新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 26579|回復: 65

[品牌] Lumin同好會

好似無呢個會, 開嚟大家交流吓
DSD

上啲相睇睇先

真係無人玩呢部嘢?
聲唔錯喎,之前update咗firmware後已經支持44.1/48kHz檔案升頻至DSD64!
過幾日又有新Firmware,可以支持DSD以DoP型式經Coaxial輸出到外接解碼!
Pixel Magic努力成果,不斷有更新來完善系統,抵讚
回復

Lumin聲音算很不錯,是誠意之作,但係我覺得絕對有進步空間,可以令音樂感更濃更有肉地!
一切由電源開始,就從Lumin供電部份著手
早幾日開咗Lumin個外置電源來研究研究,發現電源系統普普通通,只用上簡單的LMxxx 3-pin穩壓,聲音唔方好得去邊,機箱內最養眼都係兩隻Plitron牛牛,不過Plitron牛現在質量已不及從前了。研究完Lumin隻外置電源後,結論是……可以更好!
於是,我便立刻構思自行製作一部發燒電源給Lumin用……

待續……
回復

Support Support
回復

hiendykevin 發表於 2013-6-6 11:46
Support Support

師兄,大家都係用Lumin同ASR喎
回復

yes yes !!

但ASR 機齡還新.  師兄lumin 用rca 定 XLR 去ASR?  線材有冇推介?
回復

我用RCA接去direct in,用RCA好聲過XLR。
接線我用DIY純銀線
回復

Quote from

http://www.computeraudiophile.co ... -14280/index13.html

Lumin firmware 3.01 is out and support to play SACD ISO file through Jriver.
回復

Check in !
回復

Updated to Firmware 3.01
回復

過兩日開工裝隻外置電源比Lumin用,嘻嘻
回復

今日端午節假期, 正好可以開工完成個Linear Power Supply for Lumin
假期先方便開鑽床鑽孔, 無人炸型

依部我叫做Version one, 遲些我會再做另一部Version two, 用唔同穩壓做, 睇下邊個Version好聲啲

Version one用的機箱, size我覺得大咗少少, W190mm H70mm D310mm, version two可能用窄身少少會好啲

Lumin專用電源連接座

內部圖, 牛牛用自家"O"型牛芯, 7N OCC銅線繞製, 靚聲保証

穩壓板一覧

成功接上Lumin

用自家製Linear Power Supply比起原裝電源聲音更具質感, 整體明顯柔潤一些, 音樂味增加不少, 無之前咁HiFi聲。現用回stock cable連接, 等訂回來的OCC銅線到手再做過絛靚線取代, 應該更上一層樓
多謝收看  

評分

查看全部評分

回復

其實我覺得條stock dc cable   唔得,師兄去那裏可以找到料(線同個接頭)diy
回復

hiendykevin,

Check PM please, thanks!

Kenneth Lau
回復

Wah... Very professional and try to improve with heart. 10x Like.
回復

Kenneth兄,

可否分享你的自家牛的綫路圖?
回復

今日下午收到UPS快件,我訂的50M單晶銅線到手了!
回家急不及待焊接電源線,過程比想像中困難
插座焊接pin極其細,跟針頭大小差不多,焊pin的焊接位置直徑細過0.8mm,pin與pin之間空間極為有限,上面頂下面,極度難焊,足足搞咗成兩粒鐘先搞掂!

初開聲聽得出人聲濕潤度提高了,速度感適中良好,低頻份量感覺大了!另外中高頻更高貴, 空間感大增
但聲音仍有點緊,新線新機無辦法, 煲返兩三日再講

跟住嘅project就係version two, 係終極版本
Farnell訂嘅料今日收齊,唯獨欠機箱,想搵窄身少少嘅,希望望上去感覺協調一啲。
謝謝觀看

Kenneth Lau

評分

查看全部評分

回復

製作Version II power supply的零件到步並分裝好, 方便自己焊接

焊接好的兩片Version II用的Regulators

小尺寸小體積, 方便安裝於細size箱體內

回復

Very interesting, hope have chance to listen.
回復

Is changing power supply cable have significant improvement?
回復