新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6524|回復: 19

[喇叭線] Taralab The One or PAD venustas

本人想升級喇叭線,器材用Esoteric K03,Mcintosh C50, MC 452, B&W 805D, 現用Siltech 330L, 整體上可以,但低頻略欠不足,如題2條喇叭線不知那條較適合,請各師兄指教.萬分感謝!
C兄其他線材用緊咩
回復

如果鍾意SILTECH330既聲, 不如UPGRADE去770啦.

起碼聲底一樣, 又可以全面升級!
回復

Cd,Pc用Siltech spx8oo 平衡用 550l 前級及後級Pc用acrolink4030 平衡用Taralab the0.8 其實想升級喇叭線先,想起以上兩條選一條
回復

770比起己上兩條貴四成,成本只是20K到
回復

我覺得升級電線先好D,師兄set hifi同小弟幾似,用330sc巳經唔錯(底頻唔差架),相對pc方面仲有升級空間,試下留意cd/前級既pc先,靚pc可以改善音色
回復

老麥講, 以小弟經驗, 老麥並不夾SILTECH...你可以考慮下KONDO.或TARALABS THE ONE以上線材..
回復

330l其實係問朋友攞來用住先,要還!而且想試用銅線,見到䣓離台有條Ven仔放,價錢都ok所以正考慮Ven仔,因喇叭及前後級有小味,V仔亦味濃唔知夾唔夾,
回復

supercow 發表於 2013-5-16 00:33
老麥講, 以小弟經驗, 老麥並不夾SILTECH...你可以考慮下KONDO.或TARALABS THE ONE以上線材.. ...

同意,THE ONE應該啱你多D
回復

asclhk 發表於 2013-5-16 09:40
同意,THE ONE應該啱你多D

我都鍾意THE ONE夾大喇叭, 超值之選.

但試過 THE ONE夾細喇叭, D低頻收得太勁. 無左好多低頻既餘韻.
回復

supercow 發表於 2013-5-16 00:33
老麥講, 以小弟經驗, 老麥並不夾SILTECH...你可以考慮下KONDO.或TARALABS THE ONE以上線材.. ...

我又唔同咁睇喎, 最記得上之同你去根爺屋企, 用晒SILTECH公主 & RUBY HILL後, 連我都愛上左老麥.
回復

racewong 發表於 2013-5-16 09:50
我又唔同咁睇喎, 最記得上之同你去根爺屋企, 用晒SILTECH公主 & RUBY HILL後, 連我都愛上左老麥. ...

Siltech在老麥給我的感覺係把老麥音效提升不少,但把老麥特性減低了,那就是佢的音樂感與自然度。

當然,呢個只係我自已的睇法與喜好,亦係小弟用左老麥多年的一些心得。
回復

supercow 發表於 2013-5-16 11:32
Siltech在老麥給我的感覺係把老麥音效提升不少,但把老麥特性減低了,那就是佢的音樂感與自然度。

當然 ...

說穿了, 我就是喜歡SILTECH既音色音效.
回復

racewong 發表於 2013-5-16 11:43
說穿了, 我就是喜歡SILTECH既音色音效.

你又唔買左條crown crown
回復

The one, 夾805 diamond..... ..好似唔係好夾!!!
以前用taralab 成日覺得佢無低頻,点知係書架喇叭作怪,後尾玩坐地,先體驗到taralab 的神韻!!!!!
回復

哦!!這樣我試條Ven仔先,想試下PAD蜀有味道我個人比較喜歡重口味。謝各位師兄
回復

supercow 發表於 2013-5-16 11:45
你又唔買左條crown crown

無錢!
回復

micmic123 發表於 2013-5-16 11:47
The one, 夾805 diamond..... ..好似唔係好夾!!!
以前用taralab 成日覺得佢無低頻,点知係書架喇叭作怪 ...

我很贊同! 越大對既喇叭, 越能發揮TARALABS SC既特性
回復

係!真係窄小小,果绦PAD是全新都幾吸引
回復

其實可以考慮下ocellia reference or acoustic harmony g1
pad venustas曾經用過,不過係xlr
回復