新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: kelvinchow8

[官方測試報告] MK Sound X12 THX 測試報告

Good detail report

評分

查看全部評分

回復

good report

評分

查看全部評分

回復

kelvinchow8 發表於 2013-6-29 21:11
定位應該同KK一樣 , 相信兩隻不相伯仲 .

如果同MX250去比,X12會有幾多%增長

評分

查看全部評分

回復

Kevlvin 仔,份報告非常專業叻仔

評分

查看全部評分

回復

mantam121 發表於 2013-6-30 10:47
如果同MX250去比,X12會有幾多%增長

我個人感覺 X12 的定位會是MX-350MKII的改良版 . MX250除了衝擊力外 , 其他方面應該會被比下去 .
回復

bigpun1975 發表於 2013-6-30 11:02
Kevlvin 仔,份報告非常專業叻仔

賓哥太誇獎了 .......... 只是小弟說一下聽感 , 有時間寫字而已 .
回復

不如AB比下KK
回復

請問phase 設定在+30度嗎?另外,X10中間紙盆凸起似乎比X12大,這有特殊影響嗎?
期待X10、X12、KK DXD12012 AB test
回復

我都希望日後會有機會玩多次低音大比併 .
回復

soulman 發表於 2013-6-30 12:23
請問phase 設定在+30度嗎?另外,X10中間紙盆凸起似乎比X12大,這有特殊影響嗎?
期待X10、X12、KK DXD1201 ...

在我場地中 , Phase設定在0度 . 而 X10 同 X12 應該使用同一個 " 防塵罩 " , 而因為 X10 面積比較細 , 相對看上去觀感比較大而已 .

防塵罩主要功能:防止異物落在磁隙中影響音圈的運動 . 它做為一個蓋子 , 同時還具有一個和折環一樣的功能 , 就是把錐盆前後方的空氣隔離開 , 避免向後輻射的聲音繞到前方 , 而造成聲音短路 . 材料五花八門 . 形狀也五花八門 . 因為除了防塵作用外 . 喇叭的美觀也要靠它做花樣 . 聽感上 , 大小防塵罩應該分別細微 .
回復

kelvinchow8 發表於 2013-6-30 12:34
我都希望日後會有機會玩多次低音大比併 .

快D LA
回復

那X8、10、12應該無差別?依使用者空間大小選擇即可?感謝 kelvin^__^
回復

soulman 發表於 2013-6-30 13:39
那X8、10、12應該無差別?依使用者空間大小選擇即可?感謝 kelvin^__^

應該說 X8 / X10 / X12 防塵罩是沒有分別 . 而 X8 為 THX Select 2 認証 , 而 X10 及 X12 為 THX Ultra 2 認証 .

從 THX 資料提供 , X8 建議可以提供100平方使用 , X10 建議可以提供156平方使用 , X12 建議可以提供226平方使用 .

而其他考慮因素 , 你可以因應自己需要而定立 . EX : 口味 / 量感等等 .
回復

除了THX認證不同外,量感、氛圍、下潛度、punch等 X8 X10 X12 kelvin 有資料參考嗎?感謝~
回復

soulman 發表於 2013-6-30 14:09
除了THX認證不同外,量感、氛圍、下潛度、punch等 X8 X10 X12 kelvin 有資料參考嗎?感謝~ ...

環景 / 器材 / 線材 / 口味等因素 , 難以給你答案 . 去約代理商試下 , 再選擇吧 ~
回復

kelvinchow8 發表於 2013-6-30 02:28
試下睇下啱唔啱口味 .

請問如果想重d打心口,應該調那個會最好呢?(我老婆成日話唔夠重

同埋我覺得每隻碟做出黎的音效都唔同,好難每部戲都打心口
回復

bigair 發表於 2013-6-30 14:35
請問如果想重d打心口,應該調那個會最好呢?(我老婆成日話唔夠重 )

同埋我覺得每隻碟做出黎 ...

小弟單純個人感覺 . 70~80hz主導低頻氣氛 , 50~60hz主導衝擊力 , 30~40主導能量感 .

你可以用SINE WAVE 50 / 60 , 試一下領聽位置會否過低( dip ) . 可能要更改一下安放位置 . 還有相位因素等影響 .

如果想重d打心口 , 見議用ANECHOIC MK EQ . 另可以用線材 , QED Signature加強打心口感覺 .
回復

kelvinchow8 發表於 2013-6-30 15:27
小弟單純個人感覺 . 70~80hz主導低頻氣氛 , 50~60hz主導衝擊力 , 30~40主導能量感 .

你可以用SINE WAVE  ...

多謝師兄保貴意見,等我再試下調較下

小弟用緊X10
回復

bigair 發表於 2013-6-30 15:38
多謝師兄保貴意見,等我再試下調較下

小弟用緊X10

如果要試打心口片段 , 忍者刺客尾段重機槍及batman rises下水道都可以試下 .
回復

kelvinchow8 發表於 2013-6-30 15:52
如果要試打心口片段 , 忍者刺客尾段重機槍及batman rises下水道都可以試下 .

之前睇過007 skyfall 及 transformer都有好好既心口片段
只係有d戲個低音無咁好,有時我太座仲問我有無開低音添
回復