新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: leoking

[後級] 雙雄會師 - Soulution 700 + Soulution 710

太強組合
回復

多謝各位

評分

查看全部評分

回復

其實都睇唔明King Sir既setup. 不過King Sir話好就好.

如果咁樣洗錢同花時間, 花心機都玩唔好, 咁就唔應該再玩而唔係索性放棄屏風! 講笑!!!
回復

racewong 發表於 2013-5-17 01:41
KING SIR, 好似仲有塊CMS頂級靚板喎..

玩電分真係少D功夫都比佢玩死. 我自問就無咁既功力, 所以 ...

CMS Maxxum , 筍價, 白色、黑白配又唔肉酸噃! He! He!

自問亦冇咁嘅功力去玩電分, 100hz、300 hz 呢條分音曲線喺20 年前MG20 已經用落,最近請教余Sir 仍然無變。

節録自雷明大師結尾句:"無論如何,biamp 都是能令靚喇叭更靚的招數"

評分

查看全部評分

回復

King sir玩開平胸.好難放棄平胸.果種通透力其他喇叭身上好難有.就算有都冇得比.Soulution 700 + Soulution 710  Bi-ampking sir 此舉真駑天地泣鬼神
回復

Blueberry 發表於 2013-5-17 09:37
其實都睇唔明King Sir既setup. 不過King Sir話好就好.

如果咁樣洗錢同花時間, 花心機都玩唔好, 咁就唔應 ...

Blueburry hing

多謝提點, 更多謝高抬貴手, 相信閣下本來想寫係: "如果咁.... 咁就應該hum 頭埋牆" ha! ha! ha!

整套setup 簡單嚟講係由前級入電分(Bryston 10b) 分開輸入兩組power Amp, 第一組由710負責高、中音; 第二組由700 服侍低音; 好處係飛起喇叭原有嘅外置分音器, 力水一定增進不少.

評分

查看全部評分

回復

King Sir ,真犀利 ,願意不断花金錢和時間去改善自己套組合 ,追求至美 ,真HiFi人,敬佩!
回復

smalltiger 發表於 2013-5-17 10:12
King Sir ,真犀利 ,願意不断花金錢和時間去改善自己套組合 ,追求至美 ...

Smalltiger hing

金錢- 非也! 好快會見到我不斷變賣家當來贖身 絕對無作大!

時間- 絕對!終日冇所事事,   如果齋坐定定聽嘢好快會有老人痴呆

評分

查看全部評分

回復

King Sir, 其實我寫嘜都唔更要! 最更要係King Sir你套嘢真係出到好聲!
回復

leoking 發表於 2013-5-17 10:11
Blueburry hing

多謝提點, 更多謝高抬貴手, 相信閣下本來想寫係: "如果咁.... 咁就應該hum 頭埋牆" ha!  ...

king sir 應該係全亞洲最痴線既soulution fans了.

745+750+720+710+700.....
回復

leoking 發表於 2013-5-17 10:24

金錢- 非也! 好快會見到我不斷變賣家當來贖身 絕對無作大!

玩hifi都可以不斷思考, 搬o下AMP當做下運動. 實在係有益身心既興趣.
回復

真真正正嘅嘆為觀止,好想親身感受一下
回復

馬丁 發表於 2013-5-17 10:07
King sir玩開平胸.好難放棄平胸.果種通透力其他喇叭身上好難有.就算有都冇得比.Soulution 700 + Soulution  ...

好在我對3.7無得玩BI-AMP, 否則好易比KING SIR毒死.
回復

leoking 發表於 2013-5-17 10:24

King Sir, 太客氣了 , 小的有幸聽过5和7系的分别,真是分别極大 ,不同層次,相信用7系Bi-amp更是另一番景象 ,勁
回復

chongun 發表於 2013-5-17 10:28
真真正正嘅嘆為觀止,好想親身感受一下

蒼根兄
失禮

其實很想來欣賞下師兄套bak 組合, 鎗王餅主來時我可以搭順風車嗎?

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2013-5-17 10:28
好在我對3.7無得玩BI-AMP, 否則好易比KING SIR毒死.

槍王哥大可拆左個分音出來Diy個電分
回復

leoking 發表於 2013-5-17 10:42
蒼根兄
失禮

我都排緊隊呀!!....
回復

馬丁 發表於 2013-5-17 10:42
槍王哥大可拆左個分音出來Diy個電分

痴線咩?! 我邊識得拆分音, 我邊識玩電分?
回復

racewong 發表於 2013-5-17 10:44
痴線咩?! 我邊識得拆分音, 我邊識玩電分?

Call 波sir囉電分玩玩吓就識架啦
回復

leoking 發表於 2013-5-17 09:52
CMS Maxxum , 筍價, 白色、黑白配又唔肉酸噃! He! He!

自問亦冇咁嘅功力去玩電分, 100hz、300 hz 呢條分 ...

CMS架,小弟覺得好似藝術品甘 ...例子:美感是驅動小弟一步一步入手意大利器材原因之一
回復