新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: feellikecyber

[數碼線] HK$1k內AES線(XLR頭)分享地

我都有條Apogee 110ohms AES
回復

chhanthony 發表於 2013-6-15 21:15
我都有條Apogee 110ohms AES

師兄,有何高見
回復

說來失禮,由於一直在用Lynx AES-16e,所以只用回原廠的Lynx CBL-AES1604。
回復

Bomb_Dance 發表於 2013-6-15 23:52
說來失禮,由於一直在用Lynx AES-16e,所以只用回原廠的Lynx CBL-AES1604。  ...

師兄,原廠有提供也蠻窩心喔
回復

feellikecyber 發表於 2013-6-15 23:53
師兄,原廠有提供也蠻窩心喔

其實是因為Lynx AES-16e本身只是1個PCI-e slot的卡,所以要接上16個AES3口,便要用特別的break out cable。
雖然的確有其他線材店有專用型號,不過感覺上原廠的QC會比較好。
回復

Bomb_Dance 發表於 2013-6-16 08:32
其實是因為Lynx AES-16e本身只是1個PCI-e slot的卡,所以要接上16個AES3口,便要用特別的break out cable ...

原來如此,又學到野.多謝師兄
回復

Apogee AES 幾唔錯,如唔介意試cheap studio 數碼線,建議試埋Gotham 條紫色AES線,個人覺得呢條係gotham最高成就嘅線。同apogee一樣平衡度高但多點點detail。
http://www.gotham.ch/en/index.php?section=docsys&cmd=6_details&id=30
回復

m40 發表於 2013-6-16 08:53
Apogee AES 幾唔錯,如唔介意試cheap studio 數碼線,建議試埋Gotham 條紫色AES線,個人覺得呢條係gotham最 ...

M40兄, 借位先多謝之前為小弟部M1挑Transport提供保貴意見 .小弟當然吾介意用cheap studio線喇,您見我用Apogee AES便知喇. 請香港在那裡能入手呢?只有散線?有廠原裝?謝謝
回復

數碼線我都有些可以分享:

1,canare da206 : 好準,好sharp,分析力音埸各方面也很好,唯一帶些硬及泛音欠自然!
2,vovox link direct : 结像實淨,低频很出色,中頻質感很好,富衝刺力,唯高頻表情欠些豐富!
3,mogami 3173 : 幼细順滑,平衡度也很好,唯欠些活潑及泛音
4,sommer binary 234 : 音埸很好,分析力也同级之冠,尤其古典特別好,整體聲音非常自然,就連泛音也好自然地散出,活潑生動,樂器tone也很準,唯一欠些寧靜!

評分

查看全部評分

回復

feellikecyber 發表於 2013-6-16 12:14
M40兄, 借位先多謝之前為小弟部M1挑Transport提供保貴意見 .小弟當然吾介意用cheap studio線喇, ...

廠線Gotham 可以直接同 Gotham 瑞士訂。好似$700-$800左右。

訂的話請預埋我。

http://shop.gotham.ch/en/shop?pa ... rable.tpl&pop=0
回復

一休大師 發表於 2013-6-16 12:37
數碼線我都有些可以分享:

1,canare da206 : 好準,好sharp,分析力音埸各方面也很好,唯一帶些硬及泛音欠 ...

多謝大師技術分享 (小弟最like).言行間暗示發現未有WinWin產品
回復

Vovox 不錯,但analog 又係佢,digital 又係佢,理論上digital 要 110ohm, analog 不是。有冇人知呢條Vovox 幾多ohm? 謝謝。
回復

Butler 發表於 2013-6-16 12:46
Vovox 不錯,但analog 又係佢,digital 又係佢,理論上digital 要 110ohm, analog 不是。有冇人知呢條Vov ...

Butler兄---> http://www.vovox.ch/index.php?op ... mid=758&lang=en

評分

查看全部評分

回復

Butler 發表於 2013-6-16 12:44
廠線Gotham 可以直接同 Gotham 瑞士訂。好似$700-$800左右。

訂的話請預埋我。

無問題,明天打比香港代理問下先
回復

feellikecyber 發表於 2013-6-16 12:49
Butler兄---> http://www.vovox.ch/index.php?option=com_content&view=article&id=223&Itemid=758&lang= ...

Vocalis 過$3k

有別於上一位師兄介紹的sonorus
回復

feellikecyber 發表於 2013-6-16 12:46
多謝大師技術分享 (小弟最like).言行間暗示發現未有WinWin產品  ...

thanks!

何謂winwin產品?
回復

feellikecyber 發表於 2013-6-16 12:50
無問題,明天打比香港代理問下先

自己 Email 瑞士問。

我問過,回覆很快,但最後我不了了之.
回復

Butler 發表於 2013-6-16 12:51
Vocalis 過$3k

有別於上一位師兄介紹的sonorus

http://www.vovox.com/index.php?o ... emid=31&lang=en 大師介紹是Link Direct

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2013-6-16 12:52
thanks!

何謂winwin產品?

All around
回復

世上怎會有完美品呢?至少!我重未聽過!嘻嘻…

我上次同女友去音響展,全部彈到一文不值,佢話“burmester坐十分鐘耳仔痛,mbl支结他同人聲成個hall甘大件。。。。。百幾萬都係甘喳!甘攞D錢聽現場好過la!!“ 唉!AA直情唔记得聽過!所以!揀自己喜歡的便是,没有最好,只有更好!

評分

查看全部評分

回復