新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6807|回復: 15

[兩聲道] 我的二手兩聲道

小弟剛從R33過來這邊,看見衆多C-hing post 組合出來公諸同好,我也來湊湊熱鬧。

整套組合大合照,喇叭是 Genesis IM8200 有成20年歷史

Sota Star Series III 是09年買的但將會賣岀。Audio Research SP3-A-1 是人家6年前送的

用了十幾年的Yamaha CD機最緊打柴所以買了Emotiva; Monarchy Audio 33 DAC 都用咗7年喇

Audio Research D76A 也是人家6年前送的

整套組合唯一全新的是嗰架

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

最近見到個Sota Nova Series 5 盤好抵買所以就買左,準備賣咗個 Star Series 3.  講靚仔Star個殼靚好多但 Nova 嘅内涵就好好多,所以都會賣左個 Star 盤

本帖子中包含更多資源

回復

最近將會搬屋,到時Hi-Fi 會放係廳同電視放埋一齊、到時再post 新setup 同大家分享。而家已經分批將LP入箱

本帖子中包含更多資源

評分

查看全部評分

回復

老細話做咗咁多年人係時間對自己好D,仲話吾喺仲有好多年可以聽嘢所以叫我 upgrade 仲話津貼我 不過我話要買都係自己嚟同埋吾想用太多所以都係會買2手。先會upgrade 後級然後前級;都係打算買返 Audio Research.  後級想買 ARC VT100 mk 2 or 3, 前級就SP17 or LS25 mk2.  部D76A 會賣咗佢但會留番部 SP3A1.  最近見到 YS Audio D 機同評價都幾好所以都可能會考慮佢嘅前後級
回復

老細話做咗咁多年人係時間對自己好D,仲話吾喺仲有好多年可以聽嘢所以叫我 upgrade 仲話津貼我 不 ...
Al26 發表於 2010-12-19 03:22

SP17/LS25 既聲同SP3A完全唔同....前者走分析力及動態路線而後者就音樂味道甚濃.....
回復

回復 4# Al26

你老細真係好
回復

老細話做咗咁多年人係時間對自己好D,仲話吾喺仲有好多年可以聽嘢所以叫我 upgrade 仲話津貼我 不 ...
Al26 發表於 2010-12-19 03:22

善解人意的老細 如果同埋你一齊聽咁就更完美了
回復

謝謝。老細真係幾好;佢知我除咗好hi-fi外就冇乜嘢好。另外佢知我有節制吾捨得化太多錢喺D機上邊所以都冇乜理我。  我播港東歌同80s英文佢會聽但classical 同Jazz就免問.  我諗佢最鍾意係"Jackyle and Hyde" 以前讀書時成日播.

其實我係未聽過 SP17 & LS25嘅聲 只係睇過評論話好好所以想試。可能最後係用SP3A1 既PHONO入SP17 出VT100。希望搬屋後可以實現。
回復

好多珍藏黑膠喎...
回復

好多珍藏黑膠喎...
camelblue 發表於 2010-12-20 03:42

謝謝!比起其他C-Hing們的收藏;我果D不值一哂 不過有D都收藏咗十幾年啦但係絕大部份都冇聽過。初初冇盤冇得聽,後來有cheap盤又冇洗碟機同冇時間有係冇得聽。後來有洗碟機又想買個好D嘅盤。終於舊年買到果SOTA 最後都係冇時間聽所以D碟都係放係到冇得聽。希望遲D會多D時間聽嘢。  其實我吾捨得用幾百蚊買一張碟,我所有碟都係好平買返嚟;有D非常好condition但有D就麻麻哋。

講開碟,3個禮拜前老細聽到電台有人話賣碟寫第個電話俾我;我打去約時間睇下有冇好嘢。去到同個屋主傾佢話D碟係有人屋企裝修個老婆將個老公(80幾歳) D碟同機全部掉晒;個屋主見D碟仲幾新淨所以攞返嚟睇下有冇人要。我同個屋主講話個老婆可能掉咗D好值錢嘅器材,個屋主就大嘆走寶!最後我揀咗6張唱片比錢就走人。嚟6將碟係:

全部都係同文革有關。吾聽當歷史咁擁有都好值得

本帖子中包含更多資源

回復

沙家濱一套3碟吾見咗其一、都係返到屋企先發現。
回復

謝謝!比起其他C-Hing們的收藏;我果D不值一哂  不過有D都收藏咗十幾年啦但係絕大部份都冇聽過。 ...
Al26 發表於 2010-12-20 15:10

裝修掉曬d野咁浪費叫我去執呀嗎
呢d碟我連見都未見過
有d碟睇個價錢超過30年以上

你老細聽電台留意有人賣野幫你抄電話
真係無得彈喎

我都有幾十隻陳年黑膠
可惜唔惜玩
炒豆炒到飛起放棄左(玩黑膠實在貴)
回復

裝修掉曬d野咁浪費叫我去執呀嗎
呢d碟我連見都未見過
有d ...
camelblue 發表於 2010-12-21 12:04

係啊!我聽到都覺得浪費。所以話"One man's junk is another man's treasure" 真係冇錯。D碟起碼有30幾年但保持得好新淨應該冇乜播過,可能原物主都係買嚟儲多過買嚟聽。價錢應該係美金(小弟人在美國)
我都係黑膠初哥有排學
回復

係啊!我聽到都覺得浪費。所以話"One man's junk is another man's treasure" 真係冇錯。D碟起碼有30幾年 ...
Al26 發表於 2010-12-21 17:05

可能好多野都仲幾值錢 咁搞法等於掉錢出街

唔怕啦 你自己都有洗碟機!
唔知效果如何既呢?

我就真係未有打算重投兒時黑膠懷抱 代價好大
冇錢!
回復

我用VPI 16.5 嚟洗碟;部機幾嘈下,我有時都會戴耳塞先洗;不過洗完D碟係比較靜。但係洗完都係冇乜時間聽所以其他C-Hing 講到LP幾好幾好我都仲未真係領略得到!  我自己玩LP都仲係係起步階段,仲有排學;不過我已經決定咗吾會用太多錢,買咗嚟個SOTA 返嚟都會用一段長時間;唱頭唱臂都吾會點換,有得岀聲就算啦。我而家都係一路打字一路聽緊CD,個盤可能都要過多一個星期先會set 好。

以前係香港果時每星期起碼都會買幾張CD;而家比以前收入多咗但越嚟越吾捨得買CD;係嚟度買親都係二手碟係返香港先會買新碟。以前係香港買落D碟全部帶晒返嚟大部份都歷史悠久可能有D會值錢都未定

如果你鍾意 classical & Jazz 有個CD網站推介俾你: www.broinc.com 嚟個site賣D碟幾平同埋有好多label值得一看。

Merry Christmas and Happy New Year to you and your loved ones!
回復

AI26兄,

師兄個"SOTA"幾好架, 快D Set好個盤好好享受音樂啦!
回復