新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5632|回復: 5

[兩聲道] 唔見咗個厚度,過於分析偏向光輝……

上星期接收咗機架後,硬係玩吓先啦!玩咗幾日寫番個包膠大家分享吓!寫得唔好勿炳……小弟套lowfi之前全放地下、加釘墊。走向偏音樂味,厚度、人聲、動態及分析力、本人還選滿意。
新架到步就成 set 嘢放哂上架啦!一開聲……真係嘩一聲!!!聽咗一首歌都冇,就即時停機,唱歌唱到好似抄架咁……一於唔比佢咁惡聲 ……冇厚度、偏光輝、過份分析力,真係唔聽得。
咁嘅環境就攞套鋼珠、膠釘、墊吓個 preamp 聽吓點先啦!好在個厚度番哂嚟!少咗十個巴仙到,問題唔大,唔係就大0樂,隨後再加釘墊去CDT聽吓點?金屬釘,木釘都冇咩反應……再試吓個DAC點先,個DAC已放咗塊六分厚玻璃,之前係用嚟攞番個分析力及減少個厚度嘅!現在抽走塊玻璃再聽吓點?哈哈……又再厚番D丁喎……再試吓加釘墊先……金屬釘、木釘都係冇咩反應!最後幫個CDT較番個平水,另個平衡及細緻好D……搞定!可以聽得啦!
個架對於數碼器材冇咩反應,對於Preamp就影響好大。堅硬嘅釘墊效果未如理想,可能個架硬度亦有番咁上下,總的來說個架係偏向分析力多啲? 幫助唔到個厚度!如果套嘢好厚底嘅就中哂!
現在好似換咗機咁……聽起歌嚟!比之前清晰咗、分析力、線條、質感、好咗。底頻量感適中,不過就少咗D音樂味喇!!!…………哩舊木頭都幾好玩……嘻嘻

評分

查看全部評分

D插出完再插番都要等一排先好聲番,所以我最怕搬機插綫。
回復

有新玩具冇所謂啦!你講嗰個問題,其實幾組線都跟咗我好長時間喇!所以唔會再點變,要變都是好輕微,亦唔會個厚度多好多出嚟!最多都係密度同味道其它啲細節上出現少許變化。現在正打算揾對RCA冲吓set嘢……聽吓會唔會再有新驚喜!
回復

ssteven 發表於 2013-4-12 11:07
有新玩具冇所謂啦!你講嗰個問題,其實幾組線都跟咗我好長時間喇!所以唔會再點變,要變都是好輕微,亦唔會 ...

老友, 你要厚度的RCA可以揾D單晶銅制作的RCA!
回復

morel 兄!唔該哂……
回復

哩舊木頭對於Preamp就影響好大,估唔到
回復