新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: curtis9797

[喇叭線] 請教10-15k內speaker cable for Discovery

bcychung 發表於 2013-4-29 13:56
聽落好似唔關SC事?

係呀!

不過叮噹問開SC, 我咪介紹o下D收低頻線條既SC囉. 哈哈.
回復

szekt 發表於 2013-4-29 13:53
大哥唔好玩我喇,百零呎都叫巨廳

SZE SIR, 雖然我未去過你屋企家訪, 但睇你D相片, 都起碼200尺+啦.
回復

每位玩 Hifi 的同好,都有一段同「低頻」搏鬥的故事!
回復

bcychung 發表於 2013-4-29 14:06
每位玩 Hifi 的同好,都有一段同「低頻」搏鬥的故事!

我比較奇怪, 我個故事係[尋找失去的低頻]...
回復

要發現號出靚低頻,有質數嘅前後級係唔少得,Diablo都未必推得掂對isobaric單元,佢個反電動勢好利害專食電流!小弟未升級對SA Explorer之前都係WB Orator的用家,原本都想升級發現號,但考慮到買咗之後要用前後級服侍,真係一闊三大邊有咁多錢?但話説回來師兄120呎的空間只要唔好開太大聲,優質合併Amp都可能掂?

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2013-4-29 14:11
我比較奇怪, 我個故事係[尋找失去的低頻]...

咁你「尋」到未?
回復

racewong 發表於 2013-4-29 14:05
SZE SIR, 雖然我未去過你屋企家訪, 但睇你D相片, 都起碼200尺+啦.

係200尺+,不過只可用一半
回復

bcychung 發表於 2013-4-29 14:40
咁你「尋」到未?

自從換左大屏風3.7後, 再加上煲左半年時間, D低頻開始出埋黎.
回復

szekt 發表於 2013-4-29 14:44
係200尺+,不過只可用一半

之前見你用盡個廳既闊度喎...

係呢, 有無UPDATE相片睇睇呀?!
回復

simontong 發表於 2013-4-29 14:35
要發現號出靚低頻,有質數嘅前後級係唔少得,Diablo都未必推得掂對isobaric單元,佢個反電動勢好利害專食電 ...

小弟雖未用过發现號,但玩左Chimera 多年,要推得好d Isobaric 低音單元確實非常困难,放眼真無乜integrated amp 可以勝任。曾認識一位師兄由Discovery 上 Chimera 时,認为Discovery 比大佬更难服侍, 可見呢对喇叭幾难搅,一過唔該,好容易連个腦都装滿低音!
回復

racewong 發表於 2013-4-29 14:56
之前見你用盡個廳既闊度喎...

係呢, 有無UPDATE相片睇睇呀?!

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... page%3D1&page=5
回復

leoking 發表於 2013-4-29 16:26
小弟雖未用过發现號,但玩左Chimera 多年,要推得好d Isobaric 低音單元確實非常困难,放眼真無乜integra ...

可能要用到soulution 530依部超級合併去推discovery先攪得掂!
回復

leoking 發表於 2013-4-29 16:26
小弟雖未用过發现號,但玩左Chimera 多年,要推得好d Isobaric 低音單元確實非常困难,放眼真無乜integra ...

我現在就係成個腦都装滿低音
回復

WB Discovery's bass can be a bit strong and thick.  Have you changed the original jumper cables which are really bad?

For speaker cables, suggest you to try those made of silver so that bass is not booming.

For budget under HK$15K, 2nd hand Audionote, Kondo or Siltech may be considered.  All of them have very good resell value if not suit your taste

If you want copper spk cables, then Taralabs should be a good choice with good clarity and not so strong bass.

評分

查看全部評分

回復

nagramen 發表於 2013-4-29 23:20
WB Discovery's bass can be a bit strong and thick.  Have you changed the original jumper cables whic ...

Thanks a lot
回復

curtis9797 發表於 2013-4-29 23:42
Thanks a lot

when I was using Discovery, I used Silvecom biwire which resulted in tight and clean bass

評分

查看全部評分

回復

恭喜先,Discovery真是一對好喇叭,我之前也研究她好久.
他的低音是出名的難搞,看到你的空間是有點硬調,所以boom的問題是難免,下面的鏈結是我之前蒐集資料看到的文章,裡面有寫一些如何對付它的技巧:
http://blog.xuite.net/jasonlai/laisan543/14985079
我的建議是換線與amp前不如先試試看一些不用錢的方法,如可以在兩隻腳架邊放幾罐沒開的可樂,讓聲音的擴散性更好,或腳架下墊一下軟質的地毯之類的東西,看看有沒有效果...通常boom的問題都跟空間極大的關係,祝你找日解決問題,讓好喇叭發出好聲!

評分

查看全部評分

回復

simontong 發表於 2013-4-29 14:35
要發現號出靚低頻,有質數嘅前後級係唔少得,Diablo都未必推得掂對isobaric單元,佢個反電動勢好利害專食電 ...

師兄用AMR 應不會太多低頻,AM-77走聲音活潑方向,不是走強勁有力方向。
回復

tst123 發表於 2013-4-30 11:33
師兄用AMR 應不會太多低頻,AM-77走聲音活潑方向,不是走強勁有力方向。

Yes,AM-77誠如師兄所講音色活潑生動、充滿音樂感,再加埋SA Explorer的三頻均勻及自然人聲,現時組合有一種魅力使你跟着她的歌聲唱詠或拍和 。暫時好滿意!
回復

curtis9797 發表於 2013-4-29 12:52
steven,除左s550i,仲有嘜野amp good for discovery

聽過s300i既特性, 我覺得用Krell會仲boom, Diablo我覺得都係死梗
試下d高速度, 高damping既amp, cable啦
不過最好係空間著手先啦, 套機聲快只係令你覺得無boom咁耐, 其實一樣boom的
回復