新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6989|回復: 44

[喇叭線] 請教10-15k內speaker cable for Discovery

Thanks
你用緊咩器材?
原來用緊咩sc?
想改善d咩?
回復

現在只用緊Krell S-1500推 Discovery for AV用,因空間問題有啲boom
及抵頻有d鬆散,由其聽歌特別boom等緊Krell S550i for 2 channel,
依加用緊inakustic 1002 speaker cable
回復

curtis9797 發表於 2013-4-29 11:42
現在只用緊Krell S-1500推 Discovery for AV用,因空間問題有啲boom
及抵頻有d鬆散,由其聽歌特別boom{:5_4 ...

咁咪升級Inakustik LS1603

btw, Krell S550i搞得掂對發現號嗎?
回復

curtis9797 發表於 2013-4-29 11:42

Discovery 既低頻真係好勁, 好容易會起boom.

你可以試d有二手價既SC, 唔o岩都可以賣番出去.

yter & siltech 330都係可以收低頻. 你可以試試.
回復

boom 唔係SC問題,係amp控制唔掂對isobaric tactic driver。換amp先正確

評分

查看全部評分

回復

szekt 發表於 2013-4-29 11:53
boom 唔係SC問題,係amp控制唔掂對isobaric tactic driver。換amp先正確

Krell S550i or Gryphon Diablo or Plinius Hiato or Hegel H300
Which one good for discovery ? Thanks
回復

racewong 發表於 2013-4-29 11:49

Thanks
回復

racewong 發表於 2013-4-29 11:49

真係咁勁?
回復

eosteven 發表於 2013-4-29 11:48

steven,除左s550i,仲有嘜野amp good for discovery
回復

curtis9797 發表於 2013-4-29 11:57
Krell S550i or Gryphon Diablo or Plinius Hiato or Hegel H300
Which one good for discovery ?{:5_466 ...

以前discovery 同好會有好多唔同組合,audionet, Tact Millenium MK111, Ayre 都掂。我之前用EC180 同densen 350推都ok, 唔會boom
回復

重有chord
回復

eosteven 發表於 2013-4-29 11:48

我未聽過S550i, 所以我都唔知推唔推得掂discovery喎.

講開又講, 唔知s550i推屏風夠唔夠力呢!?
回復

szekt 發表於 2013-4-29 13:11
以前discovery 同好會有好多唔同組合,audionet, Tact Millenium MK111, Ayre 都掂。我之前用EC180 同den ...

大鄉里,EC180是什麼牌子?
回復

racewong 發表於 2013-4-29 13:26
我未聽過S550i, 所以我都唔知推唔推得掂discovery喎.

講開又講, 唔知s550i推屏風夠唔夠力呢!? ...

水貨s550i有黑色……
回復

szekt 發表於 2013-4-29 11:53

sze sir, 我很贊同!

不過唔知樓主係已經訂左s550i, 等緊貨?

or 心目中諗住換s550i.

我自己就未試過s550i, 所以比唔到意見.
回復

szekt 發表於 2013-4-29 13:11
以前discovery 同好會有好多唔同組合,audionet, Tact Millenium MK111, Ayre 都掂。我之前用EC180 同den ...

sze sir屋企個巨廳, 當然唔會boom啦...

不過如果真係boom得勁既話, 睇黎樓主都要搵部DF超強INT. AMP先得肋.
回復

curtis9797 發表於 2013-4-29 13:32
大鄉里,EC180是什麼牌子?

EC = Electrocompaniet, Norway 公司

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2013-4-29 13:42
sze sir屋企個巨廳, 當然唔會boom啦...

不過如果真係boom得勁既話, 睇黎樓主都要搵部DF超強INT ...

大哥唔好玩我喇,百零呎都叫巨廳
回復

聽落好似唔關SC事?
回復