新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 蒲東

[其他] 原音精選2013

leoking 發表於 2013-6-16 23:38
為証實出街CD是否與白版一樣, 可否請大草先生在示範器材時即時以圖中白版碟與街碟來次A\B比較? ...

LEOKING兄,這是沒有意思的,圖中這隻並非FINAL VERSION的精選碟。
其實這麽多年的原音精選碟,我也覺得是高水準的SACD及LPCD,況且SACD是視聽展的贈品,LPCD是你想要才加錢購買的,而這麽多年來,入場的人們都熱烈購買,都是對SACD/LPCD製作的一種證明吧?
回復

蒲東 發表於 2013-6-17 00:08
LEOKING兄,這是沒有意思的,圖中這隻並非FINAL VERSION的精選碟。
其實這麽多年的原音精選碟,我也覺得 ...

蒲東兄

如在香港` 我每年都有去hifi 展, 而且一定集齊SACD及LPCD兩隻(售罊除外), 亦沒有計較甚麼白版与街版之分, 反正知來亦沒有意思。
回復

不知為何小弟覺得多年來多首原音精選裡頭的曲目比原版差好多呢, 但也有很好錄音的, 所以我覺得只是五五波
回復

蒲東 發表於 2013-6-16 19:53
對於CD的質素,的確不是用口講的,要大家聽過再給評語。至於曲目我則不同意,世上好曲何其多,再出多廿年 ...

咁你咪拿舊有的聽返,看看如何靚聲囉,你吹到上天都沒用,評語係所有聆聽者給的。
回復

還有每年音響展售票年年如是的衰,你有你一千人排半小時,售票的有他們自己吹水。
回復

蒲東 發表於 2013-6-17 00:08
其實這麽多年的原音精選碟,我也覺得 ...

虧你講出這些話
回復

hksarac 發表於 2013-6-17 13:07
咁你咪拿舊有的聽返,看看如何靚聲囉,你吹到上天都沒用,評語係所有聆聽者給的。 ...

我又咁睇, 蒲東兄這個POST只係分享性質, 沒甚麼大不了. 不必太認真嘛!

我就年年都入場支持, 儲[原音精選]已成習慣, 吹唔吹都一樣買齊兩隻SACD&LPCD. 支持一下香港音響事業!

評分

查看全部評分

回復

一年一度
回復

好心分享換嚟俾人咁話,究竟做錯咩呀?
回復

今年我都會去,一定要齊SACD同LPCD
回復

ensemblefai 發表於 2013-6-17 14:00

可能愛之深, 責之切.
回復

幾條野一隻原音精選底到爆啦,音汁比好多同一出版公司雜錦碟好得太多了,要將咁多首唔同公司嘅錄音數據,音色,味道匯聚一碟係高難度作業,做過後期製作嘅人就知乜樹!

評分

查看全部評分

回復

每年的原音精選, 由選曲、申請版權、裝作到印碟,都花了大草兄及有關製作人仕極多的心血。今天才6月中, 距離音展日還有兩個月;再看看蒲東兄上載的CD ,上面寫着 ”2013原音精選 11.6.2013 #4 Redo” 。如果無解讀錯,他們已為該碟做到第四張試版了! 若是求其做張雜錦碟, 他們無需花上這麽多心機及時間呢!

其實, 每張原音精選,都會為HIFI發燒友在暑假中帶來不少共同的話題。 試想如果”原音”沒有了,一定感覺若有所失, 少了很多玩HIFI的樂趣!

再者, ”原音” 的選曲亦能擴濶HIFI發燒友聆聽音樂的視野, 認識更多不同類形的音樂。小弟就有不少CD是透過聽了”原音” 後才追購原版的。

最後, 如果HIFI發燒友能糾正自己的想法, 視該8草o野為入場費, ”原音” 是送給大家的紀念品, 想信一定再沒投訴。

給多一點支持給大草兄及”原音” 的製作人仕吧!

評分

查看全部評分

回復

我也想原音其實是禮品,但也可能是一個指標。多少hifi 一個部份是系統本身,但軟件一樣是問題。事實是,原音多少已經是試hifi 時常用到的指標碟之一。

但平常拿出來聽反而唔多。

我個人唔太care 出多少次試碟。可能是我認為有心有力做,可以一take 就ok,又可以兩三take 就完成,冇話take多包好聽。但反而是有時, mastering 出來結果時加鹽加糖,就是唔多自然.......
回復

而家啲人乜都要彈左先,咁先覺得自己有料到!喱啲風氣好差
回復

因為太多人用$150 以上去買....  意義係入場睇野, 碟.... 作紀念品

人家隻碟未聽就話什麼不是..... 有點兒那過.....

為表支持, 多謝分享

評分

查看全部評分

回復

其實大家只係用普通消費者角度去對待呢隻碟, 覺得比左錢就大晒既, 我比左80蚊, 我覺得你比舊版差, 唔該你比返舊版既錄音我, 我知舊版無得賣, 但係你收得我80蚊就要比到舊版一模一樣既野我, 咁我真係無說話好講.

音響展同隻原音碟已經係香港所淨返僅存既原創hifi活動. 大家可以比多d意見佢地, 但係只係得個鬧, 咁又有乜幫助呢? 我同大草最近雖然無乜聯絡(對上已經係3個月前),而Hiendy或者我都同音響展,音技或者大草完全無關係, 不過有時真係睇唔過眼, 香港玩hifi既人已經越黎越少, 如果大家無鼓勵不突止, 仲只係批評, 又無任何建設性幫助, 咁只會越黎越少人去搞. 我亦都眼見太多玩hifi既人都覺得自己識彈人先代表自己勁既心態, 咁咪變左越黎越多人驚左玩hifi, 咁最後損失既都係我地呢班少數民族.  我知大草一直都有留意Hiendy. 個陣佢同我講, 要周圍去睇下而家d發燒友興d乜, 所以會周圍去睇下而家發生緊乜事, 佢呢種態度真係好難得, 唔會封埋自己活係自己世界, 反而不斷去吸取唔同人既經驗.

如果你已經覺得隻原音差, 點解仲要去排隊買隻LPCD呢? 如果你真係鐘意隻LPCD 又唔想排, 你咪加多少少錢去旺角買羅. 佢地無迫你一定要排隊買d你覺得差既CD架.. 反而你又可以慢慢去睇下各大代理既展覽.

評分

查看全部評分

回復

不如叫大草每人派一隻24/96的手指
回復

蒲東 發表於 2013-6-16 19:53
對於CD的質素,的確不是用口講的,要大家聽過再給評語。至於曲目我則不同意,世上好曲何其多,再出多廿年 ...

那不如拿你的白碟跟我的靚聲碟比較一下
回復

ensemblefai 發表於 2013-6-17 14:00

吹噓,擦鞋囉,外面音響舖幾多人彈又知嗎,又有幾多音響舖用來試音?
回復