人聲,
優點 : 高頻伸延好靚, 人聲口型夠細, 線條靚, 尤其係聽女聲夠嬌豔. 最令人擔心既低頻量感竟然無小到. 真係估佢唔到.
缺點 : 高頻去到中段有小小偏硬, 這可能是新線未煲熟既關係. 人聲感情唔夠感染力. 背景聆寧度唔係十分出色. 可以話係交足功課.  

試完人聲, 就試埋鋼琴獨奏啦.
優點 : 高頻能量感強, 分析力高.  
缺點 : 都係高頻去到中段有小小偏硬, 小左D堂音, 琴身共鳴感都差小小.

之後到古典曲目,
優點 : 速度快, 動態強, 分析力高, 音場深度好吸引, 闊度適中, 低頻量感適中.
缺點 : 控制力不夠, 大場面有小小亂. 高頻偏硬.

總結,

ZENDO PC一貫佢既XLR特性, 偏向中高至超高, 但比較驚喜是低 頻量感比XLR更多.
我覺得佢既強項係高頻可到達萬元級別PC比拼, 人聲口型夠晒靚線條. 最能吸引我既, 係佢既音場深度. 可以令音場向喇叭後方移後起碼兩三尺. 這正正是我現有組合所需要既元素.

如以佢黎PK過萬完既PC, 可能在有些細節如:中頻既濕潤度, 全頻控制力上都會有少少輸蝕, 但以佢既售價 $900一尺黎講, 我只可以話係超值之選!

~~~~~~~~完~~~~~~~

評分

查看全部評分

很清楚的分析,可以充分瞭解這條線的特性。
回復

我用緊1.5mm單支做XLR同電源線
音場深
中高頻唔係最華麗但系嘴型收細
用其他線調返小小味就得
低頻潛得深但係個量適中
C/P值無話可說!
回復

bsuper 發表於 2013-4-10 14:57
我用緊1.5mm單支做XLR同電源線
音場深
中高頻唔係最華麗但系嘴型收細

有無同廠線比拼過?

我地之前試過條廠線xlr vs diy zendo xlr, 大家都係6芯 & 用auag頭., 但廠線的穩定性略高, 質感都比較好.
回復

鎗王!有冇試過呢條pc同條同廠概訊號線一齊用呢!一齊用會唔會性格重疊呢
回復

pp101 發表於 2013-4-10 15:24
鎗王!有冇試過呢條pc同條同廠概訊號線一齊用呢!一齊用會唔會性格重疊呢 ...

未有機會一試喎.

因為我對zendo xlr都賣左成年啦.
回復

racewong 發表於 2013-4-10 15:21
有無同廠線比拼過?

我地之前試過條廠線xlr vs diy zendo xlr, 大家都係6芯 & 用auag頭., 但廠線的穩定性 ...

未比較過啊
所以唔知有無大分別~
回復

這個價位,好多人可以受惠
回復

我試過兩對zendo, 一齊用,係我組合即死!!!!!
回復

呢條線, 由於線芯幼, 放在CDP上會好過AMP。
回復

是否 3 x 1mm for Neutral & Live? 單枝銅 for Earth?
回復

obee 發表於 2013-4-11 00:33
是否 3 x 1mm for Neutral & Live? 單枝銅 for Earth?

咁我又唔知喎, 等我問吓代理先.
回復

一條6呎加靚頭尾成8叉嘢
Diy算好銀貴啦
回復

LK1976 發表於 2013-4-11 01:36
一條6呎加靚頭尾成8叉嘢
Diy算好銀貴啦

咁又係喎, 剩線都要5千幾!
回復

racewong 發表於 2013-4-11 10:32
咁又係喎, 剩線都要5千幾!

加多個 FI-50 頭咪.......
回復

LK1976 發表於 2013-4-11 11:56
加多個 FI-50 頭咪.......

咁又唔駛下下都FI50喎, 平平地FI 28都夠玩啦
回復

racewong 發表於 2013-4-11 12:03
咁又唔駛下下都FI50喎, 平平地FI 28都夠玩啦

我諗住襯逢條線啫
回復

LK1976 發表於 2013-4-11 12:21
我諗住襯逢條線啫

我借果條係用緊FI-25咋.

都OK喎.
回復

racewong 發表於 2013-4-11 12:55
我借果條係用緊FI-25咋.

都OK喎.

我之前用條Sommer 4mm, 紅MK加普通瑞士頭插隔離牛,D聲簡直係差到離晒譜,無高無密度。嗰時重質疑啲人講到幾靚聲又盛,後尾用咗FI-28, 直情成條線嘅聲都唔同晒,所以頭其實都好重要。可能換個50頭落去變化會更大都未定.
回復

LK1976 發表於 2013-4-11 14:36
我之前用條Sommer 4mm, 紅MK加普通瑞士頭插隔離牛,D聲簡直係差到離晒譜,無高無密度。嗰時重質疑啲人講 ...

FI-28 與 FI-50都係銠白金, 聲底一樣, FI-50比較靜D.

但就這小小既靜D, 要花多一倍價錢, 就要睇你捨唔捨得肋.

我因為銀苞唔爭氣, 所以用FI-28已經很開心...
回復