新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: CeLicA

[電源處理器] Nordost QV2 + QB8 之一粒又一粒........

nagramen 發表於 2013-7-9 21:14
PS audio juice bar ii at under HK$1500

尼個朱士巴2代我都系銘記買左返來,最初見佢幾靚仔就試下,之後好後悔。如果有師兄想要就pm 啦哈哈。
回復

ChoiChoi 發表於 2013-7-9 21:35
尼個朱士巴2代我都系銘記買左返來,最初見佢幾靚仔就試下,之後好後悔。如果有師兄想要就pm 啦哈哈。{:5_ ...

o甘差, 又估唔到喎, 可能加QV2 會叻d

不過以師兄d equipment 陣容, juice bar ii 應不入流, 應配Kharma power bar at HK$50K

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... mp;highlight=kharma

回復

nagramen 發表於 2013-7-9 21:52
o甘差, 又估唔到喎, 可能加QV2 會叻d

不過以師兄d equipment 陣容, juice bar ii 應不入流,  ...

相中的QB8 是小弟買的,平衡度很好,值得推薦
回復

尼個朱士巴2代我都系銘記買左返來,最初見佢幾靚仔就試下,之後好後悔。如果有師兄想要就pm 啦哈哈。{:5_ ...

其實一分錢一分貨。睇下你用係邊姐。

小的之前買咗個末代ps audio duet,封塵咗幾個月後終於...... 插咗條雞線俾咗now tv同cable tv個解碼器用,效果甚顯著。
回復

huangkang 發表於 2013-7-9 19:58
美国QB4 卖USD $850,how about in Hong Kong?

QB8 HK價錢,係你地QB4價錢貴小小
回復

CeLicA 發表於 2013-7-9 13:25
QB8 HK價錢,係你地QB4價錢貴小小

点解美国卖贵好多?
回復

diamondblack 發表於 2013-7-9 11:38

小的之前買咗個末代ps audio duet,封塵咗幾個月後終於...... 插咗 ...

买个 PS Audio Dectet又如何?
回復

diamondblack 發表於 2013-7-10 00:38

小的之前買咗個末代ps audio duet,封塵咗幾個月後終於...... 插咗 ...

平價power filter對影像係有明顯改善,
我都試過用隻cheap cheap furutech 168H,
Audio方面一般,Video方面駁TV and PS 顏色同sharpness提升了很多
回復

喂, CHOI SAN, 你個朱士巴2代還掂都係用黎插魚缸, 不如比鬼左我啦. 等我可以用黎插電視都好丫.
回復

看到大家說到電源處理和PS AUDIO,我看過有段影片幾有趣的

https://www.youtube.com/watch?v=6FRDw1XWNcU
https://www.youtube.com/watch?v=yRLkTfUAOsY
回復

racewong 發表於 2013-7-10 15:55
喂, CHOI SAN, 你個朱士巴2代還掂都係用黎插魚缸, 不如比鬼左我啦. 等我可以用黎插電視都好丫.  ...

油鳮比定燒鵝比先?
回復

StevenTam 發表於 2013-7-10 18:32
看到大家說到電源處理和PS AUDIO,我看過有段影片幾有趣的

https://www.youtube.com/watch?v=6FRDw1XWNcU

Ching 英文唔係咁好,可唔可以簡單解釋下兩段片呀,thanks!!!
回復

Thanks for sharing, Ching.
回復

我自己村屋極差電 210v 咁上下, 有時222v 好唔定, 就算開條獨立線都無用, 三相除外.
所以用冷氣機位算了, 13A 防雷拖板行先
SRT-3KV 作頭位, SET 死 220V (長期220V +/- 1V 好穩定 )
3KV > 1) MEGA 6 (4個後級)
         2) 日本仔XXX 6個位 (前級 & DAC & BDP )
QV2 2個插晒係日本仔XXX

另外 0.47uF + 0.22uF 都插埋上面既位......

UPS 就插火牛保正唔會回路比13A 拖板
回復

calcal 發表於 2013-7-7 17:14
謝謝報告! 呢個qv2最近真係好hit ! 以前ps audio都出過一隻類似的, 亦大賣!

QV2会收紧低音,线条会好,清亮型系统慎用,多用效果会加强。
PS会使低音松,中音厚,有PS一贯的影子,但会失细节,多用效果加强。
木内和夫那支电容,和QV2走向差不多,HIFI感强,多用也会加强效果。
SHUNYATA那个没试过,听说会厚声,但估计问题是空气感变差,其实就是CUT高频,和PS类似。
选择哪一个并联的电源调声配件还是要看搭配。个人觉得:有得有失,没那么神,没有十全十美的。而且要小心这东西一插上会影响电箱后的一路或者多路电源的素质,越多越明显。
回復

看左report 后, 真係身痕. 就去買 兩粒試試.
回復

東東LO 發表於 2013-10-3 07:57
看左report 后, 真係身痕. 就去買 兩粒試試.

小心越加越多!
回復